Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa keskiviikkona alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue otti päivän runsasnumeroisimman voiton Latviasta, kun Sudenpennut tassutteli 57-78 (24-40) -voittoon Audentesin urheilukoululla.

– Olemme tietysti iloisia avausvoitosta. Meillä oli pieniä vaikeuksia päästä pelin päälle alussa. Sitten saimme hyvän jakson läpi ensimmäisen erän lopun ja toisen alun, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kertasi Koripalloliiton tiedotteessa.

Sudenpennut vei noin viisiminuuttisen pätkän peräti 17-0.

– Runi tuli pääosin hyvän aktiivisen puolustuksen kautta. Hyvällä pallonpaineella Latvian pelin avaamiset olivat vaikeita. Siitä pääsimme juoksemaan. Hyökkäystehokkuus ei ollut ihan parasta mahdollista, mutta kuitenkin.

Ero repesi parhaimmillaan jo 27 pisteeseen kolmannella neljänneksellä, mutta Latvia sai kirittyä ennen päätösneljänneksen alkua vähän yli kymmeneen pisteeseen.

– Ehkä jalka nousi kaasulta puolustuksessa. Latvia näytti, että heti intensiteetin laskiessa, he ovat parempia. Heillä oli vielä koko kentän prässi, mistä menetimme palloa.

Sudenpentujen puolustus ryhdistäytyi viimeiseen kymmeneen minuuttiin: Latvia jäi 11 pisteeseen ja ero venyi jälleen yli kahdenkymmenen.

Suomelta edukseen erottui maajoukkuepeleissä mitattuna kokeneemman kaartin kolmikko Elmeri Abbey (13/8/6 syöttöä/4 riistoa), Jelani Towa (12/3) ja Olavi Suutela (17/7). Neljäntenä kaksinumeroisille pistelukemille ylsi Samu Adler (10/3).

Latvian parhaat pistemiehet olivat yhdeksän pistettä mieheen heittäneet Emils Mucenieks ja Mārtiņš Kilups.

Latvia tullaan näkemään Suomen tapaan heinä-elokuun taitteessa Tampereella pelattavissa 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa 2024.

18-vuotiaat tytöt riistivät 20 kertaa ja juoksivat voittoon

18-vuotiaiden tyttöjen ottelussa Sudenpennut nousi puoliaikaan mennessä keulille ja pääsi tuulettamaan 68-76 (33-34) -voittoa Latviasta.

Latvialaiset olivat valtaosan ensimmäisestä puoliajasta keulilla, kunnes Sudenpentujen loistava puolustuspeli kantoi hedelmää, eikä Latvia enää toisella puoliajalla päässyt tasatilannetta edemmäksi.

Kolmannen neljänneksen Suomen ero heilui viiden tuntumassa. Päätösneljänneksellä ero revähti jo parhaimmillaan 11 pisteeseen.

– Todella tyytyväinen meidän esitykseen. Meidän aktiivinen koko kentän puolustaminen viidellä pelaajalla ja rohkea tuplausten hakeminen näkyi vahvasti meidän pelaamisessa. Siihen olemme leirillä keskittyneet. Nopeisiin hyökkäyksiin lähteminen riistoista ja puolususlevypalloista oli myös hyvää. Olisimme voineet vielä huolellisemmalla viimeistelyllä tehdä tänään isommankin eron, Suomen päävalmentaja Niko Hellman kommentoi.

Latvia sortui 28 menetykseen, joista peräti 20 oli Suomen riistoja. Sudenpennuille taas menetyksiä kertyi 19 kappaletta.

– Se on harvinaisen hyvä kombo, Hellman hymyili.

Riistoja erityisesti kertyi vauhdissa olleelle Ella Sahurille, joka keräsi nimiinsä 13 pistettä ja 6 riistoa.

– Ella pelasi nuoren maajoukkueuransa toistaiseksi parhaan pelin.

