Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

Seppälä debytoi Korisliigassa jo yli vuosikymmen sitten, kun hän pelasi ensimmäiset minuuttinsa vuonna 2009. Seppälän oli tarkoitus jatkaa Korisliigassa myös tällä kaudella, kun hän teki kesällä Seagullsin kanssa sopimuksen. Hän kuitenkin käytti sopimuksessa olleen ulkomaanoption, kun Aix-Mauriennen tuli koputtamaan oveen.

Ennen kauden keskeytystä Aix-Maurienne oli ProB:ssä kolmanneksi viimeisenä sijalla 16. Seppälä oli isossa roolissa ahertaen kentällä keskimäärin yli 30 minuuttia ja tilastokeskiarvoikseen hän nikkaroi 13,1 pistettä, viisi syöttöä ja 2,3 levypalloa.

– Positiivinen kokemus. Emme voi varmaan olla tyytyväisiä joukkueen pelaamiseen ja itsellänikin oli parannettavaa. Tämä oli ensimmäinen kauteni ulkomailla ja sarja sekä vastustajat olivat uusia. Ihan tyytyväinen olen kuitenkin omaan peliini, mutta tietenkin joissain yksittäisissä peleissä olisi voinut pelata paremmin, Seppälä arvioi kauttaan Koripalloliiton tiedotteessa.

Lähtö ulkomaan kentille ei ollut Seppälälle täysin hyppy tuntemattomaan, sillä kansainvälisiä pelejä oli ehtinyt karttua jo Bisonsin sekä Katajan riveistä, ja hän on tuttu näky myös Susijengin paidasta. Aikaisempi kokemus kovista peleistä edesauttoikin sopeutumista Ranskaan.

– Se helpotti paljon, että olin pelannut ennen ulkomaisia joukkueita vastaan ja kohdannut Ranskan ProA:n joukkueita. Jos niissä peleissä on pärjännyt, niin tiesin voivani lähteä vahvistukseksi ProB:hen. Helpotti, että tiesi pystyvänsä pelaamaan tällä tasolla ja lähdin matkaan luottavaisin mielin. Fyysisyys ja pelitempo eivät tulleet yllätyksinä.

Ranskalaiseen koripalloon yhdistetään usein atleettisuus eikä maine ole Seppälän mukaan tuulesta temmattu. Seppälän suurin ase oli juonikkuus ja peliäly.

– Ainoa asia jonka tiesin sarjasta etukäteen oli sen maine tosi atleettisena ja fyysisenä sarjana. Sarjassa pelattiin tosi nopeaa ja fyysistä koripalloa. En ole se nopein enkä fyysisin pelaaja, mutta osasin vähän huijata katsomalla muualle ja syöttämällä muualle ja niillä pärjäsi aika hyvin.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kausi ulkomailla oli Lapuan Korikobrien kasvatille opettavainen.

– Kehityin paineen alla pelaamisessa. Koko ajan oli urheilullinen vastustaja iholla ja oli tärkeä pysyä rauhallisena ja pitää peli kasassa. Pystyn toimimaan nyt pienemmässä tilassa rauhallisemmin ja mielestäni se ero näkyi myös tämän vuoden maaotteluissa verraten ja viime vuoden maaotteluihin.

Ranskan ProA:ta eikä ProB:tä ole vielä virallisesti lopetettu tämän kauden osalta, vaan kausi on suunnitelmissa pelata loppuun syyskuussa.

– En tiedä miten kausi syyskuussa jatkuisi. Sopimukset loppuvat 30.6. ja veikkaisin, että kautta jatkettaisiin mahdollisesti sitten uusilla kokoonpanoilla. He varmasti miettivät miten nousemiset ja putoamiset menisivät, mutta vielä ei ole kyllä tietoa miten pelit jatkuvat. Itse toin kaikki kamani sieltä pois, tiistaina Suomeen palannut Seppälä miettii.

Vallitsevan tilanteen myötä tulevaisuus on monin tavoin vielä epävarma, mutta Seppälän katseet ovat tulevaisuudessakin ulkomailla, jahka tilanne vakiintuu.

– Vaikea tietenkin sanoa vielä tässä vaiheessa mitään, mutta joitain alustavia kyselyitä ja kiinnostusta on tullut, joten koripalloa tulee pelattua myös ensi kaudella. Ensisijaisena tavoitteena on jatkaa ulkomailla.

Ilari Seppälän kauden tilastot