Viimeiset kolme kautta Espanjassa viettänyt Susijengin nuoren kaartin laituri Joonas Cavén, 21, on ilmoittautunut ehdolle NBA:n kehitysliigan (D-League) marraskuiseen varaustilaisuuteen. Varauksen toteutuessa 211-senttinen Tampereen Pyrinnön kasvatti olisi kautta aikain ensimmäinen suomalainen NBA:n kehitysliigassa.

Cavén teki viime kaudella ensiesiintymisensä Espanjan timantinkovassa ACB-liigassa FIATC Joventut Badalonan paidassa ja kuului Espanjan kolmosliigan mestaruuden voittaneen farmijoukkueen CB Prat Joventutin avainpelaajistoon.

Tamperelaislähtöisen laiturin päätös lähteä ison veden taakse syntyi lopullisesti viime kesänä, jonka Cavén vietti parannellen käsivammaansa.

– Käteni kuntoutus oli edelleen kesken, kun eurooppalaiset joukkueet aloittivat kautensa. D-liigasta oli tullut jonkin verran kyselyitä suuntaani, joka tietysti edesauttoi mielenkiinnon heräämistä USA:n suuntaan, Cavén kertoo Koripalloliiton haastattelussa.

D-liigan järjestelmässä pelaaja allekirjoittaa sopimuksen liigan kanssa ennen asettumistaan ehdolle 1.11. järjestettävään varaustilaisuuteen. ”Draftissa” järjestetään kaikkiaan kahdeksan kierrosta.

– Vaikka liiga ei ole yhtä tasokas kuin Euroopan huippuliigat, siellä on paljon kovia pelaajia ja jokainen pelaaja saa päivittäin näkyvyyttä. D-liiga on minulle vielä niin tuntematon kohde että vaikea vielä puhua odotuksistaan, mutta mitä enemmän pallo on ilmassa ja löytää tiensä sukan läpi, sitä parempi, Cavén kertoo odotuksistaan.

NBA Development League eli ”D-liiga” käynnistyi syksyllä 2001 kahdeksan joukkueen liigana, ja liigan joukkuemäärä on sittemmin kasvanut 16 joukkueeseen.

Nimekkäimpien D-liigassa pelanneiden pelaajien kastiin kuuluvat mm. Puolan maajoukkuejätti Marcin Gortat, Houston Rocketsin pelinrakentaja Jeremy Lin, katukorislegenda Rafer Alston, Miami Heatin kesän 2013 mestaruusjoukkueesta tuttu tatuointi-ihme Chris Andersen ja 2000-luvun parhaimpiin puolustuspelaajiin lukeutuva Matt Barnes.