Kauden kolmas Kymenlaakson derby pelataan Kouvolassa Mansikka-ahon hornankattilassa. Kouvot (14/11) ja KTP-Basket (7/18) mittelevät voimiaan perjantaina Korisliigan päivän ainoassa kamppailussa. Kauden kaksi ensimmäistä derbyä kisattiin Kotkassa ja näistä otteluista molemmilla joukkueilla on vyöllään yksi voitto.

Perjantain keskinäisen ottelun jälkeen kumpaisellakin on runkosarjaa jäljellä tasan 10 ottelua. Kymenlaakson joukkueiden lähtökohdat kuitenkin poikkeavat toisistaan runkosarjan viimeisen neljänneksen alkaessa. Sarjan neljäntenä oleva Kouvot taistelee tiukasti pudotuspelien kotiedusta mikä toteutuessaan toisi kouvolalaisille vuosikausiin parhaat lähtökohdat kevään ratkaisupeleihin. Tällä hetkellä tiukimmin Kouvojen kanssa viimeisestä kotietupaikasta taistelevat viidentenä oleva Pyrintö (12/13) ja kuudentena oleva Seagulls (12/12). Karhu (16/8) ja viime päivien puhutuin joukkue Bisons (16/8) ovat hieman karussa toisena ja kolmantena. Kärjessä pyyhältävä Kataja (18/4) lienee jo kouvolalaisten tavoittamattomissa.

Käytännössä koko kauden liigan jumbosijaa hallussaan pitänyt KTP on viime aikojen piristyneillä otteillaan luonut mahdollisuuden taistella viimeisissä otteluissa jopa pääsystä pudotuspeleihin. Vaikka kotkalaiset ovatkin edelleen viimeisenä, on tilanne kuitenkin huomattavasti valoisampi kuin muutama kuukausi sitten. Edellä olevista joukkueista yhdeksäntenä oleva Kobrat (8/17) on voiton ja kahdeksantena oleva Vilpas Vikings (9/16) vain kahden voiton päässä. Teoriassa KTP voi hyvällä loppukauden pelaamisella hätyytellä jopa seitsemäntenä olevan BC Nokian (10/15) sijoitusta. Varsinkin näiden neljän joukkueen jäljellä olevat keskinäiset ottelut ovat todella tärkeässä roolissa pelattaessa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Toki jokainen voitto tuo pudotuspelipaikkaa useita askelmia lähemmäs.

Derbyn osapuolten kuntokäyrä on viime peleissä ollut hyvin samankaltainen, sillä molemmat joukkueet ovat voittaneet viimeisestä viidestä ottelustaan kaksi ja viimeisestä kymmenestä neljä. Kouvot on voittanut kotonaan 11 ottelusta peräti yhdeksän ja KTP 12 vierasmatsistaan vain kaksi. Molemmat voitot ovat tulleet Seagullsin vieraana (76-81, 66-86). Kotkalaiset ovat kohdanneet Seagullsin kolmasti ja voittaneet kaikki kohtaamiset, kahdesti vieraskentällä ja kerran kotona. Kouvot hakee perjantain ottelusta jo kuudetta perättäistä kotivoittoa. Perättäisten kotivoittojen tilastossa se oikeuttaisi kuitenkin vasta kolmanteen sijaan, sillä Karhu ei ole hävinnyt kotonaan vielä kertaakaan (13/0) ja Katajallakin kyseinen lukema on peräti 10 (10/1). Itseasiassa vain Kouvot on onnistunut kuluvalla kaudella hakemaan vieraspisteet susirajalta kauden avausottelussa.

– KTP on kookas ja vaarallinen joukkue. Uusi pelaaja esiintyi edukseen Kauhajoella. Oma joukkue on terve. Olemme tehneet kolme punttiharjoitusta ja juosseet spurtteja pre-season tyyliin. Fokus on olla iskussa huhtikuun alussa. Intensiteetti ylös pakissa, levypallopeli ja oman korin suojeleminen pääteemoina tässä ottelussa, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen niputtaa seuran sivuilla.