Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pääsi juhlistamaan turnauksen mestaruutta, kun päätöspelissä Ruotsi kaatui loppunumeroin 98-64 (52-36).

Suomi vei jokaisen neljänneksen ja jo ennen puoliaikaa ero repesi hetkeksi yli 20 pisteen. Yli 30 pisteen johtoon Sudenpennut pääsi päätösneljänneksellä, jonka Suomi vei 31-17.

– Aloitimme tosi hyvin matsi ja jokainen erä. Vähän jaksojen kestäessä alkoi näkymään, että eilen meillä oli myöhäisempi matsi ja vastustajalla aikaisempi. Olimme paikoin vähän raskaalla jalalla liikenteessä, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Siitä huolimatta olimme koko ajan pelin päällä. Väsymys näkyi ehkä eniten siinä, että jouduimme käyttämään liikaa käsiä puolustuksessa ja vastustaja pääsi liikaa ensimmäisellä puoliajalla vapaaheittoviivalle.

– Muuten aika tasapainoinen esitys. Jos lähentelee 100 pistettä joka matsissa, niin onhan tässä hommassa jotain siistiä. Emmekä ole edes kauhean pitkällä meidän pelaamisessa ja siitä huolimatta teemme tuollaisia lukemia.

Suomen puolustus pakotti Ruotsin kokonaisuudessaan 45 menetykseen. Sen lisäksi Suomi vei levypallot 60-36.

Suomen pistenaiset ottelussa olivat Jessi Nenonen (17/4/6 riistoa), Anna Gardziella (17/7/5 syöttöä), Emili Melnikova (15/4), Nea Schreck (13/5/7 syöttöä/8 riistoa) ja Aino Koskela (13/3). Ruotsin pistekärki oli Leila Bajagilovic (13/6/5 syöttöä/4 riistoa).

Turnauksen aikana Suomi voitti jokaisen kolmesta pelistään selkeällä marginaalilla korieron ollessa +95. Vastustajista Latvia ja Ruotsi pelaavat Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa.

– Se antaa luottoa ja uskoa, että olemme kesällä valmiina vuoden pääkoitoksiin, Räikkä aloitti perkaamisen.

– Kokonaiskuvassa olen iloinen, että pelissä näkyi asiat, joita olemme harjoitelleet. Hyvää koko kentän pelaamista ja puolen kentän puolustuksessa näkyi auttamisia ja rotaatioita, joita olemme käyneet lävitse. Ihan aina ei onnistuta, mutta aika usein. Sitten hyökkäyksessä tukeudumme omiin hyökkäysmalleihimme, joita olemme harjoitelleet, jos peli menee muuten rikki.

– Meillä on vähintään 12 pelaajaa, jotka tällä tasolla pystyvät pelaamaan sellaisessa roolissa, että he vaikuttavat ottelun kulkuun. Hyvä tilanne. Viimevuotiseen tapaan voimme rakentaa joukkuetta. Iso plussa oli myös pelaajien peli-ilme ja yhdessä tekeminen. Valmentaja voi sanoa, mitä haluaa, mutta viime kädessä se lähtee pelaajista. Iloinen ja onnellinen, aavistuksen yllättynyt, että olimme noin hyviä.

Suomelta Nea Schreck valittiin Suomen joukkueen parhaaksi pelaajaksi. Anna Gardziella taas valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

18-vuotiaille tytöille jälleen älytön määrä riistoja

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue tuuletti turnausvoittoa Ruotsin kaatuessa viimeisessä ottelussa numeroin 79-46 (40-30).

Ruotsi oli pitkään ensimmäisellä puoliajalla johdossa, kunnes Sudenpennut kiri 10 pisteen johdon puoliajalle, eikä enää katsonut taakseen. Kolmannen neljänneksen alun Suomi vei pystyyn ja ero repesi yli 20 pisteeseen.

– Ruotsi oli valmistautunut meidän aktiiviseen puolustamiseen hyvin. Olimme hieman yli-innokkaita ensimmäisellä puoliajalla, Suomen päävalmentaja Niko Hellman aloitti.

– Paransimme hienosti pelin edetessä. Kolmannen erän ensimmäiset noin kuusi minuuttia ratkaisivat pelin totaalisesti. Saimme todella hyvällä puolustuksella stopattua heidät toistuvasti ja saimme juostua helppoja koreja lukuisista riistoista. Stop and go -koripalloa parhaimmillaan.

