Meral Bedretdin, 27, on kulkenut pitkän matkan Lauttasaaresta, Espoon, Tampereen ja Hyvinkään kautta Forssaan. Väliin on mahtunut myös Brysseliä ja Montpellieriä. Valmentajia on mahtunut matkalle reilusti, mutta kuusi nousee kaikkein merkittävimmiksi.

Jarkko Larkas
Lauttasaarelainen Bedretdin aloitti koripallouransa Touhun Pojat Lauttasaaressa, jossa hän nousi pari vuotta nuorempana B-tyttöjen SM-sarjajoukkueeseen. Ennakkoluulottomasti nuoremman pelaajan joukkueeseen nosti Jarkko Larkas.

– Kaikki eivät olleet sen kaa ihan sujut, että olin pelaamassa vanhempien kanssa, mutta Jake otti silti mukaan. Hän vaati paljon ja painotti perusjuttuja. Ennen kaikkea Jake antoi mahdollisuuden ja kannusti nuorta pelaajaa näyttämään osaamisensa, Bedretdin muistelee Koripalloliiton kotisivuilla.

Jussi Laakso
Kun koripallossa Lauttasaari vaihtui vuotta myöhemmin Tapiolaksi, niin Larkas jatkoi valmentamista B-tytöissä, mutta Bedretdin murtautui jo A-tyttöjenkin pelaavaan kokoonpanoon Hongassa. A-tytöissä valmentajana toimi Jussi Laakso, joka samanaikaisesti valmensi Bedretdiniä myös Mäkelänrinteessä.

– Ihan ensimmäisissä treeneissä oli sellainen fiilis, ettei Jussi pitänyt musta yhtään, Bedretdin aloittaa nauraen.

– Mutta sen jälkeen Jussi oli superkannustava ja arvosti kovaa työntekoa. Hän antoi tosi paljon vastuuta nuoresta iästä huolimatta ja meille muodostui vahva luottamussuhde. Mentiin määrätietoisesti eteenpäin sen neljän vuoden aikana, jona hän minua valmensi.

Harri Jokela
Samoihin aikoihin mukaan hyppäsivät 15- ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetouhut, joissa päävalmentajana toimi Harri Jokela.

– Harri on todella hyvä junnuvalmentaja, joka vaatii hyvin hyvin hyvin paljon niin henkisesti kuin fyysisesti. Jos voisi palata siihen aikaan, kun oli tuon ikäinen ja ymmärtäisin sen, mitä ymmärrän nyt, niin voisi luulla, että olisin vielä inasen parempi pelaaja, Bedretdin analysoi.

– Harrin teesit kuten ”tiedä, älä luule” ovat käytössä edelleen ihan arkielämässäkin, Bedretdin hymyilee.

Kimmo Kujansivu
Lopullisen läpimurtonsa pääsarjatasolla Bedretdin teki kaudella 2013/14 Hongassa, jolloin Tapiolan naiskoripallon lippulaivaa valmensi Kimmo Kujansivu.

– Kimmolla on omasta mielestään hyvät läpät, mutta hän on ensisijaisesti jäänyt mieleen hyvin vaativana valmentajana, joka antaa rakentavaa palautetta, mutta myös kiitosta, kun onnistut. Hän opetti, miten pystyy treenaamaan aamuin ja illoin, vaikka käytkin samaan aikaan töissä.

Ilpo Rantanen
Bedretdin muutti läpimurtokautensa jälkeen opiskelujen perässä Tampereelle, jossa Pyrintö otti samoihin aikoihin naisten Korisliiga-paikan vastaan. Päävalmentaja Ilpo Rantasen suunnittelupapereissa Bedretdin nostettiin saman tien avainpelaajaksi.

– Ipe antoi jatkaa sitä kasvua, mihin jäimme Kimmon kanssa. Hän antoi kasvaa niihin saappaisiin, joissa olen aika lailla tänäkin päivänä. Jengi rakennettiin niin, että pystyn pelaamaan pointtina, saan vastuuta ja ison roolin, Bedretdin aloittaa.

– Ipe ei ottanut jenkkipointtia mun paikalla, vaan antoi kehittää peli- ja johtamistaitoja. Silloin tuntui, että koris luisti ja sujui suuremmitta paineitta ja oli juuri niin kivaa, kun pitääkin olla. Se näkyy myös tilastorivissä.

Risto-Matti Rousku
Voitettuaan Suomen mestaruuden Hyvinkään Pontevassa kaudella 2016/17 Bedretdin oli kahden vaiheilla, että jatkuuko hänen koripallouransa enää. Loppukesän puhelu Forssan Alun päävalmentaja Risto-Matti Rouskulta käänsi kelkan jatkamiseen.

– Rege sai houkuteltua ensimmäisiin treeneihin ja sai koriksen tuntumaan kivalta pienen tauon jälkeen. Sain luottamusta omaan tekemiseen, että kyllä mää osaan pelata. Rege on hyvin määrätietoinen valmentaja, joka haluaa auttaa pelaajaa kuin pelaajaa menemään eteenpäin.