Runkosarjan viimeinen ja ratkaiseva kvartaali alkaa KTP-Basketin osalta lauantaina tärkeällä kotiottelulla BC Nokiaa vastaan.

Ensimmäisellä kierroksella KTP voitti vain yhden ottelua yhdeksästä, toisella kolme ja Pyrintö-voittoon päättyneellä kolmannella rundilla neljä. Jos nousujohteinen trendi jatkuu, varmistaa KTP sarjapaikkansa ja hätyyttelee jopa pudotuspelejä.

Koripalloihmisten kulta-aika alkaa olla jälleen käsillä. Kotkassa on totuttu tässä vaiheessa spekuloimaan puolivälierävastustajalla ja laskea keskinäisiä sijoituksia kotietutaistelussa. Tällä kaudella panokset ovat vielä kovemmat, mutta nyt uidaan altaan syvässä päässä.

KTP, Lapuan Kobrat, BC Nokia ja Salon Vilpas ovat Korisliigan hännillä kuuden pisteen sisällä toisistaan. Todennäköisesti yksi näistä joukkueista tippuu sarjatasoa alemmas, yksi selviää jalat kuivana ja kaksi etenee pudotuspeleihin.

Tasapisteissä paremmuus selvitetään keskinäisillä voitoilla, ja sen jälkeen keskinäisellä korisuhteella. Koko nelikko on kohdannut toisensa kolmesti, ja kaikki ovat vähintään kertaalleen onnistuneet voittamaan jokaisen päävastustajansa. Nokian tilanne on keskinäisessä vertailussa toistaiseksi paras, sillä sarjanousija on ottanut kaksi voittoa jokaista uhkaajaansa vastaan. Heikoimmilla on KTP, jolla on jokaisesta vain yksi päänahka.

KTP kohtaa kaikki kolme päävastustajaansa seuraavan kahden viikon aikana. Kobria vastaan KTP:n korisuhde on plussalla, joten voitto keskinäisestä ottelusta riittää tasatilanteen sattuessa. Vilpasta vastaan suhde on 20 pistettä pakkasella ja Nokiaa vastaan lähdetään lauantaina peräti 38 pisteen takaa-ajoasemasta.

– Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov runoilee KTP:n sivuilla.

– Emme voi miettiä, mitä lokakuussa tai joulukuussa tapahtui. Me keskitymme vain ottamaan kaksi pistettä.

Mirolybov yllätti viime perjantaina Pyrinnön juoksuttamalle kentälle lyhyen viisikon. Vammoista kärsinyt sentteri Alex Herrera (10,3/9,2) sai huilata, kun Sefton Barrett (16,9/6,1) palasi yli kolmen viikon tauon jälkeen pelaavaan kokoonpanoon. Ensimmäistä kertaa yhdessä pelannut laiturikaksikko Barrett-Lamarcus Reed (18,7/4,7) pistikin tuulemaan ja tulitti yhteensä vastustamattomat 46 pistettä. KTP:n nopea peli hiveli silmää, mutta saman kokoonpanon jalkeille saaminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

– Lauantain aamuharjoituksissa päätetään, pelaako Barrett vai Herrera, Mirolybov sanoo.

Markus Molenius on alaraajavammansa takia edelleen sivussa ja myös Mikael Aallon pelikunto on arvoitus. Herreraakin tarvittaisiin siis kipeästi korin alle.

Sympaattinen sarjanousija tuli hyvällä draivilla Korisliigaan, mutta joukkue on nyt täysin erilainen kuin alkukaudesta. Serbisentteri Dragan Labovic (19,6/7,6) on Korisliigassa edelleen pelaavista pelaajista koko pistetilaston ykkönen. Labovic on KTP:lle kuitenkin jo tuttu pelaaja ja Devonne Giles (17,1/9,2) onkin vetänyt pidemmän korren sentteriväännöissä jo kahdesti. Giles on onnistunut jokaisessa joukkueiden kolmessa kohtaamisessa takomaan taululle yli 20 silmää.

