Arpa siivitti Susijengin ensi heinäkuun (2.-7.7.2024) olympiakarsinnoissa Espanjan Valenciaan, joka on yksi tulevien karsintojen neljästä isäntäkaupungista.

Susijengi ottaa Valencian turnauksen alkulohkossa mittaa Puolasta ja Bahamasta ja tarvitsee paikan lohkonsa kahden parhaan joukossa mitelläkseen paikasta Pariisin olympialaisissa.

– On ilmiselvää, että jokainen urheilija on joskus unelmoinut mahdollisuudesta pelata olympialaisissa. Nyt olemme yhdessä askeleen lähempänä sitä unelmaa ja mielialat joukkueessa ovat innostuneet, kommentoi Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengin tulevista alkulohkovastustajista Puola on vanha tuttu vuosien takaa. Tuoreessa muistissa esimerkiksi on, kuinka Susijengi päihitti Puolan 89–59 Prahan EM-kisakentillä. Sittemmin Puola teki voimakkaan ryhtiliikkeen ja eteni EM-pronssiotteluun.

Bahama ja Susijengi eivät ole puolestaan kohdanneet aikaisemmin maajoukkuetasolla. Bahama voitti viime kesänä oman olympiaesikarsintaturnauksensa kolmen NBA-pelaajansa Deandre Aytonin, Buddy Hieldin ja Eric Gordonin johdolla kukistettuaan esikarsintojen finaalissa kestomenestyjä Argentiinan.

– Maailmanluokan vastustajia jälleen kerran, kuten tällä tasolla sopiikin odottaa. Puola on tietenkin vanha tuttu jo monen vuoden takaa ja Bahama NBA-pelaajineen oli erinomaisen vakuuttava viime kesän otteluissaan, Tuovi kommentoi.

Mikäli Susijengi sijoittuu omassa alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon, se etenee turnauksen semifinaaleihin, joissa Valencian karsintaturnauksen kahden alkulohkon voittajat kohtaavat naapurilohkon toiseksi sijoittuneen joukkueen. Toisessa Valenciassa järjestettävässä alkulohkossa pelaavat turnausisäntä ja hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä Libanon ja Angola.

Tuovi näkee olympiakarsintaturnauksen osana vuosikymmenten kehitysjatkumoa, jossa Susijengi nousi ensin Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin (2007), vakiinnutti paikkansa EM-kisatasolla (2011, 2013), ansaitsi kahdesti EM-kisaisännyyden (2017, 2025), selvitti tiensä MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena (2022) ja eteni EM-kisoissa puolivälieriin asti (2022).

– Tällaiset mahdollisuudet pitää ensin ansaita. Meillä on Susijengissä vuosikymmenten aikana vahvistunut kollektiivisen tekemisen kulttuuri ja olemme vuosien aikana ymmärtäneet, että jos teemme töitä pyyteettömästi mutta itseemme uskoen, voimme saavuttaa isoja asioita. Nyt olemme taas isojen asioiden äärellä, Tuovi arvioi.

– Toivomme tietysti myös, että meidät jo tähän mennessä isoihin asioihin siivittäneet susifanit saapuvat sankoin joukoin Valenciaan kesälomien alkajaisiksi. Viime kesänä oltiin vähän kauempana, siihen nähden Valencia on lähestulkoon naapurissa.

Dettmann: ”Olympiakarsinnat ovat tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros”

Koripalloliiton valmennuksen johtaja, Susijengiä vuosikymmenet valmentanut Henrik Dettmann tahtoo asettaa avautuneen olympiakarsintapaikan laajempaan kontekstiin.

– Pitkän aikavälin tavoitteemme on ollut pelata MM-kisoja ja unelmamme pelata olympialaisissa. Viime kesänä pelasimme toista kertaa vuosikymmeneen MM-kisoissa ja nyt olemme ensimmäistä kertaa 36 vuoteen päässeet pelaamalla olympiakisaunelman äärelle, Dettmann huomauttaa.

– Tästä unelmasta pelaaminen on vaatinut suuren yhteisen ponnistuksen koko suomalaiselta korisperheeltä. Ponnistukseen ovat ottaneet osaa pelaajat, valmentajat, seuratoimijat ja ennen kaikkea maailmankuulut fanimme, jotka kaikki ansaitsevat valtavan suuren kiitoksen.

