Juha Sten on kiinnitetty Viron maajoukkueen päävalmentajaksi siirtyneen Jukka Toijalan paikalle nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi sekä vastaamaan HBA Märskyn I divisioona A -joukkueen valmennuksesta.

Toijala, joka otti viime lokakuussa vastuun Viron miesten maajoukkueesta päävalmentajana, jatkaa aikaisemman sopimuksen mukaan HBA Märskyn valmentajana kevätkauden loppuun asti.

– Kiitos Toikalle hänen erinomaisesta työstään. Hän vei toimintaa taas aimo askeleen eteenpäin. Onnekkaat tunnetusti seilaavat etelään, joten toivotamme hänelle hyvää matkaa ja onnittelut avausvoitosta uuden maajoukkueen peräsimessä, Henrik Dettmann kiittelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Juha Sten, 36, on edelliset kaksi vuotta toiminut joensuulaisen Kataja Basketin päävalmentajana Korisliigassa ja FIBA Europe Cupissa. Sten on suomalaiselle koripallolle tuttu niin maajoukkuepelaajana kuin nykyisenä valmentajana. Stenin pelaajaura päättyi kaudella 2011-12.

– Stenillä on moniulotteinen kokemus kansainvälisestä koripallosta pelaajana. Lisäksi hän on viime vuosina nuorten valmennuksen lisäksi kerryttänyt kokemuksia aikuiskoripallosta Korisliigassa, joka on arvokas kokemus. Hän ei ole koskaan pelaajana tai valmentajana epäröinyt laittaa hanskojaan saveen ja sellaista henkilöä me tarvitsemme, Dettmann kertoo.

– Lisäksi arvostamme suuresti sitä, että valitulla henkilöllä on opettajankoulutus, koska tämä toiminta on ennen kaikkea ammattiin valmistavaa koulutusta. Sten on toiminut pitkään nuorten valmennustehtävissä SUSI All Stars -leirityksessä, joista kokemuksista on hänelle varmasti hyötyä uudessa tehtävässään, Dettmann jatkaa.

Turkulaislähtöinen Sten odottaa innolla työskentelyä nuorten, urallaan eteenpäin hamuavien pelaajien kanssa.

– Nöyrin mielin ja kiitollisena otan tämän tehtävän vastaan. Itselleni tämä on hieno haaste jatkaa Toijalan sekä Antti Koskelaisen tekemää erinomaista työtä ja tuoda siihen toivottavasti sopivia mausteita tulevaisuudessa, Sten avaa.

Stenin tehtävänkuva on monisäkeinen. Pestin ulospäin näkyvimmät tehtävät ovat HBA Märskyn I divisioona A -joukkueen valmennuksesta vastaaminen sekä nuorten maajoukkueiden päävalmentajana toiminen. Lisäksi Sten toimii ikäluokkapäävalmentajana sekä osallistuu osana koripalloliiton kolmostason (HKVT) valmennustutkinnon järjestämistä ja organisointia.

– Itse saan suurimman nautinnon hyvistä harjoituksista, ja työskentely innokkaiden sekä motivoituneiden nuorten kanssa loistavassa työympäristössä varmasti sitä tarjoaa. Työnkuva on erittäin monipuolinen. Odotan innolla varsinkin arkea HBA:ssa yhdessä Hanno Möttölän ja Jussi Hirvosen kanssa, jotka molemmat ovat omalla sarallaan loistavia ammattilaisia, Sten kommentoi.

Sten aloittaa tehtävässään kesäkuussa 2020.

Eurokentiltä kokemusta niin pelaajana kuin valmentajana

Pelaajaurallaan Sten edusti Suomessa Turun NMKY:tä, turkulaista Aura Basketia, Kataja Basketia sekä Lappeenrannan NMKY:tä. Kaksi SM-hopeaa ja kolme cup-mestaruutta voittanut Sten valittiin vuoden tulokkaaksi sekä palkittiin kahdesti Korisliigan vuoden puolustuspelaajana. Pelaajauralta kokemusta karttui myös Saksan, Ruotsin ja Espanjan liigoista. Susijengissä takamies pelasi 31 maaottelua.

Valmennusuransa Sten aloitti Namika Lappeenrannan Korisliiga-joukkueen apuvalmentajan paikalta kaudella 2012-13. Myöhemmin seuran pudottua sarjaporrasta alemmas Sten toimi joukkueen päävalmentajana. Sen jälkeen tie vei Keski-Suomeen, jossa Sten luotsasi jyväskyläläisen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden A-poikajoukkueen SM-hopealle sekä valmensi Äänekosken Huiman divisioonajoukkueita.

Kaudella 2018-19 Sten siirtyi joensuulaisen Kataja Basketin Korisliiga-joukkueen päävalmentajaksi. Parhaillaan oleva Korisliiga-kausi on Stenin toinen joensuulaisjoukkueen päävalmentajana. Stenin alaisuudessa Kataja osallistui kahdesti FIBA Europe Cupiin.

Sten toimi 20-vuotiaiden miesten apuvalmentajana 2015 ja sekä EM-kotikisavuonna 2016. Lisäksi hän on toiminut SUSI All Stars -leirityksessä poikien päävalmentajana. Leiritys on Koripalloliiton valmennusohjelman, sudenpolun, ensimmäinen askelma.