Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian.

Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

Serbia on kuulunut viimeisen kymmenen vuoden aikana kansainvälisten arvokisojen suurmenestyjiin. Vaikka kirkkain mitali on jäänyt saavuttamatta, on Serbialla ansioluettelossaan olympiahopea Riosta 2016, MM-hopeat Espanjasta 2014 ja Filippiineiltä 2023 sekä EM-hopea Istanbulista 2017.

Nyt alkavaan EM-karsintaikkunaan Serbialla on marssittaa kokonainen joukkueellinen Euroliiga-pelaajia päävalmentajanaan ikoninen Svetislav Pesic, 74 vuotta.

– Olen katsonut Serbian pelejä viime syyskesän MM-kisoilta ja sama kaava toistuu: ei yllätyksiä, ei uskomattomia kikkoja, mutta perusasiat tehdään niin hyvin, niin täsmällisesti ja niin kurinalaisesti, että koripallon ystävä ei voi kuin ihailla, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Serbian tehokkuutta korostaa se, että MM-kisoissa Serbia menetti kaikista joukkueista kuudenneksi vähiten palloa ja otti neljänneksi vähiten virheitä samalla, kun se oli tilastojen valossa kisojen tehokkain hyökkäysjoukkue ja toiseksi tehokkain puolustusjoukkue.

– Serbian EM-karsintaryhmän runko koostuu MM-kisajoukkueen pelaajista, ja joukkuetta on täydennetty muutamalla mielenkiintoisella nuoremmalla kaverilla. Perusajatus pysyy samana: korkean henkilökohtaisen taitotason pelaajat pitävät pallosta huolta, syöttävät aina parempaan heittopaikkaan, puolustavat fyysisesti ja luottavat siihen, että kun he vain jaksavat jauhaa, ennen pitkää vastustajan selkäranka katkeaa.

Vaikka Susijengin edellinen voitto Serbiasta onkin haettu melkein kuusitoista vuotta sitten, ei Serbiakaan ole voittamaton. Sveitsi onnistui nujertamaan Serbian vuoden 2021 EM-karsinnoissa ja Jukka Toijalan komentama Viro kellisti serbialaiset kotikentällään edellisissä MM-karsinnoissa.

– Serbian vetäytyy puolustuksessa mieluusti varjelemaan koria. Jos saamme liikuteltua palloa, kaarelta löytyy kyllä heittäjille tilaa käytettäväksi, Möttölä kuvailee Serbian mahdollista akilleenkantapäätä.

– Tosiasia on myös se, että perjantain peli on Serbialle paitsi ensimmäinen peli puoleen vuoteen, myös ensimmäinen peli kotiyleisön edessä MM-hopean jälkeen ja he tietävät tarvitsevansa voiton tästä pelistä. Me voimme sysätä paineet Serbialle, lähteä rohkeasti haastamaan heitä ja horjuttamaan heidän itseluottamustaan.

Coach Möttölän tärpit: seuraa heitä

Aleksa Avramovic (192 cm/29 v): ”Upeat MM-kisat pelannut Avramovic oli hetken aikaa loukkaantuneena, mutta palannut nyt tehokkaana kentälle. Puolustuksessa Avramovic laittaa kovaa painetta palloon ja hyökkäyspäässä hän on hyvin vaarallinen koko kentällä.”

Marko Guduric (198/28): ”Vasenkätinen isokokoinen takamies-laituri, joka pelaa niin Fenerbahcessa kuin maajoukkueessa kaikkia pelipaikkoja kakkosesta neloseen. Yksi Serbian harvoista pelaajasta, joka voi pysäyttää pallonliikkeen ja hakea omaa ratkaisua 1-1-tilanteesta.”

Filip Petrusev (211/23): ”Micke Jantusen ikäluokkaa. Lähti Gonzagan yliopistosta Eurooppaan, piipahti Euroopasta NBA:ssa ja pelaa nyt Kreikan Olympiakosissa. Oli MM-hopeajoukkueen kakkossentteri. Pystyy pelaamaan sekä nelos- että vitospaikalla ja on pyyteetön, atleettinen duunari, joka uurastaa joukkueensa eteen.”

Serbia Belgradissa perjantaina 23.2.

#NimiPituusSyntynytSeura
1Nikola DURISIC2032004Mega Basket (SRB)
3Filip PETRUSEV2112000Olympiakos (GRE)
5Balsa KOPRIVICA2162000Partizan Belgrad (SRB)
9Vanja MARINKOVIC1981997Saski Baskonia (ESP)
10Ognjen JARAMAZ2021995Partizan Belgrad (SRB)
12Aleksa RADANOV2011998Runa Basket (RUS)
14Dusan RISTIC2131995Lenovo Tenerife (ESP)
19Luka MITROVIC2061993Crvena Zvezda (SRB)
23Marko GUDURIC1981995Fenerbahce (TUR)
27Dejan DAVIDOVAC2031995Crvena Zvezda (SRB)
30Aleksa AVRAMOVIC1921994Partizan Belgrad (SRB)
35Dusan BESLAC2061998Avtodor Saratov (RUS)

Serbia isännöi Susijengiä Belgradissa perjantai-iltana 23.2., suora lähetys JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 21.00 alkaen.