Naisten Korisliigan konkari – ”Sarjan taso on noussut ihan valtavasti”

Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

Minna Sten teki debyyttinsä Suomen korkeimmalla sarjatasolla Turun Riennon paidassa kaudella 2003-04. Sarja oli tuolloin hyvin erilainen kuin nykyään. Amerikkalaisvahvistuksia ei joukkueissa saanut olla. Monilla joukkueilla oli yksi EU-statuksella pelaava pelaaja.

– Olen aina sanonut, että kun Ray Ailus nosti minut Riennon SM-joukkueeseen, osasin hädin tuskin juosta. Totta kai koripalloperheessä kasvaneena ja koripalloa harrastaneena oli tiettyjä taitoja mitkä auttoivat. Vuoden 2003 versiolla minusta ei olisi kuitenkaan mitään asiaa nykypäivän Naisten Korisliigaan. Toki silloinkin oli mahtavia pelaajia, joita vastaan pääsi pelaamaan ja jotka edelleen olisivat erittäin hyviä nykysarjassa. Sarjan taso on kuitenkin noussut ihan valtavasti, Sten sanoo Koripalloliiton sivuilla.

Kolmen Suomessa pelatun kauden jälkeen turkulaiskasvatti suuntasi Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin. Seuraavat kaksi kautta vierähtivät Long Islandin yliopiston paidassa. Se on monelle pelaajalle luontainen reitti myös nykypäivänä. Kaksi kertaa vuoden puolustuspelaajan palkinnon voittanut Sten kuitenkin toivoo, että nuoria pelaajia nähtäisiin enemmän kotimaan pääsarjassa.

– Mielestäni Naisten Korisliiga on nuorten pelaajien kehittämisen kannalta erittäin aliarvostettu sarja. Nykyään Suomen korisliigat naisissa sekä miehissä ovat äärimmäisen laadukkaita ja hyviä paikkoja myös nuorille kehittyä. Minusta tuntuu, että jenkit ovat parempia ja urheilullisempia joka vuosi. Sitä kautta koko liigan taso nousee vuosi vuodelta. Naisten Korisliigassa pelaa paljon pelaajia, jotka ovat ponnistaneet kotimaan sarjasta Euroopan kentille. Totta kai osalle pelaajista myös jenkkiyliopistoura tuo paljon hyviä juttuja, mutta itse pidän Naisten Korisliigaa erittäin hyvänä reittinä Euroopan kentille, Sten pohtii.

Pitkän uran aikana Turun Riennon kasvatti on ehtinyt pelaamaan myös Euroopassa. Pelejä kertyi Saksan pääsarjassa ja Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Naisten Korisliiga ei tasoltaan ole kaukana näistä sarjoista.

– Mielestäni, Saksan Bundesliigan ja Ranskan kakkosliigan parhaat joukkueet ovat pikkuisen parempia ja ammattimaisempia kuin Suomen parhaat, mutta kuilu ei ole kauhean suuri. Saksassa ei ole rajoituksia ulkomaalaisten määrässä, joten osa joukkueista on todella kovia. Ranskan kakkosliigassa pelaajat ovat todella urheilullisia ja ainakin silloin kun itse pelasin, oli todella isoja pelaajia, Sten kertoo.

Naisten korkeimmalla sarjatasolla toiminta on koko ajan mennyt ammattimaisempaan suuntaan. Liian usein pelaajat joutuvat kuitenkin vaikeiden valintojen eteen, jotka saattavat katkaista peliuran.

– Toivoisin, että uskallettaisiin maksaa myös suomalaisille pelaajille. Osa seuroista tekee jo näin, mutta toivoisin, että kaikki seurat mahdollistaisivat nuorten pelaajien opiskelun ja pelaamisen korisliigassa. Täysipäiväinen opiskelu ja koripallo ovat niin haastava yhdistelmä, että töiden yhdistäminen siihen erittäin vaikeaa. Liian usein naiskoripalloilijoilta kuulee, että valintoja tehdään muutaman sadan euron takia, Sten sanoo.

Tällä kaudella Peli-Karhujen paidassa esiintyneelle pelaajalle kesken jäänyt kausi oli jo 14. pääsarjassa. Vaikka kautta ei pystytty pelaamaan loppuun ja mestaruus jäi ratkomatta, ehti PeKa kuitenkin voittamaan Suomen Cupin.

– Kaudesta jäi todella hyvät fiilikset. Viime kauteen verrattuna paljon tasapainoisempi kausi. Viime kaudella jouduttiin vaihtamaan amerikkalaisia ja nyt oli melkein alusta asti sama porukka. Pitkän kauden aikana tietenkin on loukkaantumisia ja notkahduksia. Uskon kuitenkin, että olisimme taistelleet mestaruudesta. Henkilökohtaisella tasolla kausi oli parempi, kuin ensimmäinen kauteni PeKa:ssa. Pääsin jälleen pelaamaan loistavien pelaajien kanssa, mikä on mahtava juttu, Sten päättää.

Lähde: Koripalloliiton kotisivut


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!