Susiladiesin EM-karsintasavotan seuraava tanssipari on kesän 2023 EM-välieräjoukkue Unkari, jonka Suomi kohtaa sunnuntaina 12.11. klo 16:00 Urhea-hallissa, Helsingissä.

Susiladiesin tapaan Unkarille ensimmäinen EM-karsintaottelu oli voitokas, kun unkarilaiset nappasivat rutiininomaiset kotivoiton Sloveniasta 70-51. Unkarin pelaamisessa näkyykin, että joukkueella on jo yhteistä historiaa pitkältä ajalta – aina EM-tasoa myöten.

– Monipuolinen joukkue. Heidän core on käytännössä sama kuin EM-kisoissa, joissa he pääsivät välieriin. Coren lisäksi he ovat saaneet vielä yhden erinomaisen pelaajan lisää eli Dorka Juhaszin, Laakso aloittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

23-vuotias Juhasz pelasi tänä kesänä tulokaskautensa WNBA-joukkue Minnesota Lynxissä, jonka lisäksi hän pelaa Euroliigaa italialaisessa Beretta Famila Schiossa.

– Sloveniaa vastaan kukaan ei pelannut superminuutteja, mutta puhumme todella kovalaatuisesta ryhmästä. Sloveniaa vastaan Unkari pelasi käytännössä yhdeksän pelaajan rotaatiolla. Näistä yhdeksästä seitsemän pelaa Euroliigaa ja yksi pelkästään WNBA:ta (208-senttinen Bernadett Hatar). Tuo viimeinen yhdeksäs on vielä EuroCup-joukkueessa.

Unkarin yhteinen historia näkyy muun muassa heidän hyökkäyspelissään.

– Ryhmällä on niin paljon yhteisiä kokemuksia, että se antaa mahdollisuuden pelata laajalla pelikirjalla. Settipaketista löytyy paljon erilaisia off ball -skriinejä, mutta varsinainen loppuratkaisu tapahtuu usein palloskriinin kauta, Laakso aloittaa.

– Jos me pystymme puolustamaan heidän transition-hyökkäyksen kuriin, niin he tyytyvät pelaamaan pallon takapelaajalle ja organisoivat set-hyökkäyksen. Meillä pitää olla hyvä hyökkäyslevypallotasapaino, jotta saamme siirtymät kontrolliin.

– He tykkäävät puolustaa koko kentällä. Varsinkin takakenttä, Nina Ahon johdolla, haluavat pistää painetta palloon. On kiva nähdä, että vastakkain ovat kaksi puolustuksellisesti samantyyppistä joukkuetta.

Coach Laakson tärpit – seuraa heitä

Dorka Juhasz (23 vuotta/192 cm): ”Liikkuva nelospaikan pelaaja. WNBA:ssa enemmänkin kolmen pisteen heittäjä; Euroopassa monipuolisempi ratkaisupaketti. On post-pelaamista, pull uppeja, on ajoja. Enemmänkin taitopelaaja kuin rymistelijä. Uskon, että jos pystymme pistämään kropan kroppaa vastaan, niin saamme hänen pelistään hankalamman.”

Agnes Studer (25/168): ”Seuratasolla Turkin Mersinissä pelaava Studer on tietyllä tapaa heidän pelinjohtajansa. Hyvä käyttämään palloskriinejä ja tekemään valintoja niistä. Jos menemme skriinejä alitse, niin hänellä on myös laadukas kolmen pisteen heitto.”

Nina Aho (26/175): ”Unkarin puolustuksen lukko. Raataja ja riistäjä. Todella atleettinen ja pistää painetta palloon. Tekee joskus isojakin pistemääriä, mutta omaan silmääni enemmän puolustusorientoitunut. Pystyy pelaamaan takakentällä myös pointtina. Hän on liimapelaaja puolustuksen ja hyökkäyksen välillä tälle joukkueelle.”

Lähde: Koripalloliiton tiedote