Viimeiset kaksi kautta Yhdysvaltain NCAA-liigan Long Beach Statea edustanut Susijengin takamies ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 21, siirtyy 1+1-vuotisella sopimuksella Espanjan ACB-liigaa pelaavan CB Gran Canarian vahvuuteen. Maxhuni aloittaa kautensa Espanjan kolmostasolla pelaavassa farmijoukkueessa.

CB Gran Canarian farmijoukkue pelasi viime kaudella Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla (EBA), mutta sai kesällä villin kortin sarjatasoa ylemmäs (LEB Plata).

Maxhuni siirtyy Las Palmasiin kehityssopimuksella, mikä merkitsee, että hän harjoittelee sekä farmijoukkueen että ACB-liigaan pelaavan edustusjoukkueen kanssa. Pelinsä Maxhuni aloittaa farmijoukkueessa, mutta ovi edustusjoukkueeseen on raollaan.

– Jos näytöt on riittävän hyvät, mahdollisuus on siirtyä kokonaan ACB-joukkueen vahvuuteen, Maxhuni kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Farmijoukkueessa tiedossa on iso rooli ja paljon vastuuta. Odotus on ekoista treeneistä alkaen lähteä kamppailemaan paikasta ACB-liigassa ja saada jalkaa edustusjoukkueen oven väliin. Kun on eka ammattilaiskausi edessä, tietenkin tahtoo antaa kaikkensa.

Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ovat suomalaispelaajista pelanneet aiemmin Iikka Mäki (L’Hospitalet 2016), Joonas Cavén (CB Prat Joventut 2011-14), Juha Sten (Huesca 2009-10) ja Ville Kaunisto (Plasencia, Sevilla & Tarragona 2006-09).

Pistetykki monessa ikäluokassa ja sarjassa

Maaliskuussa 1998 syntynyt Edon Maxhuni palkittiin 16-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaajana keväällä 2014, jolloin hän johdatti Helsingin NMKY:n ikäluokan Suomen mestaruuteen ja liekitti 29,1 pistettä ottelua kohden.

Syksystä 2013 kevääseen 2017 Maxhuni edusti HBA:ta miesten divarissa. Keväällä 2017 Maxhuni nimettiin miesten Divari A:n vuoden pelaajaksi, kun hän oli viimeistellyt HBA:lle 23,8 pistettä, 3,7 syöttöä, 2,7 levypalloa ja 1,0 riistoa ottelua kohden.

Suomen juniorimaajoukkueissa Maxhuni pelasi 116 ottelua 14,8 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

HBA:sta Maxhunin tie vei Yhdysvaltoihin, missä hän edusti Long Beach Statea NCAA-liigassa kahden kauden ajan. Kahden kauden keskiarvoikseen Maxhuni tyylitteli 6,8 pistettä, 1,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä per peli.

Miesten haastajamaajoukkueessa Maxhuni debytoi kesällä 2019, jolloin hän edusti Suomea Napolin universiadeissa. Maxhuni viimeisteli universiadeissa 10,3 pistettä, 2,0 syöttöä ja 1,7 levypalloa ottelua kohden.

Susijengi-debyyttinsä Maxhuni teki kesällä 2019. Tähän mennessä Maxhuni on pelannut kolme miesten maaottelua 3,3 pisteen ottelukeskiarvolla.