Susijengi kohtaa toisessa EM-karsintaottelussaan kotikentällään Tanskan. Tanskalta löytyy huippupelaajia Suomen kiusaamiseksi.

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

Vaikka koripallo toki on ennen kaikkea joukkuepeli, Tanskan menestys pohjautuu voimakkaasti sen ykköstähden, NBA:ssakin käyneen Gabriel ”Iffe” Lundbergin yksilölliseen osaamiseen.

Lassi Tuovin komennossa Italian Serie A:n ja Euroliigan Virtus Bolognassa pelaava Lundberg on Tanskan kaikki kaikessa 1-1-ratkaisuineen ja palloskriineineen. Yksin tällä kaudella Lundberg on voittanut viime sekuntien heitoillaan puolenkymmentä ottelua Virtukselle.

– Lundberg on Tanskan joukkueessa ehdoton tähti ja vaarallisin yksittäinen pelaaja, mutta Lassi (Tuovi) tuntee Virtuksesta vietetyn kauden myötä Lundbergin läpikotaisin ja meillä on käytössämme siltä pohjalta erinomainen scouttiraportti hänestä, Susijengin valmentaja Teemu Rannikko toteaa Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Perjantain ottelussa Georgia puristi Lundbergin elintilan ahtaalle ja pistetykki upotti lopulta kuudestatoista pelitilanneheitostaan vain viisi sisään. Toisaalta Lundberg säkitti kaikki kahdeksan vapaaheittoaan ja jakoi seitsemän koriin johtanutta syöttöä erityisesti toisen puoliajan loppukirissä.

– Kävikö siinä sitten niin, että Georgia keskittyi lopulta liikaa Lundbergiin, kun Tanskalla on kuitenkin joukkueessa aika hyviä pelaajia, Rannikko miettii.

– Isot miehet Kevin Larsen ja Jonas Zohore ovat pelanneet pitkään ammattilaisina ja Mestareiden Liigaa pelaava Bakken Bears on Tanskan maajoukkuepelaajille vähän kuin toinen koti seurajoukkuetasolla. Tanska on pelannut pitkään yhdessä ja he tulevat maanantain otteluun voittavana joukkueena ja hyvällä itseluottamuksella.

Viime perjantaina Belgradissa Susijengillä oli vastassa hallitseva MM-hopeamitalisti Serbia, joka varmisti voiton saumattomalla joukkuepelillä, pelikovuudella ja yksilötaidoillaan. Tanskan pelitapa on puolestaan merkittävästi villimpi ja vapaampi, mikä tuottaa Susijengille erilaisen haasteen.

– Tanska pelaa hyvin energistä, taistelevaa koripalloa. He ryntäävät lujaa irtopalloihin ja heidän avainpelaajillaan on vapaus ratkaista. Vaikka Georgialla oli perjantaina kokoylivoima, Tanska haki viisitoista hyökkäyslevypalloa, mikä lopulta ottelun ratkaisikin, Rannikko jatkaa.

Vaikka Lundberg tuleekin olemaan maanantain ottelussa kentän vaarallisin ja meritoitunein pelaaja ja Tanskalla on voiton tuoma itseluottamus matkassaan, Rannikko arvioi, että perusasioihin keskittyminen on voiton avain.

– Jos puolustuksemme on maanantaina samalla tasolla kuin se oli ensimmäiset 25 minuuttia Serbiaa vastaan ja saamme puolustuslevypallot talteen, olemme jo ihan hyvissä asemissa. Tietenkin voiton kannalta olisi myös suotavaa, että vapaat kolmoset menisivät sillä tasolla sisään kuin ne kotikentällä yleensä menevät.

Coach Rannikon tärpit: seuraa heitä

Gabriel ”Iffe” Lundberg (193 cm/29 v): ”Euroliigan parhaita 1-1-pelaajia. Yksilötasolla tämän Euroliiga-kauden ehkä paras viime hetkien ratkaisija, joka pystyy kääntämään otteluita yksin joukkueensa voitoksi. Osaa myös syöttää palloa hyvin ja puskee palloa tehokkaasti eteenpäin.”

Kevin Larsen (208/30): ”Isoja minuutteja Tanskan paidassa pelaava kokenut iso mies. Hyvä kolmen pisteen heittäjä, jolla on myös vaikuttava liikearsenaali korin alla. Käyttää taitavasti kokoaan hyödykseen.”

Gustav Knudsen (203/20): ”Bakken Bearsin nuoria kantavia voimia. Erittäin urheilullinen kolmospaikan pelaaja, joka on parhaimmillaan päästessään juoksemaan avoimella kentällä ja hyökkäyslevypallopelaamisessa. Tästä nimestä varmasti kuullaan vielä.”

Susijengi ja Tanska kohtaavat Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30 alkaen.

Tanska perjantaina 26.2.

#NimiPituusSyntynytSeura
0Bakary DIBBA2012001Karlsruhe Lions (GER)
1Gabriel LUNDBERG1931994Virtus Bologna (ITA)
3Sylvester BERG2011998Bakken Bears (DAN)
4Sebastian ÅRIS1881995Leyma Coruña (ESP)
5Adam HEEDE-ANDERSEN1871996Vaerlose (DAN)
6Jonas ZOHORE2101991BC Balkan (BUL)
11Mads Bonde STÜRUP1991997Gipuzkoa (ESP)
13Kevin LARSEN2081993Estudiantes (ESP)
18Gustav KNUDSEN2032003Bakken Bears (DAN)
41Morten BÜLOW2001999Randers Cimbria (DAN)
71Jonathan KLUSSMANN1882002CCP La Roda (ESP)
77Tobias JENSEN1972004BBU’01 Ulm (GER)