Tämänkertaisessa NBA-haastattelussa kotimaisen koripalloilun legenda Petri Virtanen arvioi suomalaiskoripallon tulevaisuutta sekä kertoo oman suosikkinsa NBA:n mestariksi.

Jos aloitetaan ensin Korisliigasta. Karhu voitti hiljattain päättyneen Korisliigan mestaruutta. Pitkäaikaisena katajalaisena mitä olit mieltä Karhun mestaruudesta?
– Kun emme olleet tällä kerta itse mukana finaaleissa, niin itseäni miellytti se, että siellä oli kaksi organisaatiota, jotka ovat tehneet pitkäjänteistä ja menestyksekästä työtä ja on hienoa, että se palkittiin. Minulle kumman tahansa joukkueen mestaruus olisi ollut hyvä asia.

Entä mitä mieltä olit Korisliigan kaudesta noin ylipäänsä?
– Kehitystä tapahtuu, mutta pelihalleja olisi päivitettävä ja tuotetta kehitettävä eteenpäin. Sarjassa pelataan aika ulkomaalaisvoimin ja meidän nuorilla pelaajilla on suuri vetovoima USA:n yliopistoihin. Oli hienoa nähdä, että finaaleissa oli kaksi nuorta suomalaista Henri Kantonen ja Aatu Kivimäki suurissa rooleissa. Korisliiga on myös yksi vaihtoehto nuorille pelaajille USA:n yliopistojen sijaan.

Toimit mukana myös nuorten maajoukkueiden valmennuksessa. Näetkö, että jatkossa on mahdollista nähdä suomalaispelaajia NBA:ssa myös hieman useammin?
– Ei ole realistista, että joka vuosi uusi suomalaispelaaja nähdään NBA:ssa, mutta toivottavasti yhä tiheämmällä tahdilla, ettei tarvitsisi odottaa 10 vuotta välissä, että meille tulee NBA-tason pelaaja.

Millaisin miettein seurasit Lauri Markkasen edesottamuksia tällä kaudella?
– Niitä oli mahtava seurata. Joitakin kertoja kävi vain niin, että kun heräsin yöllä katsomaan peliä, niin Lauri oli ihan ulkona pelistä ja nukahdin. Sitten, kun aamulla katsoin, niin hän olikin tehnyt taas 20 pistettä. Minulla oli hieman huono karma sen suhteen.

Kuinka aktiivisesti NBA:ta tulee seurattua muuten?
– Nyt tiiviimmin, kun pudotuspelit ovat käynnissä. Olen herännyt katsomaan näitä konferenssin finaaleja. Aikalisiä on vain niin paljon ja ne ovat niin pitkiä, että se asettaa haasteensa hereillä pysymiseen. Näitä pudotuspelejä on ollut kiva katsoa, kun kuten varmasti kaikki NBA:ta seuraavat tietävät, että runkosarjassa pelataan aika paljon sellaisia hieman vähemmän merkityksellisiä otteluita. Näissä peleissä on kuitenkin täysi tohina päällä.

Onko itselläsi jotain erityistä NBA-muistoa?
Michael Jordania tuli seurattua, kun oli pieni ja aina kun jostain näkyi pelejä. Se oli sitä 1990-luvun alkupuolta.

Entä veikkauksesi tämän kauden NBA-mestariksi?
– Luulen, että se on Golden State, joka mestaruuden vie. Minulla ei ole mitään erityistä suosikkijoukkuetta NBA:ssa. Siellä on paljon hyviä joukkueita, jotka pelaavat hyvin ja vähän eri tavalla.

On sanottu, että NBA-joukkueiden pelityyli on monipuolistunut viimevuosien aikana. Oletko samaa mieltä?
– Kun on 30 joukkuetta, niin siihen mahtuu tietenkin monta erilaista pelitapaa. On hienoa nähdä, että erilaisilla pelityyleillä pystyy pärjäämään eikä ole sellaista vallitsevaa trendiä. Siellä on paljon erilaisia palloscreenipuolustusta ja hyökkäystä ja jokainen joukkue käyttää omia vahvuuksiaan.

Kesällä on taas edessä NBA:n varaustilaisuus. Kuka olisi sinun valintasi, jos saisit päättää?
Luka Doncic. Lähinnä sen takia, että olen nähnyt häntä ylivoimaisesti eniten. Annan sille ison arvon, että hän on pelannut aikuisia miehiä ja ammattilaisia vastaan. Hän on voittanut Euroopan mestaruuden, Euroliigan ja valittu Euroliigan MVP:ksi ja Euroliigan Final Fourin MVP:ksi, joten mielestäni hän olisi aika selkeä valinta.