Joensuulaiset voittivat karsinnan toisen osan kotikentällään 99-87 (46-38). Avausosan hävinnyt Kataja eteni lohkovaiheeseen yhteistuloksella 171-165.

Tarttolaiset nousivat vielä pari minuuttia ennen loppua kahden ottelun yhteistuloksessa viiden pisteen päähän, mutta Fiifi Aidoon (10/4/4) riisto ja Aapeli Alasen (6/4) onnistunut lay-up oli lopettamassa vieraiden pyristelyä.

Tartto nousi 20 sekuntia ennen loppua yhteistuloksessa kolmen pisteen päähän, mutta Kataja onnistui loppuhetkillä kylmähermoisesti ratkaisemaan ottelun vapaaheittoviivalta.

– Tämä oli meiltä selkeästi parempi peli kuin vierasottelu. Muutaman kerran tänään näytti, että pystytään pistämään peli pakettiin, mutta Tartto pystyi rankaisemaan meidän notkahduksistamme kerta toisen perään, Katajan päävalmentaja Juha Sten kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Pystyimme vastaamaan tänään heidän fyysisyyteen, joka avauspelissä yllätti meidät. Paremman alun myötä saimme otteen ottelusta.

Katajan parhaimmistoa oli vikkelä takamies Jarred Ogungbemi-Jackson, joka heitti 23 pistettä ja tarjoili 12 koriin johtanutta syöttöä. Brandon Walters (22/9) esitti liki täydellistä heittopeliä missaamalla vain yhden 11:sta pelitilanneheitostaan.

– Ogungbemi-Jacksonilla oli tänään loppuhetkillä peli hyvin hanskassa ja Walters oli kentällä ollessaan alati vaarallinen, mutta tämä voitto ja jatkopaikka oli kollektiivinen onnistuminen meiltä. Jokainen pelaaja toi jotain hyvää joukkueen pelaamiseen tänään. Olen iloinen, että matka eurokentillä jatkuu, Sten tunnelmoi.

Vieraiden paras oli 24 pinnaa upottanut Martynas Mažeika.

Katajasta tuli ensimmäinen suomalaisjoukkue, joka onnistui kaatamaan tarttolaisjoukkueen eurokentillä. Ennen keskiviikkoiltaa suomalaisjoukkueet olivat poistuneet tappio niskassaan seitsemän kertaa.

Katajan FIBA Europe Cup -urakka jatkuu alkulohkossa H yhdessä Körmendin (HUN), Legia Warszawan (POL) ja Bakken Bearsin (DEN) kanssa.