Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä vahvistanut virallista kisajoukkuettaan, kun avausotteluun on aikaa reilu vuorokausi. Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n takaraja joukkueen julkistamiselle on keskiviikkona kello 19.30.

Suomen joukkueen julkistus on viivästynyt sen takia, että joukkueen terveystilanne on vielä epäselvä. Viimeisestä kisapaikasta mittelevät oletettavasti Alex Murphy sekä Carl Lindbom. Murphy joutui jättämään perjantaisen Venäjä-ottelun väliin loukkaantumisen vuoksi ja Lindbom käytti avautuneen näyttöpaikan hienosti hyväkseen upottamalla maajoukkueuransa ennätyspisteet 11. Murphy kuitenkin harjoitteli joukkueen mukana tiistaina.

– Teemme aina ratkaisuja siinä vaiheessa, kun meillä on riittävästi tietoa. Jos ei ole tietoa, niin emme tee hätiköityjä päätöksiä. Jos meillä on tieto siitä, että pelaajat ovat loukkaantuneina, niin sellaisia pelaajia emme laita kentälle. Tällä hetkellä on sellainen tilanne, että pitää varmistaa, että kun joukkue nimetään, niin kaikki ovat terveitä, Dettmann valotti tiistain lehdistötilaisuudessa.

– Jos olemme kotona, niin minkä helvetin takia meidän pitäisi nimetä joukkuetta ennen määräaikaa. Tässä on vielä harjoituksia, joku voi lähteä ylittämään katua tai kompastua rappusissa. Minkä takia hirttäisimme itsemme ja nimeäisimme joukkueen yhtään sen aikaisemmin kuin on tarve. Ranskahan on tuonut tänne 13 pelaajaa juuri sen takia, etteivät he halua ottaa sitä riskiä, että he lähtevät turnaukseen vajaamiehisenä. Jos lähtisimme maailmalle, niin emme ehkä olisi ottaneet 13 pelaajaa, vaan olisimme menneet 12 ja jos jotain olisi tapahtunut, olisimme lähettäneet perässä jonkun, Dettmann jatkoi.

Susijengin mukana kesällä olleita Antto Nikkarista ja Joonas Cavénia ei tiistain harjoituksissa nähty, joten heitä ei nähtäne lopullisessa kisajoukkueessa mukana. Dettmann kuitenkin korostaa kaikkien mukana olleiden pelaajien tärkeyttä Susijengin pelillisessä prosessissa.

– Joukkueen valitseminen on aina äärimmäisen vaikea asia, jos ajatellaan viimeisen 12 pelaajan valintaa. Se on tuskallista ja vaikeaa. Siellä on aina enemmän pelaajia, jotka ansaitsevat pääsyn joukkueeseen kuin jotka sinne mahtuvat. Meillä on sellainen filosofia, että joukkue on enemmän kuin ne 12 pelaajaa, jotka pelaavat turnauksessa. Ei elämä lopu tähän turnaukseen, eivät pelit lopu tähän turnaukseen eikä Susijengin matka lopu tähän turnaukseen, Dettmann muistutti.

– On tärkeä, että kun seuraavan kerran tavataan, niin silloin on uusi tilanne ja pitää lähteä siitä, että mahdollisimman moni olisi valmis silloinkin pelaamaan. Erityisesti tämän muuttuneen systeemin takia on ollut erityisen tärkeä, että meillä on ollut kavereita mukana. Esimerkiksi Roope Ahonen ei pystynyt yhtään harjoitusta vetämään sen takia, kun hän loukkaantui päivää ennen kuin leiritys alkoi. Hän on kuitenkin ollut mukana viime perjantaihin asti jotta seuraavan kerran, kun pelataan ja hän on kunnossa, niin hän voi auttaa joukkuetta, Dettmann kertoi.

Salttu Forsström