Vesa Mäkäläinen päätti palata kasvattajaseuraansa Namika Lahteen viiden evakkovuoden jälkeen. Häntä odottaakin iso rooli Namikan paidassa.

Mäkäläinen voitti Namika Lahden riveissä mestaruuden kaudella 2009 ja lähti sitten Ruotsiin kokeilemaan siipiään. Ruotsista Mäkäläinen siirtyi Kauhajoen Karhuun ja sieltä Joensuun Katajaan. Nyt Mäkäläinen päätti palata kasvattajaseuraansa nostamaan lahtelaisia takaisin mestaruuskantaan.

– Viimeisenä vuotenani voitettiin mestaruus ja nyt olisi tarkoitus jatkaa siitä ja voittaa mestaruus taas kasvattiseuralle, Mäkäläinen toteaa SuomiKoriksen haastattelussa.

Lahdella on koossa nuorekas joukkue vahvistettuna muutamalla ison rapakon takaa hankitulla pelurilla.

– Hyvä joukkue ja paljon nuoria kehittyviä pelaajia. Harjoituspelien perusteella meillä on hyvin puolustava ja energinen joukkue, Mäkäläinen arvioi.

Namikan joukkueessa on paljon potentiaalia ja Mäkäläinen haluaa auttaa nuoria löytämään sen potentiaalinsa.

– Näen, että näillä nuorillakin on sitä mestaruuteen vaadittavaa henkistä kanttia. He ovat nuorissa voittaneet SM-kultaa ja hopeaa. Loppupeleissä ne kaikkien nuorimmat eivät aina pelaa, vaan me kokeneemmat ja koettaa tuoda Pantteria. Nuorissa on kuitenkin tulevaisuus ja haluan itse olla mentorina nuorille ja auttaa.

Mäkäläisessä selvästi asuu pieni valmentajanalku, sillä nuorten kehittäminen on lähellä sydäntä.

– Oman kokemani perusteella haluan auttaa. Asioilla, kuten kertoa milloin kannattaa laittaa palloon painetta tai milloin ei. Enemmän puolustuksen juttuja, sillä siinä pidän itselläni olevan suurimmat vahvuudet. Kertoa myös siitä, miten säästää energiaa ja jättää turhat höntyilyt pois. Sitä kautta välttämään loukkaantumisia joita itsellä on ollut ja pelaamaan mahdollisimman pitkät urat.

Tasainen sarja tulossa

Namika Lahti ei ole ainoa liigaseura joka asetti tavoitteekseen mestaruuden. Korisliigassa tulee olemaan tunkua kärkeen, jos kaikki joukkueet pelaavat kuten uhoavat.

– Kovat on monilla tavoitteet. No miksi lähtisi pelaamaan kautta jos ei olisi. Varmasti tuleekin tasainen kausi. Voimasuhteet ovat jakautuneet enemmän kuin aiemmin. Ei tule niin isoja eroja huonoimman ja parhaan välillä. Innolla odotan kyllä tätä kautta, Mäkäläinen hehkuttaa.

Susijengin pelatessa Espanjassa MM-kisoissa sai se aikaan mielettömän korisbuumin, jonka toivotaan näkyvän myös Korisliigan katsomoissa.

– Totta kai toivon, että se näkyisi meidänkin peleissä. Olisi erittäin ihanaa päästä pelaamaan lähes samanlaisissa ilmapiireissä. Realistisesti tietysti ajateltava, mutta kun saisi vaikka aluksi yleisökeskiarvon tuhanteen ja siitä sitten eteenpäin.

– Oli aivan mahtavaa menoa Bilbaossa, se sai huomiota kansainvälisestikin. Toivottavasti samanlainen tapahtuu jossain mittakaavassa Suomen Korisliigassakin, Mäkäläinen päättää.

Pasi Heikkilä