Susijengin ja Unicaja Malagan tähti Sasu Salin kertoo tämän viikon NBA-haastattelussa omista NBA-haaveistaan, vertailee Euroliigaa NBA:han ja muistelee Susijengin ottelua USA:ta vastaan.

Kuinka paljon seuraat NBA:ta?

– Joka päivä tulee highlightsit katsottua, mutta pelejä vähän vähemmän. Ehkä sunnuntaisin joskus, kun ne tulevat ihmisten aikaan.

Onko jotain parasta NBA-muistoa?

– Joitakin vuosia tuli valvottua, kun katsottiin Lakersin ja Celticsin finaalisarjaa kavereiden kanssa minun vanhempieni kämpällä. Sitten joku vuosi Lindbomin Callen mökillä virittelimme juhannuksena pitkään, että saimme jonkinlaisen nettiyhteyden ja NBA League passin näkymään, että pääsimme katsomaan finaaleita.

Pelaat Malagan kanssa maailman toiseksi kovimmassa liigassa Euroliigassa. Mitkä ovat mielestäsi sarjojen suurimmat pelilliset erot?

– NBA:ssä on ehkä hieman hidastempoisempia pelejä. Heillä on niin paljon pelejä, että on sellainen kuva, etteivät ne kaikki 82 runkosarjan peliä välttämättä ole aina niin tärkeitä. Euroliigassa taas jokainen peli on tosi tärkeä. NBA:ssa on taas joka joukkueessa ne tietyt tähdet, jotka ovat isossa osassa, kun taas Euroliigassa pelataan enemmän joukkueena. Ehkä Spurs pelaa NBA:ssa eniten sellaista eurooppalaistyylistä korista.

NBA:ssa pelaa muutamia entisiä joukkuekavereitasi kuten San Antonio Spursin Davis Bertans ja Danny Green, Utah Jazzin Royce O’Neale ja Boston Celticsin Aron Baynes. Tuleeko heidän otteitaan seurattua tai oletko ollut yhteydessä?

– O’Nealen kanssa olen muutaman kerran jutellut ja tulee seurattua miten Bertans pelaa. On aina hienoa katsoa, kun ”Bertta” iskee kolmosen sisään. Baynesin pelejä hieman vähemmän. Yleensä katson highlightsit ja O’Nealelta tulee katsottua myös tilastot joskus.

Oletko itse koskaan haaveillut NBA:sta tai onko se edelleen tulevaisuuden haaveena?

– Ei voi sanoa, että se olisi ollut konkreettinen haave. Tietenkin jokainen nuori koripalloilija haluaa pelata NBA:ssa, muttei se ole ollut minulle koskaan mikään pakkomielle. Eurooppalainen koris on aina ollut minulle se ykkösjuttu.

Pääsit kuitenkin maistamaan hieman vauhtia NBA:n huipulta, kun kohtasitte Susijengin kanssa USA:n Espanjan MM-kisoissa. Millainen kokemus se oli?

– Olihan se aika kylmää kyytiä. Olihan se hieno pelata heitä vastaan ja meillä oli ehkä vähän liikaa kunnioitusta siinä pelissä ja he saivat meidät näyttämään aika avuttomilta. He olivat atleettisia ja hemmetin hyviä koripalloilijoita. Siitä kertoo myös se, että he pistivät finaalissa Serbiaa nenään 30 pisteellä. Varmaan kaikki joukkueet parantaisivat, jos pääsisivät heitä vastaan pelaamaan muutaman kerran. Ehkä USA saadaan joskus kiinni, mutta tuskinpa ihan lähivuosina.

Niin, onko USA täysin voittamaton?

– On se ainakin tosi vaikeaa. Välillä joku jengi saattaa haastaa, mutta etenkin jos he saavat parhaat pelaajat kentälle, niin en näe että heitä pystyy voittamaan vähään aikaan.

Mitä jos koottaisiin Euroopan tähdistöryhmä? Voisiko sillä olla saumoja?

– Se voisi itse asiassa olla hyvä. Silloin olisi varmasti paremmat mahdollisuudet.

Olet pelannut Lauri Markkasen kanssa maajoukkueessa. Osasitko ounastella millaisen kauden Lauri tulee pelaamaan?

– Jokainen varmasti ajatteli, ettei hän ehkä vielä ensimmäisenä vuotena tule saamaan niin isoa roolia, vaikka kyllä kaikki tiesivät mihin hän pystyy, jos pääsee oikeaan paikkaan. Kiva, että hän on onnistunut ja päässyt tekemään niitä asioita mihin hän on tottunut. Hän on tuntunut pääsevän tosi nopeasti sinuksi NBA:n kanssa.