Suomalaisen koripallon legenda. Hanno Möttölä ei esittelyjä kaipaa. Vuosituhannen taitteessa ensimmäisenä suomalaisena maailman kovimmassa koripallosarjassa pelannut Möttölä teki uran, joka porautui jokaisen suomalaisen koripalloihmisen sydämeen ja mieleen. Upea ura päättyi MM-kisoihin 2014, mutta mitä mies on tehnyt sen jälkeen? Mielenkiintoiset näkemykset lajista ja NBA:sta eivät ole loppuneet.

Lopetit aktiiviurasi vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen. Mitä arkeesi kuuluu tällä hetkellä ja millä tavoin olet lajin parissa tekemisissä?
Olen ollut Koripalloliiton valmentajana Helsinki Basketball Academyssä, Mäkelänrinteen Urheilulukiossa jo vuodesta 2012 lähtien, mutta siirryin tosiaan peliuran loputtua syksyllä 2014 täysipäiväiseksi ammattivalmentajaksi. Toimin luonnollisesti myös juniorimaajoukkueiden valmennuksissa mukana.

Raivasit ensimmäisenä suomalaisena tien maailman kovimpaan koripallosarjaan. Mikä ovat parhaat NBA-muistosi?
Oli tietenkin upeat kaksi vuotta päästä pelaamaan maailman kovimpaan urheilusarjaan. Pelillisesti jäi varmaan vähän hampaankoloon, mutta vanhempana voi sitten muistella kuinka pääsi pelaamaan muun muassa Michael Jordania ja Hakeem Olajuwonia vastaan, joita pienenä poikana ihailin VHS-nauhoilta pelejä katsoessani.

Uskoitko tuolloin, että seuraava suomalainen NBA-pelaaja nähtäisiin nopeammin kuin lopulta aikaa kuului?
Suomalaisen pääseminen NBA:han silloin ei pitänyt olla mahdollista, eikä meillä ollut vielä oikein mitään selkeää pelaajien kasvatuspolkua, eli paljon piti mennä oikein minunkin kohdalla jotta sinne pääsin. Kyllähän se vaatii Lauri Markkasen kaltaisen fyysisen ja taidollisen spesiaaliyksilön, jotta NBA:han pääseminen on mahdollista. Kilpailu on niin hurja. Koripallossa on vieläpä vain yksi absoluuttinen huippusarja, toisin kuin vaikkapa jalkapallossa, missä on useita huippusarjoja Euroopassa.

Missä asioissa NBA on nähdäksesi muuttunut eniten verrattuna omaan aikaasi Atlanta Hawksissa?
Koripallo on muuttunut klassisesta voimakoripallosta enemmän pallon liikettä kunnioittavaan suuntaan. NBA tuli tässä asiassa selvästi Euroopan perässä, mutta nyt siellä jo useat joukkueet liikuttavat palloa hienosti, eikä enää nojata vain yhdellä yhtä vastaan -tilanteisiin. Pelistä on tullut ehdottomasti nautittavampaa katsottavaa kuin vaikkapa vain viisi vuotta sitten.

Minun pelatessani pelaajien voima ja koko olivat tärkeimmät ominaisuudet, nyt atleettisuus ja liikkuvuus ovat korvanneet nämä. Enää ei isoja senttereitä NBA:ssa paljoa näe. Itse olin luontaisesti ilman muuta nykykoripallon vaatimusten kaltainen liikkuva taitopelaaja, mutta ajan hengen mukaan jouduin muokkaamaan itsestäni enemmän voimakoripalloilijan, jotta pärjäsin sen ajan korinalusmurjojia vastaan. Sen ajan power forwardit ovat vaihtuneet kaarella liikkuviksi kevyemmiksi laitahyökkääjiksi. Laurin ei tarvitse olla huolissaan, että vastaan tulisi ison laitahyökkääjän paikalla Karl Malonen tai Anthony Masonin kokoisia halonhakkaajia.

Onko jokin joukkue, pelaaja, pelitapa tai ilmiö varastanut sarjassa tällä kaudella ensisijaisesti huomiosi, miksi?
Giannis Antetokounmpo. Pari peliä tälläkin kaudella häneltä katsoneena ei voi muuta kuin hämmästellä miehen kykyjä. Hän on itselleni liigan mielenkiintoisin pelaaja, ja kunhan oppii heittämään niin en oikein keksi miten häntä voisi sen jälkeen puolustaa. Jos hän pelaisi jollain isommalla media-alueella, hän olisi jo nyt liigan aivan kirkkaimpia tähtiä suurenkin yleisön mielestä.

Mikä on arviosi Lauri Markkasen tulokaskaudesta tähän asti?
Eiköhän Laurista ole kirjoitettu tällä kaudella sen verran, ettei kenellekään ole uutinen kuinka hyvää kautta hän pelaa. Itselleni silmiinpistävintä on hänen itseluottamus, ja ennen kaikkea kuinka tasaisesti hän on pisteitä tehnyt joka ottelussa. Laurin heittovoima ei ole enää yhdellekään vastustajalla yllätys, mutta siitä huolimatta ilta toisensa jälkeen hän tekee tasaisesti pisteitä. Heittoprosentitkin ovat taas parantuneet marras-joulukuun taitteen suvannon jälkeen.

Kuka juhlii keväällä mestaruutta, miksi?
Golden State Warriors mestaruuden varmaankin vie, jos Stephen Curryn nilkasta ei tule pidempää harmia heille eikä kukaan muukaan loukkaannu. Toinen vakava ehdokas voisi olla San Antonio Spurs, joka pelasi upean syksyn suurimmaksi osaksi ilman Tony Parkeria ja Kawhi Leonardia. Heidän pallon ja pelaajien liike on välillä todella maagista.

Jos saisit valita yhden pelaajan joukkueeseesi kaikista NBA:n tähdistä, kenet ottaisit?
Antetokounmpon.

Hanno Möttölän vihjeet mitä tarkkailla ja seurata NBA:n kevätkaudella?
Saako Houston Rockets säästeltyä James Hardenia pudotuspelejä varten, jotta bensa ei lopu kesken pudotuspelien kuten viime kaudella. Chris Paul hankittiin kantamaan vastuuta ja isoja minuutteja mistä on varmasti apua. Jos Hardenilla riittää virtaa pitkälle kesään, Houston voi uhata Golden Statea ja San Antoniota lännen mestaruudesta taistellessa.