Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkue varmisti paikkansa ensi kesäksi EM-kisojen A-divisioonaan voittamalla välierissä Iso-Britannian 86-68 (35-39). Voiton myötä Suomi pelaa sunnuntaina B-divisioonan EM-kisojen loppuotteluissa Bulgariaa vastaan.

Iso-Britannia oli tehnyt kotiläksynsä ja Sudenpennut oli liemessä läpi ensimmäisen puoliajan. Lotta-Maj Lahtisen mainio ensimmäinen neljännes piti Suomen kuitenkin pinnalla, kunnes kolmannella neljänneksellä pistehanat räjähtivät auki.

Kun Iso-Britannia oli vahvasti keskittynyt Lahtisen pysäyttämiseen, niin Awak Kuier ja ilmiliekkeihin syttynyt Lotta Vehka-aho siivittivät Sudenpennut fantastiseen 32 pisteen kolmanteen neljännekseen, jonka jälkeen britit oli lyöty kanveesiin.

– Kolmas neljännes oli parasta koripalloa, jota tähän mennessä ollaan pelattu. Tytöt ovat harjoitelleen jo monen vuoden ajan erinomaisesti, meillä on hyviä pelaajia ja paljon tähtipelaajia, jotka vilpittömästi ovat oman joukkueen puolella, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen kertoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Lahtinen (25/6/6 syöttöä/3 riistoa) oli parketin kuningatar, jonka komennossa Kuier (17/10/3 syöttöä/3 riistoa/3 torjuntaa) ja Vehka-aho (16/6/3 syöttöä) loistivat toisella puoliajalla. Myös Elina Arike (12/7) pelasi tasapainoisen pelin molemmissa päissä kenttää.

Voiton myötä Suomi nousi EM-kisojen A-divisioonaan. 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nousi sinne viime kesänä 2018 ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aikaisemmin tänä kesänä, kun Suomi voitti B-divisioonan EM-kisat Skopjessa.

Loppuottelu pelataan sunnuntaina Suomen aikaa kello 20:00, kun Sudenpennut saa vastaansa Bulgarian.