2010-luvun arvokisakarsinnoissa pettymyksien tietä kulkenut Ruotsi on kaikessa hiljaisuudessa koonnut marraskuun MM-karsintoihin kenties kaikkien aikojen parhaan maajoukkueensa. Ruotsilta löytyy kokoa, taitoa ja kokemusta jokaiselle pelipaikalle ja villinä korttina esiin voi nostaa myös joukkueen neljän päävalmentajan järjestelmän.

Susijengin valmennusjohtoon jo pitkään kuulunut Mikko Larkas viljelee runsain mitoin ylisanoja puhuessaan joukkueensa torstai-illan vastustajasta.

– Neljä 210-senttistä tai pidempää äijää korin läheisyydessä, lisäksi useampi kaksimetrinen pelaaja kolmospaikalla. Pelaajat pelaavat kuka Espanjan liigaa, kuka FIBA Mestareiden Liigaa, kuka FIBA Europe Cupia, eli päivittäisharjoittelun taso on kova. Kun vielä Ruotsin edelliset karsintarupeamat eivät ole menneet ihan putkeen, sieltä on taatusti tulossa motivoitunut jengi vastaan, Larkas ennakoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Larkaksen mainitseman 210-senttisten pelaajien listaan lukeutuvat joukkueen eturivin runkomiehet Nicholas Spires (210 cm/27 v/Sevilla) ja Simon Birgander (210/24/Joventut Badalona), Ruotsi-koriksen tuore läpimurtopelaaja Mattias Markusson (217/25/Opava) ja Adam Ramstedt (210/26).

Joukkueen sielun muodostaa kuitenkin sen takakenttä, joka sekin on täynnä konkaripelaajia – jo 17-vuotiaana Ruotsin maajoukkueessa debytoinut Ludvig Håkansson (187/25/Bilbao), Sasu Salinin joukkuekaveri Tobias Borg (184/29/Lenovo Tenerife) ja monitoimikone Chris Czerapowicz (199/30). Joukkueella on myös heittää vaihtopenkiltä Johan Löfbergin (200/26) kaltaisia jokerikortteja, jotka voivat parhaimmillaan nousta ratkaisijan rooliin.

– Ruotsi on monipuolinen jengi ja osaa pelata isoa ja pientä. Jos he pelaavat isolla miehistöllä, he vetäytyvät varmasti suojelemaan koria, jolloin meidän tehtävämme on liikuttaa palloa tarkoituksenmukaisesti ja nopeasti ja pakottaa heidät juoksemaan perässä. Ja jos he menevät pienempään viisikkoon, meidän on käytettävä hyökkäyspäässä omat match-upit huolella, Larkas summaa.

Detaljina Larkas nostaa esille myös Ruotsin uuden valmennusjärjestelmän, jossa Boris Oliveras, Ludwig Degernäs, Joakim Källman ja Mikko Riipinen jakavat joukkueen valmennusvastuun neljään pekkaan.

– Ainakaan valmennusjohdon pohjalta ei voi etukäteen kovin hyvin ennustaa, minkälaista palloa Ruotsi pelaa. Siinä taas hyvä syy keskittyä omaan tekemiseen!

Coach Larkaksen tärpit – seuraa heitä
Ludvig Håkansson
(187/25): ”Hyvä palloskriinipelaaja, joka pystyy tekemään koreja heittämällä omasta kuljetuksesta ja ajamalla korille. Lisäksi erinomaisen hyvä syöttäjä ja hyökkäyksen moottori. Hyökkää mieluummin vasemmalle kuin oikealle.”

Chris Czerapowicz (199/30): ”Murcian parimetrinen 2-3-paikkojen pelaaja. Ei juurikaan aja korille, mutta erinomainen heittäjä. Käyttää paljon pallottomia skreenejä ja levittää kenttää.”

Simon Birgander (210/24): ”Iso kaveri, jolla on iso kroppa ja hyvät kädet. Ainoa Ruotsin sisäpelaaja, joka pystyy tekemään runttaamalla koreja. Pystyy viimeistelemään oikealla ja vasemmalla.”

Ruotsi ja Susijengi kohtaavat Tukholman Avicii Arenalla torstaina 25.11. klo 21.00 Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan Jim-kanavalla klo 21.00 alkaen.

Ruotsin maajoukkue I MM-karsintaikkunassa 22.-30.11.2021

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura
Simon BIRGANDER

210

1997

Joventut (ESP)
Tobias BORG

184

1993

Tenerife (ESP)
Elliot CADEAU

181

2004

Bergen Catholic HS (USA)
Christopher CZERAPOWICZ

199

1991

Murcia (ESP)
Nathan DAWIT

195

1994

Norrköping Dolphins (SWE)
Viktor GADDEFORS

201

1992

Dinamo Bucuresti (ROU)
Ludvig HÅKANSON

187

1996

Bilbao Basket (ESP)
David HÖÖK

195

1999

Castello (ESP)
Alexander LINDQVIST

205

1991

Södertälje BBK (SWE)
Johan LÖFBERG

200

1995

Coruña (ESP)
Mattias MARKUSSON

217

1996

Opava (CZE)
Jonathan PERSON

190

1993

Södertälje BBK (SWE)
Adam RAMSTEDT

210

1995

GTK Gliwice (POL)
Nicholas SPIRES

210

1994

Sevilla (ESP)
Felix TERINS

188

1998

Norrköping Dolphins (SWE)

Päävalmentaja Boris OLIVERAS
Päävalmentaja Ludwig DEGERNÄS
Päävalmentaja Joakim KÄLLMAN
Päävalmentaja Mikko RIIPINEN