Susijengin valmennusjohdossa jo yli vuosikymmenen ajan korkoa kasvanut ja vahvaa jälkeä Ranskan liigan kärkijoukkueisiin lukeutuvan SIG Strasbourgin peräsimessä tekevä lappeenrantalaislähtöinen Lassi Tuovi, 34, luonnehtii itseään ”työmieheksi”. Tuovi nousee Henrik Dettmannin paikalle Susijengin päävalmentajana kesällä 2022.

Tuovilla on Susijengin peräsimessä täytettävänään jättiläiskoon kengät. Kaiken olennaisen muutoksen kokoluokasta kertoo se, että Tuovin edeltäjä Henrik Dettmann astui Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan tehtävään ensimmäisen kerran jo 1992, jolloin Tuovi oli viisivuotias.

– Päällimmäisin tunne Henkan (Dettmann) tekemää työtä kohtaan on kunnioitus. En niinkään tarkoita edes hänen vuosimääriään päävalmentajana, vaan sitä työmäärää, jonka hän on suomalaisen koripallon puolesta tehnyt. Kuka tahansa saa koittaa perässä, Tuovi kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Seurajoukkuekauden 2021–22 aikana Tuovia työllistää SIG Strasbourgin päävalmentajan työ Ranskan Pro A -liigassa sekä FIBA:n Mestareiden Liigassa. Niinpä Tuovi työskentelee seuraavissa maajoukkueikkunoissa Susijengissä apuvalmentajan ominaisuudessa ennen kesällä 2022 siintävää soihdunsiirtoa.

Tuovin pesti SIG Strasbourgin peräsimessä jatkuu myös seurajoukkuekaudella 2022–23.

– Haluan kiittää Suomen Koripalloliittoa mahdollisuudesta sekä Strasbourgin organisaatiota, joka oli joustavainen ja positiivinen tulevan muutoksen tuomien kuvioiden suhteen.

Tuovin teesit: rehellisyys, avoimuus, työteliäisyys

Jo tutuksi käynein sanankääntein Tuovi kuvailee Susijengiä prosessiksi projektin sijaan. Prosessin luonteeseen kuuluu, että kaikkia munia ei laiteta samaan koriin eikä lyhyen aikavälin tavoitteita pyritä asettamaan pidempien kustannuksella. Tuovi pitääkin itseään valmennusfilosofian saralla monella tapaa edeltäjänsä hengenheimolaisena.

– Yksi asia, mitä Henkkakin aina korostaa, on tehdyn työn määrä ja laatu. Työtunteja ei kannata kellottaa, jos tahtoo olla parempi kuin naapuri. Suomen koripallomaajoukkue saakin valmentajakseen työmiehen, hän luonnehtii.

– Henkan tavoin pyrkimykseni on olla äärimmäisen rehellinen ja avoin joka suuntaan, on kyse sitten omista pelaajista, valmentajakollegoista tai laajemmasta työympäristöstä. Tavoitteeni on myös vaalia sitä äärimmäisen energistä ja motivoitunutta työilmapiiriä, joka Susijengissä on jo runsaan vuosikymmenen vallinnut.

Dettmann on päävalmentajan ominaisuudessa delegoinut mieluusti vastuuta valmennusryhmälleen, joten Tuovi on ollut tuttu näky fläppitaulun ääressä Susijengin aikalisillä sekä usein äänessä joukkueen harjoituksissa. Dettmannin tähän asti käsissään pitämä ylin päätäntävalta joukkueen pelillisistä asioista siirtyy kuitenkin tulevana kesänä Tuoville.

– Kuulostaahan se hurjalta, mutta olen aina nähnyt kaikki haasteet mahdollisuuksina uhkakuvien sijaan. Olen kuitenkin sikäli onnellisessa asemassa, että olen työskennellyt tässä joukkueessa jo vuosia ja tunnen sen toimintatavat läpikotaisin, hän punnitsee.

– Itse näen, että Susijengin päävalmentajan tärkein tehtävä on saada ihmiset ympärillään toimimaan omilla vahvuuksillaan intohimoisesti yhteisen päämäärän eteen. Pitää vastedeskin luottaa siihen, että kun on hyviä ihmisiä ympärillä, saa myös apua.

2010-luku oli monella tapaa Susijengin vuosikymmen neljine EM-kisoineen ja vuoden 2014 MM-kisoineen. Tuovi uskoo, että alkanut 2020-luku tulee olemaan joukkueelle vielä muistorikkaampi.

– Olemme tämän joukkueen kanssa tehneet vuosikaudet ensiluokkaista työtä koripallon evoluution aallonharjalla. Joukkueemme tulee tulevina vuosina olemaan hyvin erinäköinen kuin viime vuosina ja jos pystymme edelleen säilyttämään kykymme kehittyä ja muuntautua, on meillä monia syitä katsoa optimistisina tulevaisuuteen.