Korisliigan kellarikerroksia syyskauden ajan luutinut Lapuan Korikobrat osoitti vaarallisuutensa tammikuun aikana kaatamalla tukun Korisliigan huippujoukkueita kotonaan sekä pari pahinta vastustajaansa vieraskentällä. Suurin syy Kobrien suunnanmuutokseen oli joulun jälkeen Lapualle saapunut amerikkalaistakamies Kyle Fogg, 24, Korisliigan tammikuun pelaaja.

Kun Fogg saapui joulukuun puolessavälissä Pohjanmaan lakeuksille, oli Lapuan Korikobrien alkukausi sujunut ali kaikkien odotusten. Vaikka Korikobrat ei kuulunut ennakkoarvioissa liigan pudotuspelisuosikkeihin, joukkueen kahden voiton saalis 14 ottelusta oli seurajohdon ja fanien mielestä hälyttävä.

Vuodenvaihteen jälkeen Lapualta alkoi kuitenkin kuulua kummia, kun joukkue päihitti kotikentällään ensiksi KTP:n, sitten Katajan, ja lopulta Salon Vilppaan jälkeen Tampereen Pyrinnön. Lisäksi lapualaiset kaatoivat vieraissa pudotuspeliviivan yläpuolella viihtyvät Tapiolan Hongan ja Kauhajoen Karhun.

Kobrien kurssinmuutos henkilöityi ennen kaikkea Arizonan yliopistosta talviseen Suomeen päätyneeseen Kyle Foggiin, joka oli tammikuussa omalla kiertoradallaan: 27,3 pistettä, 6,0 syöttöä, 5,3 levypalloa ynnä 1,3 riistoa ottelua kohden.

– Näin jo ekoissa treeneissä, että meillä on hyviä pelaajia ja joukkueen yhteishenki oli vahva, mutta tiesin, että kestää aikansa, ennen kuin löydämme toisemme, Fogg muistelee vuodenvaihteen tunnelmia Basket.fin haastattelussa.

– Valmentaja (Derrick Crayton) painotti heti, että pelejä on paljon jäljellä, ettei meillä ole mikään kiire. Jokainen jätkä oli valmiina tekemään töitä ja motivoitunut voittamaan. Kun ensimmäinen iso voitto tuli, oli paljon helpompaa lähteä seuraaviin matseihin.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta lapualaisittain 17 kierrosta, Lapuan Korikobrat väijyy kahdeksatta pudotuspelisijaa isännöivää Salon Vilpasta kahden voiton päässä. Voittoisan tammikuun myötä Kobrien tavoite seurahistorian ensimmäisestä pudotuspelipaikasta on entistä vahvempi.

– Aivan ehdottomasti olemme pudotuspelijoukkue. Kaikki muu olisi pettymys. Jotkut ehtivät jo laskea meidät ulos pudotuspelikuviosta, mutta olemme osoittaneet pystyvämme voittamaan kenet tahansa tässä liigassa, Fogg uhkuu.

Tammikuun mahtikeskiarvoihinsa Fogg ei usko enää yltävänsä, mutta olennaista on, että Korikobrat jahtaa pudotuspelisijoja koko joukkueena.

– Tammikuun pistekeskiarvoni voi hämätä, tämä on todella vaativa liiga. Viimeisessä parissa ottelussa vastustaja on onnistunut hyvin puolustamisessani. Jos onnistun vastaisuudessakin korinteossa, en pistä pahakseni, mutta ennen kaikkea meidän on onnistuttava joukkueena, takamies miettii.

– Ennen kaikkea meidän on voitettava kotipelimme. Kotiyleisömme antoi meille valtavasti tukea ja energiaa tammikuun voitoissamme. Niin kauan kuin he pysyvät tukenamme, pudotuspelit ovat täysin saavutettavissamme ja voimme yllättää siellä kenet tahansa.

Lapuan Korikobrat saalistaa seuraavan kerran lauantaina 15.2. kotikentällään Namika Lahtea vastaan.