Susiladiesin sunnuntainen EM-karsintavastus Belgia ehkä henkilöityy supertähti Emma Meessemaniin, mutta kesän 2019 EM-kisojen vitonen on paljon muutakin. Susiladiesin valmentaja Jussi Räikkä luonnehtii Belgiaa joukkueeksi, jonka tekemisestä näkyy yhteinen historia.

Belgian kolme peräkkäistä arvokisaa ovat olleet menestyksekkäät: vuoden 2017 EM-kisoista palkintokaappiin tarttui pronssimitali, vuoden 2018 MM-kisoissa he ylsivät neljänneksi saakka ja viime kesänä belgialaiset sijoittuivat EM-kisoissa viidenneksi.

– Kaikesta heidän tekemisestä näkee, että alla on yhteisiä arvokisoja ja menestystä. He ovat joukkue isolla J:llä, joka nauttii pelaamisesta yhdessä. Heidän joukkuepelinsä on ehdottomasti parhaimmistoa, mitä viimeisten vuosien aikana olemme kohdanneet, Räikkä avaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Jo pelkkä pelisuunnitelman tekeminen on sinänsä haasteellista, koska Belgia kyllä pelaa tietynlaisia avauksia ja actioneita, mutta mikään ei ole etukäteen ennustettavissa. Kaikki perustuu siihen, mitä puolustus tekee ja belgialaiset reagoivat siihen.

– Etukäteen ei oikein pysty erottelemaan, että miten tietyt hyökkäykset puolustetaan. Heidän puolustamisensa vaatii jatkuvaa hereillä oloa ja olemista pelin sisällä.

Belgian viisikossa niminaiset ovat tietenkin WNBA-pelurit Meesseman ja Kim Mestdagh, mutta katseet menevät myös pelinrakentajan tontille ylösheiton aikaan. Julie Allemand on yleensä pitänyt paikkaa itsellään, mutta Ukrainaa vastaan viisikossa nähtiin kokenut Marjorie Carpreaux.

Emma Meesseman (26 vuotta/193 cm): ”Todellakin maineensa veroinen pelaaja. Viimeistelee molemmilta puolilta, kolmen pisteen heitto löytyy ja ennen kaikkea hän on erinomainen liikkumaan pallottomana. Selkeästi isoin haaste meille.”

Kim Mestdagh (29 vuotta/180 cm): ”Heittää paljon, nopeasti, monipuolisesti ja hyvin. Heitto lähtee sekä pallottomien että pallollisten skriinien kautta ja omasta kuljetuksesta.”

Marjorie Carpreaux (32 vuotta/164 cm): ”Positiivisessa mielessä yleisöön menevä hovinarri. Kun hänen taidokkaat syöttönsä naksahtavat kohdilleen, niin hän kyllä pitää huolen, että kaikki hallissa ovat sen nähneet.”

Julie Allemand (23 vuotta/174): ”Kliinisempi ja perinteisempi pelinrakentaja kuin Carpreaux. Vaikkei hän Ukrainaa vastaan aloittanut, niin sunnuntaina hän on todennäköisesti viisikossa.”

Susiladies ja Belgia kohtaavat toisensa sunnuntaina 17.11. klo 17:00 Tapiolan Liikuntahallissa, Espoossa. Susiladiesin EM-karsintamatkaa seuraa myös tiukasti YLE, joka televisioi kaikki Suomen karsintaottelut.