Pelaajat ovat harjoitelleet maaliskuussa päätetyn kauden jälkeen omissa oloissaan turvallisesti rajoitusten sallimissa oloissa. Kesäkuun alussa hallitus avasi liikuntapaikkoja ja höllensi kokoontumisrajoituksia, joka antoi mahdollisuuden aloittaa joukkueharjoittelun. Pyrinnössä harjoittelu aloitettiinkin koko ryhmällä harjoittelu heti sen oltua mahdollista. Pienryhmäharjoittelua tehtiin jo yhteistyökumppani Varalan urheiluopistossa pari viikkoa ennen Pyynikille paluuta.

Pyynikillä on nähty kova tempoista ja innokasta harjoittelua. Paikalla on parhaimmillaan ollut yli 20 pelaajaa.

Uudella valmennustriolla Miikka Sopanen, Damon Williams ja Antti Nikkilä on ollut joukkueharjoituksissaan parinkymmenen pelaajan ryhmä, jossa on sekoituksena Korisliigajoukkueen sopimuspelaajia, divisioonapelaajia sekä muutamia omia junioreita. Lisäksi harjoituksissa on silloin tällöin vieraillut ”ulkopuolisia” aikuispelaajia kuten Italiassa ensimmäisen kautensa pelannut seuran oma kasvatti Topias Palmi.

– Kesäharjoittelussa keskeisin asia on pelaajien henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittämiseen, niin fyysisten kuin taito-ominaisuuksienkin kehittämiseen. Toisaalta, koska kevät on ollut hyvin erikoinen ja Tampereen tilanne sen mahdollistaa, meillä on myös kovatempoista 5 vastaan 5 -pelaamista. Meillä on salissa 20 pelaajaa, mikä on aivan loistava asia ja mahdollistaa tällaisen harjoittelun. Varsinkin näin alkukesästä nimenomaan ”oikean” koripallon pelaaminen on keskeisessä roolissa, Sopanen kertoo Pyrinnön sivuilla.

– Kesän loppua kohden, kun ohjelma vaihtuu ja tulee hieman kevyempi jakso, jossa fyysinen harjoittelu kevenee, tulemme keventämään myös lajiharjoituksia. Koko kentän pelit jäänevät heinäkuun lopulla pois.

– Pelaajien kanssa olen jutellut paljon. Palaute harjoittelusta on ollut käytännössä täysin positiivista. Pelaajat ovat olleet mielissään harjoitusten sisällöistä ja kokevat, että teemme asioita, jotka nimenomaan kehittävät heitä. Porukka on myös kiitellyt meininkiä, joka meillä harjoituksissa on. Kaikki mukana olevat ovat tosissaan ja oikealla asenteella liikkeellä. Vierailevat tähdetkin kuten Topias Palmi ja Carl Lindbom ovat kiitelleet, että harjoitukset ovat hyviä ja ilmapiiri erinomainen.

Pelaajien kanssa keskustelu tulee nopeasti esiin, kun harjoituksia käy katsomassa. Jokaisella pidemmällä tauolla Sopanen keskustelee joko pelaajien tai muiden valmentajien kanssa. Maanantain harjoituksen jälkeen Sopanen istuu useamman minuutin takamies Lassi Kilpisen kanssa.

– Koronan jälkeen näkee, että kaikilla on kyllä innostusta harjoitteluun, mutta järki meinaa vielä puuttua. Kovaa on menty, mutta lajitreeneissä meinaa hieman järki unohtua. Treenit ovat tietysti pitkiä ja päivät kuumia, joten kyllähän sen ymmärtää, ettei pää aina pysy mukana. Kiva, että on kuitenkin ollut paljon väkeä, jolloin tempo pystytään pitämään kovana, Kilpinen toteaa.

– Tunne on kyllä hieman sellainen kuin olisi uuteen joukkueeseen tullut. Viime kaudesta meitä on tuolla minä, Jusu, Panu ja Osku. Emme me aiemmin ole divarijätkien kanssa treenanneet ja siihen vielä muutama juniori ja kolme uutta valmentajaa. Ihan uudet harjoitukset, joten kyllä se on melkein kuin uusi joukkue, mutta pysyttiin samassa kaupungissa. Urheilijan näkökulmasta se on hienoa, että tulee hieman uusia ärsykkeitä ja uusia drillejä, jolloin pääsee haastamaan itseään uudella tavalla. Aina uuden valmentajan kanssa tulee jotain uutta.

