Kun kello lyö lauantai-iltana puoltayötä jouluaaton merkiksi, kannattaa viritellä Ruutu-palvelun suorat NBA-lähetykset tulille. Kello 00:00 Toronto Raptors isännöi Air Canada Centerissä Philadelphia 76ersia. Muutama tunti myöhemmin kello 02:30 Lauri Markkasen Chicago Bulls yrittää 1,5 viikon sisällä toistamiseen voittaa idän ykkösen Boston Celticsin.

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers

Raptorsin alkukausi on ollut vahva. Siitä kertovat alkuun jo voittotilasto 22-8 ja itäisen konferenssin toinen sija. Tilastot eivät kerro silti pelkästään hyvästä alkukaudesta, vaan myös vahvasta nykyvireestä. Joukkue kulkee parhaillaan viiden ottelun voittoputkessa, jonka lisäksi 12 edellisestä ottelusta se on hävinnyt vain yhden.

DeMar DeRozan on Raptorsin hyökkäyksen sielu. Heittävä takamies on Toronton tehokkain pelaaja 24,7 pisteellä ottelua kohden. Liettualainen Jonas Valanciunas on toinen tärkeä pala ja DeRozanin aisapari. Valanciunas ottaa keskimäärin levypalloja joukkueestaan eniten: 7,7 ottelua kohden.

Philadelphia hyvä alkukausi on sen sijaan enää kaunis muisto. Viimeisestä kymmenestä ottelusta on kasassa vaivaiaset kaksi voittoa ja käynnissä on neljän ottelun tappioputki. Voittotilasto näyttää lukemaa 14-17 ja joukkue on itäisen konferenssin sijalla kymmenen.

Yksi liigan puhutuimpia pelaajia ja mielenkiintoisimpia hahmoja on ehdottomasti Philadelphia 76ersin sentteri Joel Embiid. Kamerunilainen ei monien mielestä ole edes NBA-tasolle riittävän kovassa fyysisessä kunnossa, mutte tehot eivät tue väitettä. Joukkueensa piste- ja levypallotilaston ykkönen Embiid tekee 24,1 pistettä per peli ja ottaa 11 levypalloa.

Vuoden tulokkaan palkintoa vahvimmin havitteleva Ben Simmons on niin ikään tärkeä pala 76ersin peliä. 21-vuotias australialainen tarjoilee keskimäärin illassa 7,8 koriin johtavaa syöttöä, eniten joukkueesta.

Boston Celtics – Chicago Bulls

Kello 02:30 aattoyönä Bostonin TD Gardenissa yhteen ottavat itäisen konferenssin sarjataulukon ääripäät, ykkösenä oleva Boston Celtics ja toiseksi viimeinen Chicago Bulls. Vierasjoukkue on ollut hyvässä vireessä kammottavan syksyn jälkeen ja se voitti seitsemän ottelua putkeen ennen tappiota Cleveland Cavaliersille.

Lauri Markkanen on jälleen pelikunnossa selkävaivojen jälkeen ja tulosta on jälleen lupa odottaa. Suomalainen teki Cavaliersia vastaan 25 pistettä ja ajoi härkämäisesti korille upottaen lay upin ja donkin toisensa jälkeen. Kaukoheittojen osumaprosentissa (32,6%) Markkasella on sen sen sijaan yhä parannettavaa.

Alkukauden hurjan voittoputken jälkeen Boston Celticsin meno on rauhoittunut, mutta voittoja tulee yhä tasaiseen tahtiin. Voittotilasto 26-9 pitää joukkueen yhä idän ykkösenä, vaikka sillä on allaan kaksi peräkkäistä tappiota. Se hävisi perjantaina vieraissa New York Knicksille 102-93.

Celticsillä on heittää avausviisikkoon kivikovia pelaajia. Kyrie Irving, Al Horford, Jayson Tatum ja Jaylen Brown muodostavat jo pelkästään nelikon, jonka suitsimisessa Bullsilla on hikinen urakka. Irving on yksi MVP-ehdokkaista ja tekee joukkueensa tehokkaimpana pelaajana keskimäärin 24,9 pistettä ottelua kohden.

Nikola Mirotic on tuonut paluunsa myötä uuden vaihteen Bullsin hyökkäyspeliin, mutta mihin se riittää laajalla materiaalilla operoivan idän ykkösen kyydissä?