Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue teki hartiavoimin töitä koko 12 pelaajan kokoonpanolla ja päihitti Viron rökälelukemin 109-55 (63-28). Suomi löi jauhot suuhun virolaisille jo avausneljänneksellä, jonka Sudenpennut vei 36-14.

– Alku oli tosi terävä. Ei tuntunut kauheasti vaikuttavan, kun aloimme tekemään vaihtoja. Sama ralli jatkui riippumatta siitä, kuka oli kentällä, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Meillä oli kaksi teemaa. Ensimmäinen oli levypallopelin parantaminen, missä onnistuimme mahtavasti. Toinen oli, että jokainen peli pitää voittaa erikseen. Ei voi peilata aikaisempiin tuloksiin ja vastustajiin. Pitää olla valmis pelaamaan. Sitä olimme tänään.

Suomi vei levypallot lähes käsittämättömällä marginaalilla 82-41. Hyökkäyslevypalloja oli 42 kappaletta.

– Pisteet jakaantuivat kaikille, levypallojakin kertyi isot lukemat yli puolelle joukkueelle. Joukkuevoitto.

Sudenpennuilta kaksinumeroiset pistelukemat heittivät Emili Melnikova (14/6), Jessi Nenonen (14/7), Anna Gardziella (13/14), Aino Koskela (10/3/4 riistoa) ja Aluel Machol (10/9). Kaksinumeroisen levypallomäärän haki Gardziellan lisäksi Alina Nikkilä (7/11/5 syöttöä).

Viron pistekärki oli 22 pistettä ja 8 levypalloa tilastoinut Jessica Ristimets.

Myös 18-vuotiaille tytöille hurja määrä hyökkäyslevypalloja

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasi myös ylivoimaisen voiton, kun laajalta rintamalta onnistuneet suomalaiset kaatoi Viron loppunumeroin 96-34 (38-51).

Ensimmäisen neljänneksen jälkeen tilanne oli Suomelle 18-16, mutta seuraavat kolme neljännestä olivat täysin Suomen puolustuksen näytöstä. Toisella neljänneksellä Viro sai aikaan viisi pistettä; päätösneljänneksellä vain kolme.

– Ottelun alussa emme olleet yhtä hyvin läsnä, mitä eilisessä ottelussa. Viro hyödynsi meidän pieniä puolustuksen nukahduksia, Suomen päävalmentaja Niko Hellman aloitti.

– Sitten palasimme siihen, mihin eilen jäätiin. Puolustimme todella hyvin joukkueena, menimme hyökkäyslevypalloihin ja hallitsimme peliä selvästi kolme erää. Vaikka ottelu oli jo selvä neljänteen erään mentäessä, niin hienosti tytöt suoriutuivat loppuun asti ja pelaamisen taso ei tipahtanu.

Sudenpentujen tassuihin kertyi hyökkäyslevypalloja hurjat 41 kappaletta.

Suomen pelaamisesta kertaa paljon, että kahdeksan pelaajaa heitti kaksinumeroiset pistelukemat: Nicole Ogun (14/7), Sohvi Saviniemi (13/2), Ella Sahuri (11/2/7 syöttöä/5 riistoa), Heli Lehto (11/7), Stella Jokela (11/3), Tiia Talonen (10/3/4 riistoa), Lilli Onnela (10/5/4 riistoa) ja Amanda Mäkelä (10/5/4 riistoa).

Myös 18-vuotiaiden poikien maajoukkue jatkaa tappiotta

Myös Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue jatkoi puhtaalla pelillä, kun Sudenpennut saalisti voiton Virosta numeroin 92-67 (54-34).

Sudenpennut karkasi kahdenkymmenen pisteen taakse jo puoliaikaan mennessä ja korkeimmillaan ero revähti 33 pisteeseen päätösneljänneksellä.

– Tällaisessa turnauksessa on tärkeää, että pystyy parantamaan peliä. Eilen oli hyvä peli, niin tämän pelin ehdottomasti iloisin asia oli, että pystyimme tulemaan tähän peliin vähintään yhtä hyvällä intensiteetillä, jopa paremmalla, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Tiesimme, että Viro pelaa aktiivisesti puolustuksessa. Kun peli meni meidän tempolla, niin aktiivinen puolustaminen on vaikeampaa. Siinä onnistuimme. Meillä oli hyvä, dynaaminen peliote, ja Viro oli vaikeuksissa.

Suomelta hienot pelit pelasivat muun muassa Olavi Suutela (17/8/6 syöttöä) ja Christian Blomfelt (15/4), joka säväytti ensimmäisen neljänneksen loppumetreillä. Ensin Blomfelt löi nopean hyökkäyksen päätteeksi donkin virolaispelaajan ylitse, minkä jälkeen hän vielä upotti kolmosen summerin soidessa.

– Christianilta aivan mieletön peli. Varmaankin ihan parhaita maajoukkuepelejä, mitä on pelannut. Pelitavan kannalta oli tärkeää, että meillä oli iso määrä syöttöjä – ja niistä roppakaupalla Olaville.

Suomen muut pistemiehet olivat Elmeri Abbey (17/4/4 syöttöä/4 riistoa), Jelani Towa (11/4) ja Samu Adler (13/5). Viron ykkönen oli Kaur-Kennerth Tomann (19/6).

16-vuotiaat pojat etsivät vielä ensimmäistä voittoaan

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue joutui toteamaan Viron paremmakseen, kun virolaiset voittivat selkein loppunumeroin 58-88 (27-50). Viro karkasi kaksinumeroiseen johtoon jo avausneljänneksellä, eikä enää katsonut taakseen.

– Kylmä suihku hyvältä koripallojoukkueelta. Meillä oli vaikeuksia saada näkyviin meidän pelaamisen rakenteita. Tänään emme pystyneet tekemään yhdessä sovittuja asioita tarpeeksi hyvällä vauhdilla ja intensiteetillä, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi.

– Isossa kuvassa syy, miksi näitä turnauksia pelataan, on että näitä kokemuksia voi kääntää ajansaatossa opiksi ja se palvelee meitä pelaamaan kansainvälisiä otteluita paremmin.

Suomelta korkeimmat pistelukemat heittivät Reino Saivosalmi (14/4), Lasse Sellmann (13/5) ja Andrej Pavlovic (11/12).

Viron pistekolmikko taas oli Roman Avdejev (18/4), Kaspar Vuks (15/2/6 syöttöä) ja Jesper Roman (15/2).

Suomi pelaa perjantaina Baltic Sea Basketball Cupin päätöspäivänä Ruotsia vastaan.

Lähde: Koripalloliiton tiedote