Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.

Sveitsiläinen koripallo elää uutta etsikkoaikaansa. Rynnittyään elokuun 2019 EM-esikarsinnoissa yli 20 pisteen takamatkalta Islantia vastaan varsinaisiin EM-karsintoihin on Sveitsi osoittanut vaarallisuutensa pelaamalla neljä tasaista ottelua lohkovastustajiaan vastaan.

Sveitsiläinen koripallo kirjautti kaikkien aikojen merkittävimmän voittonsa viime marraskuussa nujertamalla Serbian Espoossa ja juuri nyt Sveitsissä tiedetään, että yksikin voitto saattaa riittää maajoukkueen ensimmäiseen EM-kisapaikkaan sitten 1955.

– Sveitsi on isokokoinen ja urheilullinen joukkue. He liikuttavat palloa erinomaisesti, jos heille antaa siihen mahdollisuuden, ja he ovat fyysisiä korin alla. Sveitsi on koko karsintojen paras syötöissä ja kolmas hyökkäyslevypalloissa ja heiltä löytyy useampi pelaaja, jotka ovat valmiita ottamaan kovia heittoja, Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä kuvailee perjantain vastustajajoukkueen sapluunaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Tbilisin EM-karsintakuplaan Sveitsi joutui kuitenkin lähtemään ilman taitavinta isoa miestään ja yhtä merkittävimmistä kaukoheittouhkistaan, Patrick Baldassarea. Vaikka Baldassare on ollut Sveitsille tärkeä, Möttölä arvioi, että joukkueen laatu kestää avainpelaajan poissaolon.

(Arnaud) Cotture ja Jonathan (Dubas) joutunevat pelaamaan kahdestaan sentterin minuutit, kun Baldassare ei ole välillä tuuraamassa. Tämä siirtää erittäin vaarallisen Marko Mladjanin pelaamaan isoa laitahyökkääjää kolmospaikalta ja Natan Jurkovitz äärimmäisen isona ja fyysisenä pelaajana siirtynee takakentältä laiturin paikalle, Möttölä arvioi.

– Puolustuspää ei ehkä olisi ollut Baldassaren suurin vahvuus, eli häntä vastaan olisimme varmasti yrittäneet hyökätä.

Sveitsin kohtaamiseen valmistautuessa Möttölä painottaa susipelin perusteesejä: huolellisuus, ensimmäisen iskun antaminen, aktiivisuus.

– Klassisesti meidän pitää saada palloon kova paine sekä murtaa Sveitsin puolen kentän pelinavaukset, olivat ne sitten syöttöjä tai palloskriinejä. Kun saamme heidät ottamaan vaikeita heittoja, on meidän voitettava levypallot. Kazadi ja Jurkovitz ovat äärimmäisen hyviä hyökkäyslevypalloissa, mikä on yksi haasteistamme, Möttölä arvioi.

– Hyökkäyspäässä meidän pitää olla aktiivisia koko kentällä, antaa pallon tehdä työtä ja pelata kollektiivista meidän näköistämme koripalloa. Siinä leikissä sveitsiläiset kyllä hyytyvät ja virhetilit täyttyvät.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä:

Jonathan Kazadi (195 cm/29 v): ”Sveitsin pelin moottori ja varmasti tärkein yksittäinen pelaaja. Monipuolinen takamies, joka haluaa pelata myös korin alla.”

Marko Mladjan (205/27): ”Erinomainen heittäjä ja kaikin puolin vaarallinen hyökkäyspään pelaaja. Hyvin oikeakätinen kaikissa ratkaisuissaan.”

Natan Jurkovitz (202/25): ”Erittäin isokokoinen takamies/laituri, joka tulee mahdollisesti pelaamaan ja puolustamaan perjantaina neljällä pelipaikalla (1-4). Yrittää fyysisyydellään voittaa puolustajansa hyökkäyspäässä ja vaihtaa paljon skriinejä puolustuksessa.”

Sveitsi Tbilisin EM-karsintakuplassa 16.–21.2.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

0

Michel-Ofik NZEGE

203

1992

Lions de Geneve (SUI)

2

Boris MBALA

190

1996

Fribourg Olympic (SUI)

4

Jeremy JAUNIN

170

1991

Lions de Geneve (SUI)

6

Jonathan KAZADI

195

1991

Lille Metropole (FRA)

7

Marko MLADJAN

205

1993

Massagno (SUI)

8

Juraj KOZIC

198

1995

BC Boncourt (SUI)

9

Roberto KOVAC

190

1990

Lions de Geneve (SUI)

12

Paul GRAVET

204

1995

Fribourg Olympic (SUI)

14

Jonathan DUBAS

203

1991

Gladiators Trier (GER)

20

Arnaud COTTURE

203

1995

Fribourg Olympic (SUI)

21

Dusan MLADJAN

202

1995

Massagno (SUI)

99

Natan JURKOVITZ

202

1995

Hapoel Be’er Sheva (ISR)

Päävalmentaja Gianluca BARILARI