Suomen koripallomaajoukkue osallistui ensimmäistä kertaa MM-kisoihin, ja vaikka kilpailullisesti anti jäi odotettua köyhemmäksi, jää saldo plussan puolelle.

Monet kriitikot ovat arvostelleet, että Susijengi sai MM-kisapaikkansa rahalla ja esitykset jäivät laihoiksi joukkueen jäätyä alkulohkoon. On kuitenkin katsottava asioiden taakse. Villin kortin maista Suomi oli ainoa, joka ansaitsi kisapaikan tulosten perusteella. Villistä kortista maksettu noin 500 000 euroa ovat jo nyt varmasti tulleet takaisin jossain määrin. MM-kisapaikka oli sekä investointi nykyhetkeen että tulevaisuuteen. Se kantaa hedelmää tulevaisuudessa.

Tunnelma Bilbaossa – tai paremmin sanottuna ”Finbaossa” – oli uskomaton. Tuskin kukaan paikalla olevasta katuu matkaansa ja ainakin henkilökohtaisesti kylmän väreet tulevat vieläkin, kun ajattelee fanien sitoutumista. Aina kyyninen toimittajakin liikuttui ajoittain fanien uskomattoman kannustuksen lomassa. Siitä valtava hatun nosto ja kunnioitus Baskimaalle matkustaneita faneja kohtaan. Teitte kaikille unohtumattomat kisat.

Fanien määrä ja käyttäytyminen teki vaikutuksen myös paikallisiin. Eräs baskitoimittaja totesi, että Suomi oli heidän suosikkimaa MM-kisoissa. Se on aika paljon sanottu. Runsaasta fanimäärästä huolimatta mitään ylilyöntejä eikä örvellystä nähty. Etenkin suuri lapsiperheiden läsnäolo oli ilahduttavaa nähdä. Monella mukana olleella lapsella varmasti syttyi kipinä pelaamiseen. Paikallisessa metrossa suomalaislapset harjoittelivat jo screenien tekemistä junan liikehtiessä. Siitä se lähtee.

Pelillisesti parannettava jäi, mutta on muistettava, että MM-kisat eivät ole mitkään pikkupoikien hiekkalaatikkoleikit. Vaikka vastustajat saattavat olla suuremmalle yleisölle hieman tuntemattomia, ei kisoissa heikkoja joukkueita ole. Näissä kisoissa maksettiin tietyllä tavalla oppirahoja, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Susijengi tulee jatkossa entistä vahvempana ja kokeneempana.

Maanantaina julistetaan ensi vuoden EM-kisojen isäntä ja Suomi on vahvasti mukana hakuprosessissa.

Pelattiin EM-kisat missä tahansa, en epäile hetkeäkään eikö samanlaista fanilaumaa nähdä jatkossakin. Susijengin fanit ovat osoittaneet olevansa maailman parhaita. Siitä kertovat osaltaan jo pelaajien liikuttuneet kommentit joka pelin jälkeen. Punaiset silmät pelaajilla faneista kysyttäessä kertovat heidän tuntemuksistaan. Teidän panos ei ole jäänyt huomaamatta.

Nähdään EM-kisoissa! Aaaauuuuuuuu,

Salttu Forsström