Dettmann muistuttaa, että jos MM- ja EM-kisojen taso on timantinkova, olympialaisten koripalloturnaukseen osallistuvat vain parhaista parhaat maat. Olympialaisiin tiensä jo raivanneiden kahdeksan joukkueen joukosta löytyvät mm. hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat ja maailmanmestari Saksa. Jopa hallitseva Euroopan mestari Espanja joutuu karsimaan paikastaan olympialaisiin.

– Olympiakarsinnat ovat kaikkea muuta kuin alkuerä, jossa tulosrajan saavuttanut saa osallistua kisoihin. Karsinnat ovat kokonaisuudessaan tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros ja itse olympiaturnaus sen finaali. Enkä yhtään yllättyisi, jos neljästä karsintaturnauksesta olympialaisiin etenisi neljä eurooppalaista joukkuetta, Dettmann jatkaa.

– Susijengillä on nyt historiallinen mahdollisuus pelata paikasta Pariisin olympialaisissa. Ehkäpä ennen kesän 2028 Los Angelesin kisoja näemme myös Susiladiesin karsimassa olympiakisapaikasta.

Edellinen olympiakarsintaturnaus 1988, edelliset olympialaiset 1964

Edellisen kerran Suomen miehet osallistuivat koripallon olympiakarsintoihin heinäkuussa 1988, josta tulee ensi kesänä kuluneeksi 36 vuotta. Vuoden 1988 karsinnat pelattiin Hollannin Arnhemissä, jossa Suomi päihitti Turkin ja Tanskan, mutta taipui Saksalle ja Italialle. Henrik Dettmann kuului tuolloin Suomen miesten maajoukkueen valmennusportaaseen.

Olympiakarsinnoista Suomi eteni olympiakisoihin edellisen ja ainoan kerran vuonna 1964. Kalevi Tuomisen valmentama maajoukkue voitti Sveitsin Genevessä pelatuissa karsinnoissa kahdeksasta pelaamasta ottelustaan seitsemän ja varmisti olympiakisapaikkansa sijoituttuaan karsintojen toiselle sijalle.

Ennen Tokion olympialaisia Suomi oli esiintynyt miesten koripallon olympianäyttämöllä vuoden 1952 Helsingin kotikisoissa.

Pariisin olympialaisten miesten turnaukseen ovat paikkansa jo varmistaneet maailmanmestari Saksa, MM-hopeamitalisti Serbia, MM-pronssimitalisti Kanada, hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat, kisaisäntä ja hallitseva olympia- ja EM-hopeamitalisti Ranska, hallitseva olympiapronssimitalisti Australia sekä maanosakiintiöiden avulla syyskuun MM-kisoissa kolmeen voittoon yltäneet Japani (Aasia) ja Etelä-Sudan (Afrikka).

Faktalaatikko: kesän 2024 olympiakarsinnat

– MM-karsinnat pelataan 2.-7.7.2024

– Olympiakarsintaturnaukset järjestetään Valenciassa (Espanja), Riiassa (Latvia), Pireuksessa (Kreikka) ja San Juanissa (Puerto Rico)

– Olympiakarsintaturnaukset pelataan kahdessa kolmen joukkueen lohkossa. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee karsintaturnauksen semifinaaliin. Semifinaalin voittajat ratkaisevat kunkin olympiakarsintaturnauksen voittajan, joka etenee Pariisin olympialaisiin

– Pariisin olympialaisissa pelaa kaksitoista joukkuetta

– Turnauspaikkansa Pariisissa jo varmistaneet joukkueet: Saksa, Serbia, Kanada, Yhdysvallat, Ranska, Australia, Japani, Etelä-Sudan

– Pariisin olympialaiset järjestetään 26.7.-11.8.2024.

Vuoden 2024 olympiakarsintaturnaukset
Valencia, Espanja LOHKO A: Libanon, Angola, Espanja LOHKO B: Susijengi, Puola, Bahama

Riika, Latvia LOHKO A: Georgia, Filippiinit, Latvia LOHKO B: Brasilia, Kamerun, Montenegro

Pireus, Kreikka LOHKO A: Slovenia, Uusi-Seelanti, Kroatia LOHKO B: Egypti, Kreikka, Dominikaaninen tasavalta

San Juan, Puerto Rico LOHKO A: Meksiko, Norsunluurannikko, Liettua LOHKO B: Italia, Puerto Rico, Bahrain

Lähde: Koripalloliiton tiedote