Suurin mielenkiinto kohdistuu Nokian takakenttään, jossa huseeraa kolmen Korisliiga-ottelun kokemuksella Dominikaanisen tasavallan kansalainen Luis Flores. 34-vuotias takamies omaa NBA-kokemusta yli kymmenen vuoden takaa ja on jo osoittanut olevansa edelleen kovassa vireessä. Vaikka pallo on kadonnut hyppysistä 6,3 kertaa ottelua kohti, on pistekeskiarvo toistaiseksi hurja 24,0.

– Flores on huikea ammattilainen ja ehkä rauhallisin kaveri, jonka olen ikinä tavannut, Nokian Joni Harjula kehuu kollegaansa.

Nokian ulkomaalaisnelikon täydentävät amerikkalaiset Vincent Simpson (13,7/4,6s) ja David Kravish (14,4/7,3). Joukkueen kahdeksan pelaajan suomalaisosasto taas on varsinkin sarjanousijalle käsittämättömän kokenut, sillä kasassa on yhteensä peräti 1924 pääsarjan runkosarjaottelua. Tähtiä Nokian kotimaisista on kuitenkin turha etsiä, sillä jokainen heistä on profiloitunut enemmän tai vähemmän vaihtomieheksi.

– (Henri) Hirvikoski ja (Eldar) Skamo olisivat aloituksen miehiä melkein missä tahansa joukkueessa, mutta muuten meillä on kuudetta pelaajaa ja mun mielestä hyvinkin laaja penkki, Harjula sanoo.

Sekä Skamo, että Hirvikoski ovat kuitenkin ennen kuluvaa kautta aloittaneet urallaan enemmän penkin puolella kuin aloitusviisikossa, joten ainakaan täysiverisistä startereista ei heidänkään kohdalla voida puhua.

– Ehkä se on osaltaan haitannut roolitusta, kuten myös pelinrakentajan vaihtuminen pariin kertaan, Harjula myöntää.

Harjula itse on joukkueensa kokenein peluri 381 runkosarjaottelullaan ja käytännössä koko pääsarjaura on kulunut vaihtomiehen tehtävissä. Rooli on kuitenkin ollut tärkeä, erityisesti kahdessa Pyrinnön paidassa voitetussa Suomen mestaruudessa.

Kuukausi sitten Kotkan reissu jäi tekemättä vatsataudin takia, mutta lauantaina KTP-kasvatti palaa entiseen kotihalliinsa, lähes neljän vuoden tauon jälkeen.

– Toivottavasti mahdollisimman moni kaveri tulee paikan päälle katsomaan peliä, eikä vedä ”keskinotkeeta” Fanseatin äärellä, Harjula nauraa.

– Surullisena olen katsonut koriskuvista, kuinka paljon Karhuvuoren katsomoissa on tyhjää tilaa.

Tulkittakoon tämä siis kutsuksi. Molemmille joukkueille todella tärkeä ottelu tulee varmasti olemaan katsomisen arvoinen taistelu. Myös Harjulalle ottelu on erityinen.

– Karhuvuoreen on aina mukava tulla. Eihän sitä tiedä, vaikka se olisi viimeinen kerta pelaajana. Paljon on vettä virrannut Langinkoskessa siitä, kun ensimmäisen miesten SM-pelin karkkarissa pelasin, Harjula sanoo.

Mainittakoon, että ensimmäisen kerran Harjula viiletti KTP-paidassa Karhuvuoren parketilla 7.10.2001. Vastassa oli, kuinkas muuten, BC Nokia, joka pelasi tuolloin edellisen pääsarjavisiittinsä viimeistä kauttaan. Nokialaisten riveissä oli jo tuolloin Timo ”Pyhä” Riihelä, joka palasi täksi Nokialle ja pääsarjaan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.