Suomelta kaksinumeroiset pistelukemat iskivät myös Tiia Talonen (11/7/4 syöttöä) ja Sohvi Saviniemi (11/6). Nicole Ogun (9/10) hoiti korinalustaa levypallojen lisäksi viidellä torjunnalla.

Latvian ykkönen oli 21 pistettä ja 6 riistoa tilastoinut Annija Brence.

16-vuotiailla tytöillä peli-ilme ja -rohkeus kunnossa

16-vuotiaiden tyttöjen ottelussa Suomi meni johtoon ripeästi jo alkumetreillä ja voitti lopulta Latvian numeroin 74-81 (37-46).

Suomen johto oli parhaimmillaan 18 pistettä, mutta Latvia ei antanut periksi ja kiri eron yksinumeroiseksi pariinkin kertaan päätösneljänneksellä. Sudenpennut onnistui kuitenkin hoitamaan homman kotiin tiukassa paikassa.

– Kuulutimme ennen peliä peli-ilmettä ja -rohkeutta ja sitä me myös saimme. Hyökkäyspäässä se näkyi tehtyinä pisteinä, hyvillä prosenteilla, ja aktiivisena hyökkäyslevypallopelaamisena. Kääntöpuolena taas pieni yli-innokkuus ja menetyksiä tuli 38 kappaletta. Otan kuitenkin nuo menetykset kymmenen kertaa kymmenestä, jos rohkeus ja peli-ilme on tuollainen. Menetyksiä saadaan matkan varrella parannettua, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti.

– Puolustus oli todella aktiivista. Puolella kentällä vastustaja teki valtaosan pisteistä vapaaheittoviivalta. Virheitä tuli paljon, koska olimme liian aktiivisia. Mutta senkin otan mieluummin kuin passiivisuuden ja peruuttelun. Selkeä kehityskohde on levypallopelaaminen, mutta enpä muista kovinkaan montaa kertaa, ettei se olisi ensimmäisen pelin jälkeen ollut.

Kentän pistekuningatar oli Sudenpentujen Anna Gardziella (21/8/6 riistoa), joka otti vaikeina hetkinä parketin haltuunsa. Vauhdissa oli myös muun muassa Emili Melnikova (20/4/4 syöttöä). Erinomaisen pelin pelasi myös Aluel Machol (7/14/3 torjuntaa), joka oli Sudenpentujen iloisen peli-ilmeen ilmentymä.

Latvian pistekolmikko oli Marta Plorina (16/6), Mila Luzgina (14/4) ja Maija Aploka (14/4/6 syöttöä).

16-vuotiaat pojat kamppailivat loppuun asti

Päivän ainoa tappio koitui Suomen 16-vuotiaille pojille, kun Latvia oli parempi loppunumeroin 88-79 (45-40).

Latvia nappasi johtoaseman itselleen lopullisesti jo ensimmäisen neljänneksen lopussa ja karkasi pahimmillaan jo 18 pisteeseen päähän päätösneljänneksellä. Sudenpennut onnistui kirimään eron vielä viiteen kalkkiviivoilla, muttei sen lähemmäksi.

– Kolmannen ja neljännen erän alut olivat meille murheellisia. Positiivinen signaali oli, ettei luovutettu. Kamppailimme suoraselkäisesti loppuun asti, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen aloitti.

– Tämä oli esitys, jonka varaan on mahdollista rakentaa. Kaaren puolustamisessa on omat haasteensa. Jos ei pelaa maksimaalisella yrityksen tasolla, niin aiheuttaa itselleen haasteita. Kun taas pelaa maksimaalisella, niin se riittää.

Suomen pistekolmikon muodosti Andrej Pavlovic (24/11), Lasse Sellman (18/5) ja Benjamin Passila (11/7/6 syöttöä). Kentän pistekuningas oli kuitenkin Latvian Ricards Aizpurs, jonka saldo oli 26 pistettä ja 7 levypalloa.

Suomen pelit jatkuvat torstaina, kun vastaan tulee kotijoukkue Viro.

Lähde: Koripalloliiton tiedote