Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

Teneriffan kausi on ollut hieman vaihteleva, sillä kauteen on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Juuri tällä hetkellä Teneriffa on kuitenkin vahvassa ylämäessä, sillä saarelaiset ovat Espanjan liigassa kolmen ottelun voittoputkessa, ja kun mukaan lasketaan vielä Mestarien liigan jatkolohkovaiheen ottelut, on voittoputkella mittaa jo kuusi ottelua.

– Olemme nyt taas sellaisella aallonharjalla ja tuntuu, että pelimme on kulkenut hyvin. Lähtökohtaisesti kenraaliharjoitus meni meiltä hienosti ja lähtöasetelmat Copaan ovat hyvät.

– Joukkue on hyvässä iskussa. Itsellänikin on ihan hyvä kausi menossa, vaikka viime pelissä jäin pisteittä. Muuten heitto on mennyt ihan hyvin ja koris on tällä hetkellä kivaa, Salin heittää Koripalloliiton tiedotteessa.

Copaan pääsevät runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta. Teneriffa joutui taistelemaan pääsystään viimeiseen otteluun saakka ja lopulta lunasti lipun cup-turnaukseen korieron turvin.

– Sarja on tiukka ja siinä on monta joukkuetta samoissa pisteissä. Mekin taistelimme pitkään pääsystä Copaan, Salin avaa sarjan tasaisuutta.

Teneriffa kohtaa torstaina puolivälieräottelussa Joventut Badalonan. Joukkueet kohtasivat toisensa viime viikonloppuna ja Teneriffa voitti ottelun 16 pisteen erolla. Voittaja etenee lauantain välieriin, jossa vastaan asettuu voittaja ottelusta Real Madrid-Breogan.

– Tällä kertaa arpaonni osui edes vähän, ettei heti tullut Barcelonaa tai Real Madridia vastaan. Onhan heidän voittamisensa mahdollista, mutta vaikeaa se on. Badalona on tietenkin myös tiukka vastustaja. Viime ottelun perusteella lähdemme ehkä ennakkosuosikkina, mutta marginaalit ovat sen verran pienet, etten näe meitä erityisenä ennakkosuosikkina.

Barcelona ja Real Madrid lähtevät turnaukseen jälleen suurimpina ennakkosuosikkeina. Joukkueet ovat dominoineet kilpailua jo reilusti yli vuosikymmenen, sillä edellisen kerran voittaja löytyi kaksikon ulkopuolelta vuonna 2009, jolloin Baskonia pääsi juhlimaan voittoa. Valtonen pääsee heti yrittämään Barcelonan kellistämistä, kun Manresa kohtaa omassa puolivälierässään Barcelonan katalonialaisjoukkueiden välienselvittelyssä.

– Manresa on voittanut Barcelonan kahdesti jo tällä kaudella, joten on heidän voittaminen mahdollista – varsinkin tällaisessa turnauksessa. Barca on ollut kyllä hyvässä tikissä eikä Realilla pitäisi olla ongelmia edetä ainakaan ensimmäisestä pelistä jatkoon, Salin miettii ennakkosuosikkien lähtöasetelmia.

Manresan riveissä Valtonen on pelannut hyvää kautta ja myös Salin on pistänyt nuorukaisen vahvat otteet merkille.

– Olen seurannut hänen otteitaan hyvillä mielin. En sikäli ole yllättynyt, sillä tiedän hänen tasonsa. Siitä olin vähän yllättynyt, että he hankkivat ensin latvialaispelaajan hänen paikalleen, mutta sitten hän loukkaantui, ja Elias on sen jälkeen ottanut paikkansa joukkueessa. Nyt hän on yksi eniten pelaavista pelaajista joukkueessa tällä hetkellä. On ollut kiva katsoa, että hyvin on mennyt, Salin kehuu maajoukkuekaveriaan.