FIBA Europe Cup päättyy jatkolohkojensa osalta keskiviikkona. Kataja Basket kohtaa Joensuussa israelilaisen Maccabi Rishon LeZionin, joka on jo varmistanut paikan 16 parhaan joukossa yhdessä ranskalaisen ASVEL Basketin kanssa.

Kataja Basket -leirissä tunnelmat ovat päätösottelun alla päättäväiset.

– Lähdemme ilman muuta voittamaan, päävalmentaja Jukka Toijala painottaa Katajan sivuilla.

– Voitolla meillä on mahdollisuus nousta Krkan ohi lohkokolmoseksi. Vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, ettei pelillä olisi merkitystä, niin tietäen sen minkälainen myllerrys FIBA:n sarjoissa on juuri nyt käynnissä – ei ole mitään tietoa siitä minkälaisia sarjoja jatkossa pelataan – saattaa juuri lohkon kolmannella sijalla tai voittojen määrällä olla jatkossa iso merkitys.

– Näissä peleissä kannattaa aina pelata voitosta. Ikinä ei tiedä mitä se tulevaisuudessa poikii. Lisäksi sekä valmentajille että pelaajille Maccabi-voitto olisi todella kova päänahka!

Ensimmäisessä kohtaamisessa Israelissa (lukemat Maccabille 96-85) Kataja pysyi voittotaistelussa mukana puoliaikaan saakka. Kolmannella jaksolla isännät lisäsivät peliinsä niin paljon fyysisyyttä, että vieraat eivät pystyneet siihen vastaamaan. Maccabi sai laitettua riittävästi painetta ennen kaikkea Katajan heittoihin sekä ylipäänsä pelintekoon.

– Kyseessä on todella urheilullinen joukkue. Sellaista kentän juoksua en ole aiemmin nähnyt: kahdella, kolmella syötöllä alley-oop. Jos on meilläkin makeita suorituksia aina silloin tällöin –Trevis (Simpson) ja nyt ”Bonekin” (Lamayn Wilson) iskevät nopeista alley-oopia – niin näillä kavereilla niitä tuntuu tulevan 4-6 per peli. Aivan käsittämättömiä urheilijoita, ”Toikka” ihastelee.

– Jos miettii vaikka juuri Trevisiä, niin heillä on 4-5 vastaavan tyyppistä kaveria jotka juoksevat kenttää ja hyppäävät aivan älyttömästi. Varmasti näyttävin joukkue mitä vastaan olemme näitä pelejä pelanneet.

Toijalan mainitsemat Maccabi-nimet ovat laiturit Chris Wright ja Shawn Dawson, takamies Mark Lyons sekä sisäpelaaja Darryl Monroe. Wright on heistä nimekkäin, CV:ssään on mm. 32 NBA-ottelua sekä kaksi valintaa NBA:n kehitysliigan NBDL:n tähdistöotteluun. Dawson on vasta 22-vuotias, mutta pelannut jo yhdet EM-kisat Israelin A-maajoukkueessa. Lyons on kokenut ammattilainen, joka on nähty mm. Kroatian ja Ranskan pääsarjoissa. Myös väkivahvan Monroen uralle Euroopassa mahtuu yhtä jos toista.

Edellä mainittu nelikko taivutti Katajaa Israelissa peräti 82 pisteen edestä ja varsinkin Wrightin voimalla paiskomat korit kelpaavat mihin tahansa highlight-koosteeseen.

– Tätä kovempaa peliä emme tule ennen Korisliiga-playoffien alkua saamaan. Meillä on nyt hyvä mahdollisuus kokeilla omia rajojamme ja koettaa pystyä pelaamaan korkealla intensiteetillä.

Kataja saa keskiviikkona päätökseen 38 päivää (28.12.-3.2.) kestäneen rutistuksen, jonka aikana se on pelannut 13 ottelua: seitsemästi kotona ja kuudesti vieraissa sisältäen matkat Israeliin ja Sloveniaan. Joukkue on näyttänyt ajoittain luonnollisesti väsyneeltä, onneksi pahoilta loukkaantumisilta on vältytty. Maccabi-pelin jälkeen koittaa vihdoin lyhyt mutta ansaittu lepohetki.

– Keskiviikon jälkeen vedämme niin sanotusti töpselin irti vähäksi aikaa. Seuraavan kerran olemme joukkueena yhdessä maanantaina. Ottelurytmi on jatkossa kaksi peliä per viikko ja siinä pystyy jo vähän harjoittelemaankin, Toijala suunnittelee.