Kaikkiaan neljäntoista pääsarjakauden ja 57 miesten maaottelun jälkeen Tuomas Iisalo, 32, on ottanut tukevasti paikkansa Korisliigaa pelaavan Tapiolan Hongan penkin päässä.

Liigan nuorin joukkue on tulokasvalmentajansa johdolla voittanut seitsemästä pelaamastaan ottelusta neljä ja aloittanut mallikkaasti kauden, jota Iisalo luonnehtii oppimisprosessiksi.

Vaikka viime keväänä Korisliigan vuoden tulokkaaksi valittu suurlupaus Anton Odabasi on ollut alkukaudella sivussa Hongan kokoonpanosta, espoolaiset ovat alkukohmeen jälkeen vertyneet mainioon tahtiin.

Neljän ottelun voittoputkessa jyräävä Honka peittosi mm. liigaa johtaneen KTP-Basketin vieraskentällä, ja joukkue on löytänyt tasaisesta rotaatiostaan yhä uusia ratkaisijoita alkukauden pelien tärkeimmillä hetkillä. Hongan nykyilme miellyttää Iisaloa, joka astui kesäkuussa joukkueen penkin päähän.

– Olen ollut erittäin tyytyväinen siihen, millä sykkeellä jätkät ovat pelanneet. Syke on siirtynyt kesästä valmistavaan kauteen ja sitä kautta liigaan, päävalmentaja toteaa Koripalloliiton haastattelussa.

– Kun tiedettiin, että Anton (Odabasi) tulisi olemaan alkukauden kanssa, tavoitteemme oli viilata pelisysteemiä siihen suuntaan, että olisimme entistäkin nopeampia ja taitavampia kaarella. Olemme toistaiseksi pystyneet pitämään omista vahvuuksistamme kiinni. Koon kanssa ei ole ongelmia ja näytämme suht nopeilta.

Honka on ennen kaikkea näyttänyt kauden aikana vahvojen osatekijöiden summalta. Kenties tärkeimpänä elementtinä espoolaispaletissa ovat ulkomaalaisvahvistukset: pitkältä ajalta tutuksi tullut heittokone Ronnie Clark, Bisonsissa viime kevään viettänyt laituriduunari Ike Udanoh sekä kokenut pelinrakentaja Emmanuel Ubilla.

– Meidän resursseillamme ei missään vaiheessa käynyt mielessä, että lähtisimme hakemaan markkinoilta universaalisti parhaimpia pelaajia, vaan joukkueemme kannalta parhaiten sopivaa kolmikkoa, Iisalo kertoo.

– Troikkamme on ollut hyökkäyspäässä hyvin yhteensopiva. Tärkeää on myös, että pelinrakentajamme Ubilla pystyy vetämään lankoja juuri niin kuin kokemattomassa joukkueessa rookie-koutseineen tarvitaan.

Kotimaisella osastolla Villematti Kopio ja Tero Laitinen ovat nuoresta iästään huolimatta Hongassa jo konkareita. Nuori espoolaisjoukkue vilisee kuitenkin tulevaisuuden lupauksia, jotka ovat osoittaneet liigakypsyytensä alkukauden aikana.

– Olemme pyrkineet siihen, että harjoitukset ja videopalaverit ovat pääasialliset oppimisympäristöt. Otteluissa on mielestäni tärkeintä, että nuorille pelaajille annetaan pelirauha, Iisalo muotoilee.

Pelaajat ovat kiittäneet koutsia pelirauhasta. Esimerkiksi Henri Niemistö ja Okko Järvi ovat osoittaneet huimaa hyökkäyspään pelivalmiutta, Joni Herrala sitoi Seagullsin Deremy Geigerin nippusiteisiin taannoisen paikallisderbyn ratkaisevilla hetkillä ja Valtter Kortelainen pelasi tärkeitä minuutteja Tero Laitisen ollessa sivussa.

– Jokainen kentällä käynyt pelaaja on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi, mutta erityisesti olen ollut tyytyväinen päivittäisen harjoittelun tasoon. Nuoret pelaajamme vielä opettelevat urheilijaksi kasvamista ja harjoittelemisen taso on siinä tärkeä etappi.