Susijengi hionut pelikuntoaan – ”Olisi hyvä saada kova päänahka heti alkuun”

© Kuva: Salttu Forsström

Suomen koripallomaajoukkue aloittaa EM-kisataipaleensa torstai-iltana kohtaamalla Ranskan. Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijalan mukaan joukkueen viimeistely kisoihin on sujunut suotuisissa merkeissä.

Suomi voitti kahdeksasta harjoitusottelustaan ainoastaan yhden ja eritoten puolustuspelaamisessa oli suuria ongelmia. Toijalan mukaan viimeisten harjoitusten aikana on keskitytty pelitavan hienosäätöön.

– Olemme hioneet sekä hyökkäys- että puolustuspäässä pieniä asioita ja yksityiskohtia. Suurimpia kehityskohteita, kuten palloskreenipuolustamista, post-puolustamista ja pieniä taktisia asioita, on tarkennettu ja harjoiteltu. Hyökkäyksessä meillä on muutamia juttuja joita emme ole käyttäneet pitkään aikaan ihan sen takia, että ne tulevat vastustajalle yllättävänä asiana. Joukkuetekemistä, Toijala valottaa SuomiKoris-sivuston haastattelussa.

Lähtölaskenta kotikisoihin alkoi joulukuussa 2015, kun FIBA myönsi Suomella yhden alkulohkon. H-hetki koittaa Suomen osalta kello 20.00 torstaina, kun Susijengi juoksee parketille kohtaamaan Ranskan. Toijala on valmis päästämään susilauman irti.

– Lähtökohtaisesti pelaajat haluavat pelata ja pelaajat tietävät, että torstaina pääsee pelaamaan. Treenit alkavat olla ohi ja nyt katsotaan videoita ja kävellään asioita sekä pidetään henkinen ja fyysinen tila ylhäällä.

Suomen avausvastustaja Ranska lukeutuu kisojen ennakkosuosikkien joukkoon. Toijalan mukaan Suomen valmennusjohto on tutkinut vastustajan tarkkaan ja erityistä hyötyä on ollut apuvalmentaja Lassi Tuovista, joka toimi Ranskan päävalmentaja Vincent Collet’n aisaparina Strasbourgissa viime kaudella.

– Ranska on varmaan pilkottu eniten palasiksi ihan senkin takia, että Lassi on työskennellyt lähes vuoden päävalmentajan kanssa ja hänellä on hänestä tieto. He pelaavat hyvin pitkälti samalla pelikirjalla ja samalla taktiikalla kuin mitä Strasbourg tekee. Ranska on varmasti meille myös helpoin laittaa palasiksi. Pitää muistaa myös, että yliskouttaaminen on vaara. Meidän valmentajien on poimittava ne oleellisimmat asiat mitä pelaajille voi tuoda. Valmentajat tietävät yleensä enemmän kuin tarpeeksi, mutta pitää ymmärtää, että tämä on oppimisprosessi eikä pelaajille voi tuputtaa liikaa, muistuttaa Toijala.

Suomella on kova alkuohjelma, kun kilpailun ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Ranska ja Slovenia kohdataan ensimmäisissä otteluissa. Toijalan mukaan voitto Ranskasta olisi oiva lähtölaukaus kisoille.

– Ilman muuta olisi hyvä saada kova päänahka heti alkuun. Mennään päivä kerrallaan. Voitto tai tappio ei muuta mitään.

Salttu Forsström


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.