Susijengi antoi kovan osoituksen nykykunnostaan perjantai-iltana Ranskan Pau’ssa pitämällä Tony Parkerin, Nicolas Batumin ja Boris Diawin tähdittämää Ranskaa täydet 40 minuuttia pinteessä kesän ensimmäisessä maaottelussa. Ranskaa 17 pisteellä piiskannut Susijengi-kippari Hanno Möttölä, 36, kääntää seuraavaksi katseensa Hartwall Areenan Iso-Britannia-peliin.

Möttölä loisti perjantai-iltana Susijengin kollektiivisen itseluottamuksen keulahahmona jallittelemalla NBA- ja Euroliiga-marinoituja ranskalaissenttereitä niin läheltä kuin kaukaakin ja nostattamalla 17 pisteellään kaikkien aikojen maajoukkuepistesaldonsa 1778:aan.

Vasta – NBA-finaaleissa kesäkuussa pelanneiden – Nando De Colon ja Boris Diawin ratkaisuminuuttien onnistuneet kaukoheitot päästivät Ranskan pälkähästä, johon kahden vuoden takainen EM-finalisti oli Susijengiä vastaan ajautunut 7,000-päisen kotikatsomonsa edessä.

– Ranska-peli oli jokaiselle muistutus, että kun pelaamme huolellisesti, vastustajaa aggressiivisemmin ja meillä on hyvä heittoilta, pysymme ihan kenen tahansa kyydissä, Möttölä arvioi kesän maaotteluavausta Koripalloliiton tiedotteessa.

– Positiivista oli sekin, että pystyimme petraamaan merkittävästi torstai-illan scrimmagesta, jossa jäimme kahden jakson jälkeen korin alla jyrän alle. Olimme perjantaina paljon aggressiivisempia, paljon vahvempia levypallopelissä. Torstaina pystyimme kansainvälisen tason korikseen 20 minuuttia, perjantaina 35 minuuttia.

Koko joukkueen erinomainen hyökkäysesitys noteerattiin niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa, mutta miesten maajoukkueessa vuodesta 1995 asti pelannut Möttölä toppuutteli kaikkein innokkaimpia; matkaa Slovenian EM-kisakentille on vielä kuukauden päivät.

– Olihan viime perjantain matsi toiveita herättävä, mutta pitää muistaa, ettei hävityn maaottelun jälkeen pidä kuitenkaan olla liian tyytyväinen. Uskon, että saimme Ranska-pelistä entistä enemmän motivaatiota käynnissä olevalle kahden viikon leirijaksolle. Voitto oli omissa käsissämme muistutuksena siitä, että työnteko kannattaa.

”Kuin joskus nuorempana”

Kevätkaudella 2013 Möttölä vahvisti helsinkiläistä ToPoa miesten Divari A:ssa, jonka jälkeen hän on treenannut itseään määrätietoisesti huippukuntoon Slovenian arvokisoja varten. Omien sanojensa mukaan Möttölä on parhaassa kunnossaan neljään vuoteen.

– Huhtikuusta asti kropassa on ollut hyvä olo. Olen päässyt tilanteeseen, jossa olen pystynyt harjoittelemaan päivittäin kunnolla. Vauhtia ja lennokkuutta ei ole enää niin paljon kuin ennen leikkauksia, mutta olen pystynyt tekemään treeneissä samoja asioita kuin joskus nuorempana, kapteeni hymyilee.

Pau’n avausottelussa Möttölä muodostikin Petteri Koposen ohessa Susijengin ehdottoman tehokaksikon, joka ei jäänyt suoritustasoltaan vähääkään Ranskan nimimiehiä vilisevästä tehonyrkistä.

– Edellisinä kesinä ensimmäiset treeniviikot ovat menneet osaltani vähän hakemiseen, mutta tänä vuonna olen pystynyt keskittymään alusta asti korikseen, eikä ole tarvinnut säästellä. Syyskuun 4. päivän EM-kisa-avaus on varmasti kaikilla jengin pelaajilla kalenterissa ja tarkoituksena olisi saada joukkuepeli huippuiskuun kisojen alkuun mennessä, suunnittelee Möttölä.

Möttölän mukaan tunnelma susileirissä Slovenian kisojen lähestyessä on rauhallisen odottava. Vaikka Susijengi on ollut pitkään yhdessä, kahden vuoden takaisissa Liettuan kisoissa arvokisakokemus oli Möttölää ja päävalmentaja Henrik Dettmannia lukuun ottamatta koko miehistölle aivan uusi.

– Kaksi vuotta sitten menimme Liettuan kisoihin yllättämään muita ja vähän itseämmekin, ja tutkailimme, mistä EM-kisoissa oikeastaan on kysymys. Nyt olemme koko joukkueena kokeneempi ja odotamme, että pääsemme kisoihin muutama voitto alla ja olemme valmiit pelaamaan viisi loistavaa ottelua kuuteen päivään. Jätetään Ruotsille se jännittäjän rooli, konkari virnistää.

Hartwallin kenraaliharjoitukset edessä

Susijengi on aloittanut tuoreimman harjoitusleirinsä Helsingin ”sudenpesässään” ja valmistautuu torstaina 15.8. Hartwall Areenalla pelattavaan Iso-Britannia -maaotteluun.

Möttölä ihaili viime viikolla maaotteluilmapiiriä Ranskan Pau’ssa ja toivoo näkevänsä Pasilan areenalla jotain samankaltaista.

– Kun saavuimme hallille viime perjantaina 90 minuuttia ennen pelin alkua, siellä oli grillit pystyssä hallin pihalla ja ihmiset jonottivat jo sisään. Toivon, että suomalainen korisyleisö löytää tiensä Hartwall Areenalle samalla tavoin kuin ranskalaisyleisö löysi tiensä Pau’n halliin.

Arviot 1000-1500 Sloveniaan matkustavasta suomalaisesta EM-kisafanista miellyttää Möttölää. Yliopisto-, NBA- ja eurokentillä kaiken mahdollisen nähnyt Möttölä korostaa myös 15.8. pelattavan Iso-Britannia-pelin ja 28.8. pelattavan Latvia-pelin merkitystä ”kenraaliharjoituksina” ja yhteishengen luojina.

– Kotiin jääville faneille Hartwall Areenan matsit ovat erinomainen mahdollisuus nähdä meidät tänä kesänä tositoimissa. Sloveniaan lähtijät pääsevät omasta puolestaan treenaamaan torviin puhaltamista ja rumpujen soittoa. Mitä enemmän faneja saadaan jalkeille, sen parempi kokemus niin joukkueelle kuin yleisölle, Möttölä päättää.