Eurooppalaisen koripallon jo vuosia hiertänyt ongelma FIBA:n ja Euroliigan välillä ei näytä päättyvän. Euroliiga aikoo pitää asemastaan kaikin keinoin kiinni.

Euroliiga on ollut eurooppalaisen koripalloilun seurakilpailujen helmi jo pitkään ja FIBA on yrittänyt iskeä kapuloita rattaisiin kehittämällä oman Mestarien liigansa. Vaikka Mestarien liiga on vuosien varrella kasvattanut sekä arvostustaan että palkintorahojaan, pelaavat maanosan suurimmat ja tärkeimmät seurat Euroliigassa.

Euroliiga vähät välittää FIBA:n kilpailukalenterista, jolloin muun muassa pelataan pelejä päällekkäin maaotteluikkunan kanssa. Tilanne ei ole suotuisa kilpailulliselle koripalloilulle, mutta suurimpia rahahanoja säätelevä Euroliiga vähät välittää FIBA:n agendasta. Bertomeun mukaan Euroliigan pelaajia ei tulla jatkossakaan näkemään FIBA:n maajoukkueikkuinoiden aikana.

– Mielestäni se on heikko keskustelu, sillä ikkuna ei ole tärkein asia maailmassa, sillä mielestäni minun ei tarvitse selittää mitä mieltä olen ikkunoista ja se, että Euroliiga kunnnioittaisi ikkunoita ratkaisi maajoukkuekilpailujen ongelmia, Bertomeu totesi Euroliigan lehdistötilaisuudessa.

Bertomeu painotti vielä asiaa puheessaan myöhemmin.

– Ikkunoiden suhteen keskustelu on hyvin lyhyt. En näe ratkaisua siinä, että Euroliigan joukkueet kunnioittaisivat maajoukkueikkunaa, kun tiedämme etteivät parhaat pelaajat ole kentällä tästä syystä, ja kaikki tietävät ettei FIBA:lla ole ongelmaa tämän suhteen. Joten miksi meidän pitäisi olla osana tätä, Bertomeu tylytti.

Euroliiga on pääosin suljettu sarja, jossa etuoikeus on osakasseuroilla. Lisäksi joillain kansallisilla seuroilla on mahdollisuus päästä mukaan sekä lisäksi organisaatio saattaa jakaa ”villejä kortteja” joillekin seuroille. Tällä hetkellä sarjassa on 13 joukkuetta mukana, mutta muutaman vuoden sisään tavoite on nostaa sarjan joukkuemäärä 18. Bertomeu sulki oven muun muassa FIBA:n järjestämän Mestarien liigan joukkueilta pääsyn Euroliigaan jatkossa.

– Seurat jotka menevät pelaamaan Mestarien liigaan tietävät, etteivät ne koskaan tule pelaamaan Euroliigaa. Jos haluaa pelata Euroliigaa, niin loppupeleissä väärä tie on mennä pelaamaan Mestarien liigaan, sillä se tekee asian mahdottomaksi, Euroliiga-pomo heitti.

Näin ollen näyttää yhä vahvemmin siltä, että Euroliigan ja FIBA:n kädenväännölle ei tule jatkossakaan ratkaisua, joka oikeasti palvelisi koripallon faneja.