Syksyllä 2017 Slovenian riemukkaaseen Euroopan mestaruuteen johtanut serbialaisvalmentaja Igor Kokoskov, 47, ottaa EM-karsintoihin valmistautuvan Serbian maajoukkueen komentoonsa.

NBA-joukkue Sacramento Kingsin apuvalmentaja toimiva Kokoskov johti aiemmin urallaan Georgian EM-kisoihin vuosina 2011, 2013 ja 2015.

– Pääasiallinen motivaatiotekijäni tämän työn vastaanottamisessa on vahva henkilökohtainen tunne ja halu palata sinne, mistä aloitin työskenneltyäni 20 vuotta NBA:ssa ja yli kymmenen vuotta muissa maajoukkueissa, Kokoskov kommentoi Serbian maajoukkueen lehdistötilaisuudessa viime perjantaina Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Kokoskov aloitti valmentajauransa Belgradissa vasta 21-vuotiaana jouduttuaan vetäytymään pelikentiltä pahan autokolarin vuoksi. 24-vuotiaana Kokoskovista tuli Jugoslavian koripallohistorian kaikkien aikojen nuorin päävalmentaja, kun hän otti OKK Beogradin komentoonsa.

Kokoskov debytoi NBA:ssa Los Angeles Clippersin apuvalmentajana vuosina 2000-03 ennen siirtymistään Detroit Pistonsiin (2003-08) ja nousi silloisen Serbian ja Montenegron maajoukkueen valmennusrinkiin vuoden 2004 olympialaisissa. Sittemmin hän on mm. valmentanut Georgian kolmiin MM-kisoihin, toiminut Phoenix Sunsin päävalmentajana sekä luotsannut Luka Doncicin ja Goran Dragicin tähdittämän Slovenian Euroopan mestaruuteen 2017.

Kokoskovin komentoonsa ottama Serbia on puolestaan hallitseva olympia- ja EM-hopeamitalisti, joka lähti suurin odotuksin tämän vuoden Kiinan MM-kisoihin, mutta jäi viidenneksi.

Karsinnat pääsystä vuoden 2021 EM-kisoihin käynnistyvät helmikuussa ja Kokoskovin johtama Serbia mittelee samassa lohkossa Susijengin, Sveitsin ja Georgian kanssa. Kisaisäntiin lukeutuva Georgia on EM-kisalippunsa jo leimannut, joten Susijengi, Serbia ja Sveitsi jakavat keskenään lohkon kaksi muuta kisapaikkaa.

Koska karsinnat pelataan seurajoukkuekauden aikana maajoukkueikkunoissa, NBA:ssa pelaavat serbialaistähdet kuten Bogdan Bogdanovic, Boban Marjanovic, Nemanja Bjelica ja Nikola Jokic ovat varmuudella karsinnoista sivussa.

Euroopassa Serbialla on kuitenkin leveyttä, peliälyä ja tulivoimaa esimerkiksi Marko Simonovicin (Cedevita Olimpija Ljubljana), Nikola Milutinovin (Olympiakos), Vladimir Lucicin (Bayern München) ja legendaarisen Milos Teodosicin (Virtus Bologna) muodossa.

– Meillä Serbiassa ei ole koskaan ollut puutetta lahjakkaista koripalloilijoista. Työni valmentajana on valmistaa pelaajat haasteeseen ja auttaa heitä pelaamaan niin kuin on joukkueelle parasta, Kokoskov kommentoi.