LeBron Jamesin donkkivideo myytiin jättihinnalla ‒ ”Digitaaliset keräilykortit” räjähdysmäisessä nousussa

© Kuva: Getty Images

LeBron Jamesin donkki Nemanja Bjelican yli on kaikkien vapaasti katsottavissa ja se on kerännyt YouTubessa yli 1,3 miljoonaa katselukertaa. Tästä huolimatta sama video NBA:n Top Shot -palvelussa myytiin yli 200 tuhannen dollarin hintaan. Moni voi ihmetellä, miksi joku maksaisi näin valtavan hinnan videosta, joka on kaikkien nähtävillä ilmaiseksi.

Top Shotia pidetään uuden ajan digitaalisena keräilykorttina. Satunnaisia videoita voi ostaa digitaalisista ”paketeista” ja niitä voi ostaa ja myydä muiden käyttäjien kanssa. Videoita samoista tilanteissa on rajoitetusti ja niissä on yksilöllinen sarjanumero. Dallas Mavericksin omistaja Mark Cuban on lähtenyt villitykseen mukaan ja selitti, mikä tekee Top Shotista erikoisen.

– Monelle ihmiselle kryptosijoitukselle kuuluva arvo on hullu ajatus. Heille se on vaan digitaalinen vastine ei millekään. Näin ei kuitenkaan ole. Monet valittavat, että voin katsoa saman videon milloin tahansa internetistä. No arvatkaa mitä? Minä voin printata kuvan korttiin, perinteisen kortin tapaan, mutta se ei vaikuta perinteisen keräilykortin arvoon, Cuban kirjoitti blogissaan.

Perinteiset keräilykortit ovat olleet suosittu sijoituskohde, jo pitkään. Hiljattain Mickey Mantlen tulokaskortti myytiin ennätyshintaan 5,2 miljoonalla dollarilla. Perinteisten keräilykorttien sijaan myös pelaajat hyötyvät Top Shot-videoista saaden pienen osuuden myydyistä vidoista, NBA:n ja Top Shotin kehittäjän Dapper Labsin tekemän sopimuksen mukaan.

Top Shot -verkkosivuston suosio on kasvanut viime kuukausina räjähdysmäisesti. Sivustolla on jo yli 75 tuhatta käyttäjää ja kryptovaluutan myyntiä seuraavan CryptoSlam -verkkosivuston mukaan sivuston myynti on jo lähes 200 miljoonaa dollaria, joista 130 miljoonaa dollaria on tehty viimeisen viikon sisällä.

Täysin varmasta sijoituksesta ei kuitenkaan ole kyse. Top Shotin kehittäjä Dapper Labs yritti vastaavanlaista palvelua vuonna 2017, kun se julkaisi CryptoKittiesin. Palvelu oli muuten samanlainen kuin Top Shot, mutta NBA-videoiden sijaan palvelussa vaihdettiin virtuaalisia kissoja. Kissoja myytiin parhaimmillaan 170 tuhannen dollarin hinnalla, mutta CryptoKittiesin suosio laski yhtä nopeasti kuin se nousikin ja se on nykyään jo unohdettu palvelu. Top Shot on vielä niin tuore palvelu, että on turha odottaa sen katoavan seuraavien kuukausien aikana, päinvastoin.

Topias Setälä


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.