KTP-Basket on tehnyt jatkosopimukset kahden nuoren pelaajan kanssa. Joukkueen riveissä nähdään jatkossakin Markus Rautasalo ja Emil Uotila.

Epävarmoinakin aikoina KTP-Basketissa uskalletaan katsoa jo tulevaan. Tästä osoituksena seura on tehnyt pelaajasopimuksen nuoren ja lupaavan takamiehen Markus Rautasalon (19 vuotta/180) kanssa. Kontrahti on jatkopesti aiemmalle ja tämänkertainen on mallia 1+1.

Rautasalo on Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti, ja hän lukeutuu niihin lahjakkuuksiin, joita päävalmentaja Tomi Kaminen toi Helsingistä mukanaan aloittaessaan KTP-Basketin päävalmentajana kaksi vuotta sitten.

Nuoresta iästään huolimatta Markus Rautasalo on ennättänyt koripallon kanssa paljon. Korisliigapelejä hänellä on tilillään jo 54 ja divisioonaotteluja 1A:ssa ja B:ssä yhteensä 89. Päättyneellä kaudellakin ”Make” pelasi liigaa KTP:ssa ja divaria MuKissa.

Rautasalo ei urakoinnista rasittunut.

– Kotkassa en pelannut isoja minuutteja, mutta on ollut kuitenkin hienoa päästä aistimaan Korisliigan ilmapiiri. MuKissa minulla on erilainen tehtävä, ja peliaikaakin kertyy toisella tavalla. Molemmat roolit tukevat silti hienosti kehitystäni, Rautasalo toteaa KTP:n sivuilla.

– KTP:ssa minunkin asioitani on hoidettu hyvin, ja tuntuu hyvältä saada jatkaa tutussa ympäristössä. Nälkää on, kun viime kausi jäi yllättävästi kesken. Vanhat rasituksetkin on saanut purettua, kun on ollut tätä pakkolepoa, Rautasalo selvittää.

Koripallon Markus Rautasalokin on joutunut heittämään nurkkaan, kun koronaviruksen takia liikuntasalit ovat kiinni. Fyysisestä kunnostaan pelintekijä on kyllä pitänyt huolta.

– Olen käynyt lenkillä, ja Uotilan Emilin (pelikaveri KTP:sta ja MuKista) kanssa olemme päässeet privaatisti yhdelle kuntosalille. Se on Emilin tutun uusi sali, joka avataan vasta tuonnempana, kertoo Rautasalo.

KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström on ilahtunut Markus Rautasalon jatkosta.

– Rautasalo on nuori ja lupaava, joka on jo osoittanut liigakelpoisuutensa. Vielä hän ei ole mikään runkopelaaja, mutta monesti ”Make” on kentälle tullessaan ollut kaivattu piristysruiske, Lindström toteaa.

KTP-Basket on tehnyt toisen sopimuksen MuKi-taustaisen (Munkkiniemen Kisapojat) pelaajan kanssa, kun 19-vuotias ja 198-senttinen laituri Emil Uotila jatkaa seurassa. Uotilan sopimus on kaksivuotinen.

Kaminen on ollut Lindströmin kanssa juonessa mukana laatimassa tuoreimpia pelaajasopimuksia. MuKi-kaksikko on Kamisen kasvatteja, ja valmentaja tietää molempien potentiaalin.

– Kasvunvaraa on vielä niin Rautasalolla kuin Uotilallakin. Emil varsinkin on sellainen myöhäisherännäinen, että on vielä vaikea arvioida, mitkä ovat hänen todelliset rajansa. Uskon kuitenkin, että Uotilasta on kasvamassa ainakin kovan luokan Korisliigapelaaja, sanoo Kaminen kotkalaisten sivuilla.

Uotila pelasi kuluneella kaudella Korisliigaa pienillä minuuteilla, ja vasta viimeisessä Vilpas-matsissa Salossa tuli enemmän vastuuta (25 minuuttia), kun KTP kärsi loukkaantumisista.

– Sarja loppui hänen kohdaltaan vähän niin kuin kesken. Tiedä mitä olisimme vielä nähneet, harmittelee Kaminen.

Uotila oli kantavassa roolissa KTP:n yhteistyöseurassa Munkkiniemessä. Divisiona 1A:ssa siunaantui peliaikaa paljon, mutta myös tehoja löytyi.

– MuKilla oli isot pelaajat vähissä, kun taas divarivastustajista melkein kaikilla oli marssittaa kentälle pitkiä amerikkalaisia. Uotila joutui jenkkien kanssa kovaan kouluun, mutta se oli hänelle vain hyväksi opiksi. Emil sai lisää röyhkeyttä ja oppi sen, ettei isompiaankaan tarvitse kunnioittaa, toteaa Kaminen.

Emil Uotila on iloinen uran jatkumisesta Kotkassa.

Jo ensimmäinen vuosi oli hyväksi opiksi. Pääsin KTP:n mukana hyvään treeniin, ja MuKissa sitten tuli paljon vastuuta. Toivottavasti jo ensi kaudella – koska se sitten alkaakin – saan enemmän mahdollisuuksia pelaavassa liigarotaatiossa.

Uotilalla on kunniahimoiset tavoitteet.

– Haaveeni on päästä joskus Euroopan ammattilaiskentille. Jotkut pyrkivät sinne jenkkiyliopistojen kautta. Minun suunnitelmissani ei Amerikkaa ole. Uskon, että Eurooppaan voi mennä Korisliigankin kautta.

Lindström paljastaa, että KTP on ollut aktiivinen myös seurasta ulospäin.

– Olemme kartoittaneet Kamisen kanssa, minkälaisia miehiä tarvitsisimme toisaalta. Nimistäkin on ollut puhetta, mutta niitä ei ole vielä syytä paljastaa, sanoo Lindström.

Puheenjohtaja Lindström pitää korona-aikaa poikkeuksellisena myös seurajohtajan näkökulmasta.

Ensimmäistä kertaa olemme joutuneet kirjaamaan sopimukseen pykälän, jossa todetaan, että ”sopimus astuu voimaan, kun on tiedossa, milloin Korisliiga alkaa”.

KTP:n viime kauden Amerikan avuista Cullen Russo ja JayVaughn Pinkston ovat jo turvallisesti kotimaassaan. Kevin Langford ja Byron Wesley sen sijaan odottavat vielä lentojaan Suomessa.