29-vuotias amerikkalaispeluri, ”swingman” Jared Newson edusti Kataja Basketia peräkkäiskausina 2010-12. Syksyllä 2012 hän jatkoi uraansa Ranskan Pro B -liigassa, maan kakkostasolla.

Hyeres Toulon Var Basket sijoittui lopulta 18 joukkueen sarjassa sijalle 12. Newson oli 14,7 pisteen ja 6,0 levypallon tilastoillaan ryhmän ehdotonta eliittiä.

– Kyllä, ensimmäinen kauteni Ranskassa oli henkilökohtaisella tasolla tuloksekas, Newson myöntää Katajan sivuilla.

– Alkukaudesta neljä avausviisikon kaveria olivat enemmän tai vähemmän loukkaantuneina eikä pelimme sujunut. Kun rosteri saatiin taas kasaan, olimme toisella puolikkaalla mielestäni sarjan paras joukkue. Valitettavasti jäimme pudotuspeleistä muutaman voiton verran, paljolti huonon startin myötä.

Sarjan puolivälissä Newsonia kunnioitettiin kansallisen kattojärjestön, LNB:n, toimesta. Kyseessä oli jokavuotinen Pariisissa järjestettävä All Star -tapahtuma.

– Sain kutsun donkkikisaan, jonka hävisin lopulta kahdella pisteellä. Koetin kisassa yhtä uutta juttua, 360-asteista jalkojen välistä -reverseä, mutta epäonnistuin. Luulenpa, että jos olisin tällännyt siihen paikkaan jonkin tavallisemman donkin, olisin saattanut voittaa. Halusin kuitenkin lopettaa kisan todellisella pommilla. No, voitin joka tapauksessa kakkospalkintona 1500 euroa.

Hyvän henkilökohtaisen kautensa ansiosta Jared sai uuden, mieluisan sopimuksen allekirjoitettavakseen jo kesäkuussa 2013. Seuraksi vaihtui saman liigan Saint Vallier Basket Drome, joka oli sijoittunut edelliskaudella Hyeres Toulonia muutaman sijan heikommin.

– Tällä kaudella minulta odotettiin ennen kaikkea johtajuutta ja voittamisen asenteen tuomista, Newson kertaa.

– Aluksi kaikki sujui hyvin. Menemättä liikaa yksityiskohtiin voin todeta, että tiettyjä juttuja alkoi kuitenkin kasautua. Vaikka hävisimme otteluja putkeen, ei ilmapiiri joukkueessa muuttunut. Vihaan häviämistä ja avauduin asiasta muutaman kerran, tuloksetta. Hiljalleen aloin kokea, että oli mahdoton toteuttaa sitä roolia, jota varten minut oli joukkueeseen palkattu. Lopulta tulin siihen tulokseen, ettei minulla ole joukkueelle enää mitään annettavaa. Pyysin päästä pois. Koin, että en voinut olla ryhmässä, jossa ei ole riittävästi voittaja-asennetta.

– Kun nyt mietin asiaa, tuntuu siltä, että organisaatiolle riittää sittenkin vain sarjapaikan säilyttäminen.

Samoihin aikoihin joulukuisessa Joensuussa Katajan europelit olivat päättymässä ja valmennusjohto teki päätöksiä amerikkalaispelaajien suhteen. Newson ja Renaldo Major ovat ystäviä ja tieto Majorin sopimuksen päättämisestä kiiri Ranskaan.

– Kun oli selvää, että en halua jatkaa Saint Vallierissa, otin yhteyttä Toikkaan. Renaldo oli samoihin aikoihin jättämässä Katajan, joten ajoitus oli oikea. Kunnioitan Toikkaa suuresti niin valmentajana kuin ihmisenäkin. On tärkeää päästä joukkueeseen, jossa valmentajat ja pelaajat puhaltavat yhteen hiileen ja jossa tavoitteena on voittaa. Myös sillä on merkitystä, että koko Joensuun kaupunki oli minua kohtaan ystävällinen siellä aiemmin viettämieni kahden vuoden aikana.

– Katajan tämän kauden kokoonpanossa riittää kokemusta ja taitoa. Uskon, että sopeudun joukkueeseen hyvin. Joukkuekemiat toimivat varmasti.

– Edellisillä kerroilla tavoitteeni oli voittaa Korisliigan mestaruus, mutta molempina keväinä tavoite jäi yhden matsin verran vajaaksi. Tälläkään kertaa tavoitteeni ei ole muuttunut. Haluan voittaa mestaruuden. Olen valmis.