Joensuulainen Kataja Basket saa kuluvan kauden aikana toisenkin tutun paluumuuttajan riveihinsä. Joukkueeseen liittyy aiemmin kaksi peräkkäiskautta seuraa edustanut amerikkalaispelaaja Jared Newson (29).

Pääasiassa laiturin paikalla pelaava Tennessee-Martin-yliopiston kasvatti on kokenut ammattilaiselämää Suomen lisäksi aina kotimantereensa NBA-tasolta Saksaan, Puolaan, Australiaan ja viimeksi Ranskaan saakka.

Kahdeksatta ammattilaiskauttaan pelaava 195-senttinen Newson edusti Katajaa kausina 2011-12 ja 2012-13. Joukkue ylsi tuolloin kahdesti Korisliigan finaaliin ja voitti kaksi Suomen Cup -mestaruutta. Koripalloliitto arvosti Newsonin kertaalleen kuukauden pelaajaksi (marraskuu 2011) ja muuta tunnustusta hän sai mm. Eurobasket.com-verkkopalvelulta, joka valitsi miehen keväällä 2011 pelipaikkansa parhaaksi Korisliigassa.

Toistaiseksi viimeisimmällä Suomen-kaudellaan 2011-12 urheilullinen Newson kirjautti Korisliigan runkosarjassa (39 ottelua) keskimääräiset tilastot 38 peliminuuttia (eniten kaikista liigapelaajista), 18,4 pistettä, 8,9 levypalloa, 1,2 syöttöä, 1,6 riistoa ja 0,7 torjuntaa. Kahden pisteen heitot osuivat 53-prosenttisesti, kolmen pisteen heitot 41- ja vapaaheitot 76-prosenttisesti. Näistä laskettu teholuku oli 21,3. Plus-miinus -lukunsa, +9, oli sarjan paras ja tilastokategorioiden kärkikymppiin hän ylsi pisteissä, levypalloissa, riistoissa, torjunnoissa, tehokkuudessa ja ns. tupla-tuplissa (18 kpl).

Pudotuspelien 11 ottelussa vastaavat tilastot näyttivät lukuja 36 peliminuuttia, 15,6 pistettä, 7,7 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 1,5 riistoa. Teholuvuksi muodostui 16,5 ja plus-miinus -luvuksi +5. Heittoprosentit olivat 46 (2 p.), 36 (3 p.) ja 81 (1 p.).

Kaudeksi 2012-13 Newsonin tie vei Suomesta Ranskaan, sen Pro B -liigaan. Hyères Toulonin paidassa amerikkalainen kirjautti keskimäärin 36 peliminuutissa lukemat 14,7 pistettä, 6,0 levypalloa, 1,5 syöttöä, 1,6 riistoa ja 0,4 torjuntaa. Heittoprosentit näyttivät lukemia 45 (2+3 p.), 40 (3 p.) ja 68 (1 p.) ja teholukunsa oli 14,9.

Hyvät otteet toivat lähes välittömästi kauden päättymisen jälkeen, viime kesäkuussa, jatkosopimuksen Ranskaan. Newson teki heinäkuussa lyhyen visiitin Puerto Ricon liigan pudotuspeleihin ennen kuin aloitti keskittymisen kuudenteen Euroopan-kauteensa.

Ranskassa sarjataso pysyi samana, mutta joukkue vaihtui. Uusi sopimus vei laiturin Saint Vallier Basket Dromen riveihin. Kausi alkoi henkilökohtaisella tasolla odotetusti ja STVB keikkui 18 joukkueen liigassa puolivälin paikkeilla. Marraskuussa alkanut tappioputki alkoi kuitenkin suistaa ryhmää kohti sarjan tyvipäätä ja tunteetkin alkoivat lämmetä valmennusjohdon ja pelaajien välillä.

Kataja Basket -päävalmentaja Jukka Toijala kertoo, että Newson oli häneen yhteydessä jo joulukuun alkupuolella, jolloin oli sovittu Renaldo Majorin sopimuksen päättämisestä.

– Renaldo ja Jared ovat hyviä ystäviä. Kun Jared kuuli, että emme jatka Renaldon kanssa, hän otti yhteyttä kertoen, että tietää sopivan korvaajan. Itsensä.

Newson pelasi Saint Vallierin riveissä lopulta Pro B -liigan uuden vuoden taukoon saakka, jolloin seurassa pelanneista kolmesta ulkomaalaispelaajasta kahden sopimus päätettiin. Kaikkiaan 22 ottelussa, keskimäärin 29 peliminuutissa Newsonille kirjattiin 11,7 pistettä, 5,2 levypalloa, 1,3 syöttöä, 1,4 riistoa ja 0,5 torjuntaa. Heittoprosentit olivat 42 (2+3 p.), 37 (3 p.) ja 74 (1 p.) ja teholuku 12,0.

– Jared tuo meille kovuutta, urheilullisuutta ja levypallovoimaa. Hän pystyy puolustamaan paikkoja 1-4 ja hyökkäämään paikoilla 2-3, Toijala vakuuttaa Katajan sivuilla.

– Saapumisensa myötä meillä tulee olemaan mahdollisuus pelata sekä ns. isolla että pienellä viisikolla ja näiden kombinaatioilla.

Kahden edellisen Kataja-kautensa malliseen urakointiin Newsonin ei Toijalan mukaan tarvitse varautua.

– Meillä ei aiemmin ollut aivan niin leveä penkki kuin mitä tällä kaudella ja Jared joutui tuolloin pelaamaan erityisen isoja minuutteja.

– Toivottavasti tässä on nyt viimeisin iso muutos sen ohella, että saisimme toivottavasti vielä Samin (Lehtoranta) nopeasti takaisin vahvuuteemme. Tämä kaikki kuuluu toki urheiluun, mutta olisi jo hyvä päästä terveellä rosterilla eteenpäin.

– Joukkue on nyt joka tapauksessa sellainen, että taistelu kirkkaimmista sijoista on mahdollista, Toijala uskoo.

Newson on parhaillaan kotimaassaan USA:ssa, josta hänen on määrä saapua Suomeen maanantaina 6.1. Edustuskelpoinen hän on heti, kun pelilupa-asia saadaan selväksi vielä loman vuoksi suljettuna olevan Ranskan liiton kanssa.