EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

Susijengi tiesi jo peliin lähtiessään, että itäeurooppalaisen koripallon ikiaikaisia perinteitä kunnioittaen Georgia pyrkii jäädyttämään ottelun tempon ja pelaamaan palloa jättimäiselle Giorgi Shermadinille saadakseen hyökkäyspelinsä avautumaan.

Ottelun avauspuoliskon paria mustaa hetkiä lukuun ottamatta susipuolustus urakoi tuloksellisesti ylitöitä Shermadinin ja 208-senttisen Tornike Shengelian päällystakkina ja piti vieraitaan tiukasti leuoissaan vielä alle viisi minuuttia ennen loppua.

Kalkkiviivoilla Susijengin pelimerkit kuitenkin loppuivat, kun ansiokkaasti uurastaneesta isosta kalustosta Daniel Dolenc, Alexander Madsen ja Matti Nuutinen saivat runsaan minuutin sisään virhetilinsä täyteen. Georgia haistoi tilaisuutensa ja kuittasi pelin viimeiset kolme ja puoli minuuttia nimiinsä pistein 15–8.

– Meidän piti ottaa käytännössä kolme pelaajaa kiinni, eli Shermadini, Shengelia ja Thaddus McFadden, enkä voi sanoa, että olisimme onnistuneet siinä kovin hyvin tänään. Georgia voitti levypallot yhdellätoista (39–28) ja sai meitä enemmän vapaaheittoja (37 vs. 21), sadatteli Susijengin sentteri Alexander Madsen.

– Georgia ansaitsi voittonsa. Lopullinen ero tuli ison pään virhevaikeuksissa, päävalmentaja Henrik Dettmann totesi lehdistötilaisuudessa.

Ottelu aaltoili puolelta toiselle. Susijengi kuittasi Madsenin ja Elias Valtosen (13/6/5 syöttöä) donkkien myötä kovalla tempopelillä 11–7-johdon, jonka jälkeen Georgia jäädytti pelin ja vei seuraavat minuutit näytöstyyliin 13–0. Kun Georgia näytti menevän menojaan, sai Susijengi puolustuksensa lukittua ja kapteeni Shawn Huff (12/3) toi kotijoukkueen onnistumisillaan tuntumaan.

Toisella puoliskolla palasi kuskin paikalle Susijengi, joka imi puolustuksen onnistumisistaan virtaa ja ampaisi heittonsa löytäneen Sasu Salinin (22/1) johdolla kolmeen kertaan viiden pisteen johtoon. Georgia jatkoi kuitenkin määrätietoisesti pelisuunnitelmansa toteuttamista, ja vaikka Tornike Shengelia (19/8/4 syöttöä/3 riistoa) pysyikin hyvin Huffin ja Matti Nuutisen (4/2) pihdeissä, kohosi ratkaisijan asemaan Shermadini.

Kankean näköinen, mutta erinomaisesti sijoittuva ja yllättävän vikkelästi liikkuva Shermadini väsytti puolustajan toisensa jälkeen ja oli alati oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Georgia sai Susijengin virhevaikeuksista viimeisillä minuuteilla hengen päälle eikä kotijoukkue saanut leipäheittojaan ilmaan lainkaan.

– Georgian ”runit” tuli meidän kannalta vääriin paikkoihin. Niissä tilanteissa, missä olisi pitänyt pystyä pysäyttämään vastustaja, he pistivät vaan lisää pökköä pesään, harmitteli molemmissa kenttäpäädyissä kovalla itseluottamuksella pelannut Elias Valtonen.

Runsaat 19 minuuttia korin alla ennen virhetilinsä umpeutumista kellottanut Madsen kiinnitti huomionsa virhevaikeuksiin.

– Rikottiin niin paljon, että Georgia pääsi pelaamaan tahtomallaan tempolla. Emme päässeet pitämään vauhtia kuin ajoittain.

Maanantaina vastassa ärsytetty Serbia

Lauantain karsintaurakka Espoo Metro Areenalla alkoi dramaattisissa merkeissä, kun Sveitsi puristi Serbiasta kahden pisteen voiton viime hetken korillaan.

Kolmella voitolla karsintansa aloittanut Georgia johtaa lohkoa ylivoimaisesti, lohkon kolme muuta joukkuetta ovat tasapisteissä yhdellä voitolla – ja ratkaisevat lohkon kaksi viimeistä kisapaikkaa. Georgia kohtaa maanantain päiväpelissä Sveitsin, kun taas Susijengi jatkaa voittojen metsästämistä Serbiaa vastaan.

– Serbia on Sveitsi-tappionsa jälkeen varmasti aika ärtynyt ja aggressiivinen vastustaja. Nyt pyritään palautumaan tästä matsista ja valmistautumaan mahdollisimman hyvin seuraavaan. Karsinnat on vasta puolessavälissä, siirsi Sasu Salin katseensa tulevaan.

Susijengi ja Serbia kohtaavat maanantai-iltana 30.11. klo 19.00.

Susijengi – Georgia 85–91 (19–22, 40–44, 65–65), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Espoo Metro Areena 28.11.2020
Susijengi: Sasu Salin 22/1, Elias Valtonen 13/6/5 syöttöä, Shawn Huff 12/3, Jamar Wilson 12/2/3 syöttöä, Alexander Madsen 9/5, Aapeli Alanen 5/0, Matti Nuutinen 4/2, Mikko Koivisto 4/1, Daniel Dolenc 2/4, Carl Lindbom 2/1, Henri Kantonen 0/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni.

Georgia: Giorgi Shermadini 27/10/3 syöttöä, Tornike Shengelia 19/8/4 syöttöä/3 riistoa, Thaddus McFadden 14/3/10 syöttöä, Aleksandre Phevadze 11/6, Givi Bakradze 10/1.