16-vuotiaiden tyttöjen nousi A-sarjaan nuorten maajoukkuekesän kohokohta – ”Todella iso juttu”

© Kuva: Ilari Isotalo

Suomen nuorisomaajoukkueiden maajoukkuekesä päättyi viime viikonloppuna, kun 16-vuotiaat tytöt nousivat A-divisioonaan pronssimitalin myötä. Suomen nuorisomaajoukkueiden kesän otteita kommentoivat Susiladiesin ja Susijengin päävalmentajat Pekka Salminen ja Henrik Dettmann.

Suomen 16-vuotiaat tytöt hävisivät Kreikalle välierissä, mutta pronssiottelussa oli mitalin lisäksi panoksena nousu ensi kesäksi A-divisioonaan. Päätösottelussa paremmasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Sudenpennut höykyttivät Valko-Venäjää 86-52.

18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue taas eteni voittamattomana puolivälieriin asti, mutta Israel eteni mitalipeleihin 73-79-voitolla ja Suomi sijoittui lopulta seitsemänneksi. Molempien tyttömaajoukkueiden yhteissaldo kesän EM-otteluissa oli 13 voittoa ja kolme tappiota.

– Meidän koripalloperheessä on jo pitkään ollut tiedossa, että meillä on hyviä tyttömaajoukkueita, jotka ovat aivan Euroopan huippua, mutta EM-kisoissa olemme hävinneet sen ratkaisevan pelin. 18-vuotiaat tytöt pelasivat loistavat kisat, mutta yksi lamaantuminen puolivälierissä kostautui, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– 16-vuotiaat taas onnistuivat omassaan. Olin itse paikalla katsomassa kolme viimeistä peliä ja oli hienoa seurata läheltä sitä itseluottamusta ja innostusta, joka joukkueessa oli. Heilläkin oli yksi huono ottelu mukana, mutta silti he onnistuivat hoitamaan homman kotiin.

Suomen tyttömaajoukkue pelasi edellisen kerran EM-kisojen A-divisioonassa vuonna 2011.

– Nousu on todella iso juttu. Meillä on paljon hyviä pelaajia, jotka saavat vielä pykälän verran parempia kansainvälisiä pelejä. Meillä on paljon tyttökoripalloon sitoutuneita valmentajia seura- ja maajoukkuetasolla, joiden työstä tämä on osoitus. Tämä oli ensimmäinen askel. Toinen on 18-vuotiaiden nousu.

– Jos jollain on ollut epäuskoa tulevaisuudesta, niin tämä palauttaa uskon takaisin. Nyt tiedetään jo tuloksen kautta, että meillä on Euroopan huippupelaajia. Väistämättä tämä tulee johtamaan siihen, että naisten maajoukkue pääsee EM-lopputurnaukseen lähitulevaisuudessa, Salminen sanoo.

– 16-vuotiaiden tyttöjen nousu A-divisioonaan oli erinomaisen hieno juttu. He pelasivat korkealla tasolla koko turnauksen. Hieman paremmalla onnella meillä olisi nyt kaksi tyttöjoukkuetta A-divisioonassa. Toivottavasti olemme pysyvästi tilanteessa, jossa tyttömaajoukkueemme pelaavat A-tason koripalloa, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kehaisee.

18-vuotiaat pojat säilyttivät A-divisioonapaikkansa paineen alla

Poikapuolella Suomen 20-vuotiaat miehet aloittivat EM-kisaurakkansa ensimmäisinä. B-divisioonan EM-kisojen alkulohkon toiselta sijalta Sudenpennut eteni kahdeksan parhaan joukkoon, mutta puolivälierissä Venäjä oli vahvempi. Suomi voitti viimeiset kaksi otteluaan sijoittuen viidenneksi.

– 20-vuotiaiden maajoukkue jäi ehkä hieman niistä odotuksista, joita heille ennen turnausta asetettiin. Tässä turnausjärjestelmässä on tärkeää voittaa se yksi tärkeä ottelu, mikä heille oli tappioon päättynyt peli Venäjää vastaan. Potentiaalin perusteella aineksia oli pelata noususta A-divisioonaankin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kommentoi.

18-vuotiaiden poikien maajoukkue ajautui taistelemaan A-divisioonan EM-kisoissa perinnöstä, kun viimeisessä ottelussa vastaan Kreikkaa vastaan panoksena oli A-divisioonassa säilyminen. Nuoret lupaukset pitivät päänsä kukistaen Kreikan jatkoajan jälkeen.

– Kaikki loukkaantumiset huomioon ottaen 18-vuotiaat pojat hoitivat leiviskänsä todella hyvin. Joukkue pelasi hienoa korista ja onnistui päättämään turnauksen kahteen voittoon paineen alla. Paikka kahdeksan parhaan joukossa oli kahden heiton päässä ja yksilötasolla useampikin pelaaja osoitti kansainvälisen potentiaalinsa.

16-vuotiaiden poikien maajoukkue päätti B-divisioonan EM-kisansa 13. sijaan pelaten kahdeksan ottelua, joista neljä päättyi voittoon.

– 16-vuotiaissa pojissa osoittautui pienen maan ongelma, eli materiaalin kapeus. Jos neljä aloitusviisikon poikaa on pidempiä jaksoja poissa, se syö väistämättä koko joukkueen pelaamista ja muut pelaajat joutuvat itselleen tuntemattomiin rooleihin. Joukkue sai kuitenkin kesästä arvokasta kansainvälistä kokemusta ja voi lähteä hyvillä mielin tulevaa kohti.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.