Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

Ranskan ProA ja ProB ovat olleet keskeytettynä muutaman viikon ajan eikä sarjojen jatkosta ole vielä varmaa tietoa.

– Jos ihan maalaisjärjellä ajatellaan, niin aika epätodennäköiseltä näyttää että kausi jatkuisi. Tartuntojen määrä kasvaa edelleen ja Ranska on yksi pahimmista epidemia-alueista. Minä en ole kuitenkaan se joka näistä asioista päättää, mutta varmasti päätökset tehdään terveys edellä. Luotetaan, että oikeat ratkaisut tehdään. Eivät ne ainakaan hätiköityjä päätöksiä ole, Seppälä miettii tilannetta Koripalloliiton tiedotteessa.

Koronapandemia on iskenyt Ranskaan pahasti, mutta pääkeskittymät eivät osu Aix-les-Bainsin kupeeseen. Vajaan 30 000 asukkaan historiallinen kylpyläkaupunki sijaitsee lähellä Italian ja Sveitsin rajaa, mutta on säästynyt pahimmalta. Katukuvassa on kuitenkin nähtävissä, että nyt on tosi kyseessä.

– En ole hirveästi käynyt kaupungilla pyörimässä, mutta autolla kaupassa käydessä on huomannut, että liikenne on vähentynyt ja kaupassa lähestulkoon kaikilla on maskit ja suojahanskat käsissä. Ihmiset ottavat tämän tosissaan ja kaupunki on rauhoittunut selvästi.

Seppälä saa ulkoilla kilometrin säteellä kotoaan, mutta muuten voimassa on tiukat rajoitukset eikä esimerkiksi edes pienissä ryhmissä saa kokoontua harjoittelemaan. Seppälä pitääkin kropastaan huolta kotonaan jumppaamalla ja mieli pysyy virkeänä viihdykkeiden avulla sekä läheisten kanssa jutellen.

– Liikuntarajoitukset ovat olleet voimassa nyt kolme viikkoa ja täytyy myöntää, että välillä tulee tylsää, mutta ihan hyvin on mennyt toistaiseksi. Joka päivä tulee harjoiteltua ja lenkillä saa käydä kilometrin säteellä kotoa. Kotona tulee tehtyä kuntopiiriä ja saimme joukkueelta treeniohjelman ja välineitä. Muuten tulee laitettua ruokaa, katseltua Netflixiä ja pelattua pleikkaria. Perheen ja ystävien kanssa tulee sitten puhelimitse pidettyä yhteyttä. Onni on, että on tällaista nykyteknologiaa, että yhteyksien pitäminen on suht helppoa.

Ammattiurheilijana Seppälä ei ole tinkinyt harjoittelustaan siltä varalta, että kausi vielä käynnistyy. Fyysistä kuntoa pystyy ylläpitämään myös kotiolosuhteissa, mutta lajiharjoitteiden tekeminen on vaikeaa.

– Harjoittelu on tullut vuosien aikana jo rutiiniksi ja mielellään sen ajan on päivisin käyttänyt, kun ei tässä juuri mitään muutakaan tekemistä ole. Jos kausi sattuisi jatkumaan, niin koriskunto saattaisi olla hieman kateissa. Se on kuitenkin eri asia kuin käydä lenkillä ja tehdä kuntopiiriä. Suurin kysymys on, että mikä on tuntuma ja veisi varmaan hetken taas tottua koripalloon.

Seppälän mukaan pelit eivät kuitenkaan alkaisi välittömästi, vaan pelaajille annetaan mahdollisuus päästä taas huippukuntoon.

– Sarjalta ja pelaajayhdistykseltä on tullut viestiä, että jos kautta jatketaan, niin pelaajat saavat kuntoutuskauden. Kaikki lähtevät siinä mielessä samalta viivalta. Se miten sitten runkosarjan loppu ja pudotuspelit saadaan mahdutettua aikatauluun, on sitten taas eri juttu.

Seppälä vietti hiljattain 27-vuotissynttäreitään. Synttärit menivät ymmärrettävästi varsin rauhallisissa merkeissä.

– Ainakin sellaiset syntymäpäivät, että ne muistaa. Puhelimessa meni melkein koko päivä, mutta muuten ei tullut juhlittua sen erityisemmin.