SuomiKoriksen viikon NBA-haastattelussa viimeiset viikot asiantuntijuuttaan on jakanut Urheilulehden ja Ilta-Sanomien toimittaja Janne Oivio. Lisäksi Oivio on esiintynyt jo muutamaan otteeseen Ruutu-palvelun selostajan Kristian Palotien vetämässä NBA-podcastissa Keskelle keksintöä.

Kysyimme Oiviolta mikä kuluvalla NBA-kaudella on toistaiseksi pistänyt häntä silmään eniten. Oivio nostaa esiin nuoret pelaajat ja näiden ennennäkemättömän valmiuden pelata maailman parhaassa sarjassa.

– Ensimmäisen ja toisen kauden nuorten pelaajien kypsyys on pistänyt silmään. Toki koheltajia parketilla ja sen ulkopuolella löytyy yhä, mutta Lauri Markkanen yhtä lailla kuin vaikkapa Lonzo Ball ja Jayson Tatum ovat hienoja esimerkkejä siitä, miten paljon paremmin nuoret pelaajat valmistetaan ammattilaisurheilun haasteisiin kuin vielä 10 vuotta sitten.

Vuosikymmen ja muutama sitten tilanne oli todella toinen. 1990-luvulla tulokkailla ei ollut vielä palkkakattoa ja 18-vuotiaille pelaajille lyötiin kymmenien miljoonien arvoisia sopimuksia käteen ilman minkäänlaista tukiverkkoa.

– Tulokkaat heitettiin suoraan altaan syvään päätyyn ilman apurengasta, ihmekös tuo, että Allen Iversonilla, Kenny Andersonilla, Antoine Walkerilla ja kumppaneilla lähti mopo käsistä. Siksi saamme lukea alituiseen pelaajien konkursseista pari vuotta uran päättymisen jälkeen, vaikka tienestit olivat yli 100 miljoonaakin. Nyt kun seuraa tulokkaita parketilla, somessa ja lehdistön edessä niin he ovat fiksumpia ja sliipatumpia, mutta eivät silti tylsiä, Oivio analysoi SuomiKoriksen haastattelussa.