Ruotsille menetyksiä kertyi hurjat 47 kappaletta; Suomen riistomäärä taas oli 33.

Sudenpennut onnistui jälleen läpi kokoonpanonsa, mutta korkeimmat pistelukemat heittivät Lilli Onnela (20/4) ja Nicole Ogun (10/8).

– Todella ylpeä meidän esityksestä kaiken kaikkiaan. Puolustimme todella aktiivisesti yhdessä ja saimme kaikissa peleissä älyttömän määrän riistoja. Tätä kautta pääsimme juoksemaan kenttää. Siihen yhdistettynä hyvä levypallopelaaminen molemmissa päissä kenttää, niin ei voi olla kuin tyytyväinen.

Ella Sahuri palkittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi. Lilli Onnela taas valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

18-vuotiaat pojat puolustivat Ruotsin kumoon

Kolmas mestaruutta juhlinut suomalaisjoukkue oli 18-vuotiaat pojat, jotka päihittivät päätöspelissään Ruotsin 79-67 (38-31).

Suomi oli keulilla läpi ottelun, mutta lopullinen ratkaisu nähtiin päätösneljänneksen alussa, kun ero repesi hetkeksi 20 pisteeseen asti. Loppumetreillä Ruotsi pääsi kaunistelemaan lukemia Suomen sähläilyn myötä.

– Tämä on aina hankala yhdistelmä, että edellisen illan ottelu päättyy melkein klo 22 ja sitten mennään uudestaan. Mutta saimme ihan hyvän alun. Pienten vastoinkäymisten jälkeen pelasimme kuitenkin vakaan pelin. Puolustimme aika hyvin, muttei meille tullut mitään isompaa hyökkäyspurskahdusta. Iloksemme ei tullut myöskään ruotsalaisille.

Suomen tehokolmikko oli Elmeri Abbey (27/5/6 syöttöä/4 riistoa), Olavi Suutela (15/6) ja Kalle Kuhalampi (15/6/6 riistoa). Ruotsin pisteykkönen oli Ludvig Lindby (20/3).

Turnauksen parhaaksi pelaajaksi Suomelta valittiin Olavi Suutela. Elmeri Abbey taas valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Suomi voitti turnauksessa jokaisen pelinsä.

– Baltic Cup on perinteisesti maajoukkuevuoden aloitus. Nyt meillä on tietenkin spesiaalivuosi, koska pelaamme EM-kotikisat Tampereella. Tuloksellisesti hyvä aloitus. Nämä pojat ovat jo useamman vuoden pelanneet yhdessä ja ovat hyvähenkinen porukka. Tämä turnaus vahvisti sitä joukkuehenkeä ja yhteenkuuluvuutta, Lohikoski aloitti turnauksen annin puinnin.

– Puolustuspeli oli läpi turnauksen pääsääntöisesti oikein hyvällä tasolla ja antaa mahdollisuudet pärjätä myös kesän peleissä. Hyökkäyspeli vaatii tietenkin enemmän yhteisiä harjoituksia ja yhteisiä pelejä. Tarkoituksena on ollut nopeuttaa pelaamista. Monta ruuvia on vielä kääntämättä, mutta saimme hyviä pieniä välähdyksiä.

16-vuotiaat pojat kärsivät kolmannen tappionsa

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas kärsi tappion, kun Ruotsi vei voiton nimiinsä lukemin 72-89 (41-45).

Sudenpennut oli valtaosan pelistä tuloksellisesti jäljessä, mutta päätösneljänneksellä joukkue kampesi hetkeksi muutaman pisteen johtoasemaan. Ruotsi kuitenkin keräsi rivinsä paineen alla ja vei viimeiset kolme minuuttia selkeästi.

– Pelattiin lähes koko peli samalla kentällä Ruotsin kanssa, ja loppu repsahti turhan rumaksi, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi,

Suomen korkeimmat pistemäärät heittivät Benjamin Passila (16/4), Andrej Pavlovic (13/10/4 syöttöä), Aarne Pällijeff (11/2) ja Olli Laitinen (10/6). Ruotsin paras pistemies oli Lucas Veller (15/7).

Suomi hävisi turnauksessa jokaisen kolmesta ottelustaan.

– Tämänkin turnauksen merkitystä tälle joukkueelle ja erityisesti sen pelaajille voidaan paremmin arvioida pidemmällä aikavälillä. Tässä kohtaa tasomme riitti näihin lopputuloksiin ja niitä kunnioitamme.

Lähde: Koripalloliiton tiedote