Suomi saattoi pudota viime lauantaina FIBA EuroBasket 2017 -turnauksesta Italian käsittelyssä, mutta lajin pitkän tähtäimen perintö Suomessa on hyvin kirkas.

Suomi isännöi A-lohkoa FIBA EuroBasket 2017 -turnauksen avausviikolla. Suomi tarjoutui turnauksen isännäksi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen, kun Suomi toimi kisaisäntänä viimeksi vuonna 1957. Tarjoukseen sisältyi myös Suomen maajoukkueen vahvuus. Suomi oli pelannut alkulohkosta jatkoon kolmissa viime EuroBasket -turnauksissa ennen kuluvaa vuotta.

Tapahtuman isännöinti on jo tuottanut korvaamattomia tuloksia, kun ennätysyleisöt täyttivät Helsinki Arenan ja myös yhtä huomattavat ennätysyleisöt katsoivat television välityksellä, kun ihmepoika Lauri Markkanen vei Susijengin neljään voittoon viidessä ottelussa alkulohkossa, minkä aikana nähtiin kaksi jatkoaikavoittoa.

Jokainen Suomen ottelu houkutteli television ääreen yli 500 000 katsojaa ja kolmessa alkulohkon ottelussa TV-katsojia oli yli 600 000. Suomen voittoa Kreikasta seurasi yli 890 000 katsojaa, mikä on noin 16 prosenttia maan väkiluvusta.

Suomen pudotuspeliottelua Italiaa vastaan seurasi keskiarvolta noin 534 000 katsojaa. Parhaimmillaan katsojia oli 734 000.

– Koko viikko Helsingissä oli yksinkertaisesti uskomaton. Olemme nähneet Susijengi-kuumeen Suomessa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa ylsimme uusiin korkeuksiin, Suomen Koripalloliiton viestintä- ja markkinointipäällikkö Mika Mäkelä kertoo EM-kilpailujen kotisivuilla.

– Meillä oli kisoille kolme tavoitetta. Ensimmäinen niistä oli järjestää ikimuistoinen tapahtuma ja elämys. Lisäksi tavoitteena oli taloudellisesti kestävä tulos sekä perinnön jättäminen koko suomalaiselle koris- ja urheiluperheelle, EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara lisää.

– Olemme todella ylpeitä, että asetimme uuden kävijäennätyksen koripallo-ottelussa Suomeen EuroBasket 2017 -turnauksessa, mutta olemme myös yhtä ylpeitä TV-katsojamääristä, jotka suorastaan räjähtivät verrattuna edellisiin. Nämä määrät ovat jälleen yksi virstanpylväs pitkän aikavälin prosessissa, jota teemme lajille Suomessa. Yksi päätavoitteistamme alkulohkon isännöimisessä FIBA EuroBasket 2017 -turnauksessa oli rakentaa perintöä koripallolle, Mäkelä lisää.

– Vaikka tämä on jotain, minkä vaikutukset arvioidaan vasta myöhemmin, voimme huoletta sanoa, että suomalainen koripalloperhe on nyt suurempi kuin koskaan ja olemme todella innoissamme tulevaisuudesta. Uuden kilpailujärjestelmän ja tulevien karsintojen lähestyessä, voimme jatkaa tarinaamme fanien kanssa jo todella pian. Ja se on todella jännittävää.

Suomen matka kohti koripallon MM-turnausta käynnistyy Bulgariaa vastaan vierasottelulla marraskuun 24. Suomen ensimmäinen kotiottelu Tshekkiä pelataan 27. marraskuuta.