Susijengin kaulahuivi hulmusi lauantai-iltana Slovenian korkeimman vuoren Triglavin (2864m) huipulla. Olkoon se enne menestyksekkäille kisoille.

Slovenialaisia ja kansainvälisiä ennakoita lukiessa huomaa, että Suomelle ei ole asetettu kovinkaan korkeita odotuksia kovassa alkulohkossa. Joissain Susijengi sivuutetaan sivulauseessa, joissain se on mainittu pieneksi mustaksi hevoseksi ja joissain sitä ei ole noteerattu lainkaan. Susijengin on hyvä iskeä taas puun takaa ja yllättää koripallomahdit.

Suomen alkulohko on yksi kisojen kovimmista – ellei jopa kovin. Turkki, Kreikka, Venäjä ja Italia ovat todella isoja koripallomaita, eikä Ruotsiakaan kannata sivuuttaa. Länsinaapurimme on hyvin samanlaisessa asemassa kuin missä Suomi oli kaksi vuotta sitten. Kukaan ei odota siltä mitään, eikä paineita ole.

Kovuudestaan huolimatta Suomen lohko ei ole suinkaan mahdoton. Turkki ja Kreikka ovat pelanneet vahvasti harjoitusotteluissaan ja lähtevät lohkon ennakkosuosikkeina kisoihin. Ylimielisyys on kuitenkin usein yksi näiden joukkueiden helmasynneistä. Venäjän valmistautumisprosessi on ollut rikkonainen, kun alun perin päävalmentajaksi nimetty Fotis Katsikaris jätti joukkueen juuri valmistautumisleirin alla ja muutama kieltäytyminen sekä lukuisat loukkaantumiset ovat myös sotkeneet kuvioita. Pelaajalegenda Vasili Karasev joutuukin kovaan paikkaan päävalmentajaksi ja Venäjän pelit ovat ailahdelleet harjoituspeleissä.

Loukkaantumisista on kärsinyt myös Italia, jolta on lähtenyt puolen joukkueen verran miehiä lasarettiin. Sitä myöten rinki on kaventunut huomattavasti eikä Italiakaan ole vahvimmillaan.

Ruotsin menestystoiveet lepäävät vahvasti NBA-kaksikko Jeff Taylorin ja Jonas Jerebkon harteilla, mutta muu joukkue ei yllä lähellekään samaa tasoa.

Susijengi lähtee taistelemaan kisoihin JOUKKUEENA ja se on sinivalkoisten ase kisoissa. Suomen vastustajilta löytyy enemmän kokoa, enemmän yksilötaitoa ja enemmän kokemusta isoista peleistä. Yksi asia mitä vastustajilta ei löydy, on yhtä suuri ja kova kannustusjoukko. Suomesta saapuu Koperiin yli tuhat fania, eikä muilla ole heittää vastaavanlaista valttia pöytään – ehkäpä naapurimaa Italiaa lukuun ottamatta. Siitä Susijengin on hyvä ammentaa voimaa ja toivottavasti Slovenian korkeimman huipun lisäksi kaulahuivit heiluvat myös Koperissa merenpinnan tasolla ja myöhemmin Ljubljanassa.

Salttu Forsström

Salttu Forsström on Sloveniassa asuva suomalainen vapaa toimittaja, joka raportoi SuomiKoris.comille suoraan EM-kisaisäntämaan ilmiöistä ja tapahtumista.