– Kauteen on vielä pitkä aika, mutta kovalla innolla täällä painetaan ja huomaa, että valmentajatkin ovat todella motivoituneita meidän pelaajien ohessa. Mukavaahan tämä treenaaminen on, eipä ole ikinä noin pitkää taukoa koriksesta ollut.

Lajiharjoittelun lisäksi tärkeässä osassa on Sopasen mainitsema fyysinen harjoittelu. Fyysisen valmentajan Jenni Puputin johdolla miehet ovat nopeus- ja suunnanmuutosharjoituksia sekä voimaharjoittelua. Ryhmä on jaettu kahtia ”vanhusten” ja junioreiden kesken. Junioriryhmän kanssa Puputin mukaan opetellaan harjoittelemaan, tehdään kestovoimaa ja pohjia tulevaa varten. ”Vanhusten” kanssa on neljän viikon periodin aikana tehty perusvoimaa ja seuraavaksi siirrytään yksilöllisempiin ohjelmiin ja harjoitteluun, joka pohjautuu pelaajien henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

– Lajiharjoituksissa on pelattu paljon, joten olemme tehneet fysiikkaharjoittelua paljon pelin ehdoilla, Puputti kertoo.

Uusi päävalmentaja Miikka Sopanen haluisi nähdä tulevalla kaudella työteliään Pyrinnön, jossa jokainen pelaaja tietää oman roolinsa ja hoitaa sen parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkueen rakentamisessa ollaan hyvässä vauhdissa. Kotimaisella osastolla Kilpisen veljekset, Osku Heinonen ja Panu Peltokangas luovat hyvän perusrungon. Uutena miehenä punaisiin saapuu Joensuusta nuori Valtteri Leppänen, joka pelasi lupauksia herättävän debyyttikauden Kataja Basketissa. Leppänen voi ikänsä puolesta edustaa myös Pyrinnön akatemiajoukkuetta 1A divisioonassa ilman karanteeneja yms. rajoituksia.

Ulkomaalaisvahvistusten puolella palapeli on myös saanut ensimmäisen palasensa, kun Pyrintöä muutamalla kaudella pudotuspeleissä kurittanut David Gonzalvez. Gonzalvez ja Heinonen tulevat varmasti olemaan kokeneina Korisliigapelaajina johtavassa roolissa. Hauskana faktana voidaan todeta, että molemmat ovat toimineet Kouvolan Kouvojen kapteenina urallaan. Joukkueeseen haetaan edelleen amerikkalaisvahvistuksia, mutta myös kotimaiselle osastolle on mahdollisesti tulossa lisäystä.

Gonzalvezin siirtyminen Pyrintöön tuli hieman yllätyksenä päävalmentaja Sopasellekin.

– Korisliigajoukkueen rakentaminen on tässä vaiheessa hyvässä mallissa. Saimme kiinnitettyä viime vuoden joukkueesta niitä palasia, joita halusimme kiinnittää. Olemme saaneet markkinoilta sellaisia tyyppejä kuin haluamme, urheilullisia, taitavia ja monipuolisia. Urheilullisuuden lisääminen on kautta linjan tavoitteemme. Haluamme harjoitella hyvin ja kasvaa urheilijoiksi, mutta myös rekrytoidaan lisää urheilullisuutta joukkueeseen.

– Yllättävän nopeasti tuli ensimmäinen amerikkalainen, enkä ihan ollut edes varautunut siihen. Tähdet olivat kuitenkin oikeassa asennossa ja saimme juuri sellaisen pelaajan kuin haimme. Olen äärettömän tyytyväinen Davidin signaukseen, muuten emme ole vielä kovin pitkällä amerikkalaisten osalta. Haluamme katsoa rauhassa, jotta saamme juuri sellaisia pelaajia kuin haluamme.

Korisliigan lisäksi Pyrinnöllä on joukkueet miesten 1A ja 1B divisioonissa, joissa nuoret lupaavat pelaajat pääsevät pelaamaan miesten sarjaa merkityksellisiä minuutteja ja kehittymään kohti Korisliigaa ja korkeammalle. Viime kaudella divisioonapelaajista Korisliigaminuutteja kävivät napsimassa Eero Lehtonen, Jonne Saarinen ja Tuomas Flinck.