Se keväinen päivä muistetaan Kauhajoella kenties ikuisesti: 18. toukokuuta 2018. Greg Manganon kylmähermoinen kolmonen oli juuri upottanut Salon Vilppaan. Himoittu Pantteripatsas kohosi vuosikymmenien odotuksen jälkeen kohti Kauhajoen liikuntahallin kattoa.

Ilmassa oli suurin määrin iloa, helpotusta ja ylpeyttä omista. Kyyneleiltäkään ei vältytty.

Sunnuntaina samaisessa ympäristössä on mahdollisuus vuodentakaisen uusimiseen. Karhu Basket johtaa Korisliigan loppuottelusarjaa jo turvallisen tuntuisesti otteluvoiton 3–1.

Perjantaina Karhu Basket suorastaan murskasi Kouvot Kouvolassa. 38 pisteen vierasvoitto finaaleissa on sarjassa kuin sarjassa harvinaista herkkua.

Kaiken kukkuraksi oranssipaidat ovat juhlineet voittoa kotiparketillaan viimeiset 19 otteluaan. Kouvot on siis vähintäänkin ahtaalla, se on selvää.

Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso kuitenkin tietää, ettei Kouvot taivu suosiolla.

– Ei missään nimessä voida nyt liikaa rentoutua. Kunnioitus finaaleja kohtaan on joukkueessa suuri. Ajatuksissa on vain ja ainoastaan yksi voitto, mestaruus. Meillä on nyt siihen kolme ottelupalloa, Laakso linjaa.

Laakson mukaan kukaan Kauhajoella ei ajattele homman olevan vielä paketissa. Vaikka 38 pisteen voitto on jättimäinen saavutus, ei se taannut kuin yhden voiton.

– Sarjoissa lasketaan voitot, ei piste-eroja. Me etenemme peli kerrallaan – suurella vakavuudella, mutta hymyillen.

– Emme tietenkään ajattele, että olemme nyt yhtäkkiä 40 pistettä Kouvoja parempi joukkue. Mikään ei ole muuttunut, Kouvot on edelleen erinomaisesti valmennettu ja sitkeä vastustaja. Heillä ei ole sinänsä mitään hävittävää, joten uskon heidän pelaavan hyvin.

Ajatukset perjantain murskajaisista siirrettävä pois

Laakso on yhdessä valmentajaparinsa Janne Koskimiehen kanssa valmistautunut sunnuntaiseen kuin mihin tahansa koitokseen.

– Olen tässä katsonut perjantain ottelusta puolustuksellisia asioita, Janne taas hyökkäystä. Pian lyömme päät yhteen ja kokoamme joukkueelle eilisestä videokoosteen. Sen jälkeen on palauttava treeni, ei mitään ihmeellistä.

– Muutoin keskittyminen on jo täysin pois eilisestä. Vähän katsotaan joukkueen kanssa yksittäisiä tilanteita, miten Kouvot asioita teki.

Laakso on vakuuttunut, että vastapuolella pähkäillään jo pieniä muutoksia viidenteen kohtaamiseen.

– Veikkaan, että Jyri (Lehtonen) keksii jotain uutta. Siihen sitten reagoimme, mielenkiintoista nähdä.

Karhu Basketin ja Kouvojen molemmat kohtaamiset Kauhajoella ovat olleet loppuun asti hyvin tasaisia. Oranssipaidat eivät voi suinkaan tuudittautua 19 ottelun kotivoittojen putkeensa.

– Tässä kohtaa putket ovat yhtä tyhjän kanssa. Ei niistä ole mitään hyötyä. Yhtä voittoa nyt haetaan, vain sillä on merkitystä.

Kouvojen heikko heittopäivä ei toistune

Kouvot heitti neljännessä finaalissa surkeasti, kun 22 kolmosesta vain yksi onnistui. Karhu Basketin leirissä tiedetään, että moinen tuskin toistuu.

– Tiedämme, että koko kauden Kouvot on heittänyt kolmosia meitä vähän paremmin. Se on edelleen oletus. Meillä on kaikki tieto siitä, miten hyvä Kouvot on, Laakso alleviivaa.

Laakso kehui joukkueensa perjantaista esitystä parhaaksi hänen neljänä Kauhajoella viettämänään vuotena.

– Toisaalta Kouvot olisi voinut muutaman kolmosen osuakin, silti se ei olisi meidän suoritustamme juuri satuttanut. En siis ole huolissani, vaikka Kouvot heittäisi nyt kolmosia sisään. Meillä on kova luotto omiin kykyihimme.

Jos sunnuntaina kotijoukkue voittaa ja mestaruusjuhlat alkavat, on huominen samalla Laakson viimeinen ottelu Karhu Basketin käskyttäjänä, siis ainakin toistaiseksi.

– Ei sellaisia ajatella, ei ole ollut tuo lainkaan mielessä. Kun kausi on ohi, niin silloin mietitään näitä juttuja ja muistellaan kokemuksia, Laakso sanoo.

Suomen mestaruus on katkolla ensimmäisen kerran sunnuntaina klo 16 alkavassa loppuottelussa Kauhajoen Liikuntahallilla. Ottelu on katsottavissa sekä Yle TV2:lta että Elisa Viihde Sportilta.