Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa.

Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

– Ruotsi tuhosi pelisuunnitelmamme alkuun, mutta toisaalta tiesimme kyllä, että peli on 40 minuuttia pitkä. Olimme jo toisen neljänneksen alussa parempia ja etenkin tauon jälkeen näytti siltä, että kaverit alkoivat oikeasti nauttia pelaamisesta, Tuovi kertasi ottelun kulkua Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengi on viimeisen parin vuoden aikana väläytellyt alati kehittyvää monipuolisuuttaan ja urheilullisuuttaan nuorten pelaajien sisäänajon myötä.

Viimeistään torstai-iltana suomalaiselle urheiluyleisölle oli selvää, minkälaisen kultakaivoksen äärellä Susijengi on. Tuovi valmennusjohtoineen juoksutti kentälle yksi toisensa jälkeen liikkuvampia ja aggressiivisempia pelaajia, jotka ammensivat puolustuspään onnistumisista tasaisena virtana onnistumisia hyökkäyspäähän.

Kenties suurimman vaikutuksen teki Lauri Markkasen (22/11/4 syöttöä/4 riistoa), 213 cm, ja Alexander Madsenin (13/6/2 blokkia), 208 cm, muodostama – Juho Nenosen sanoin – ”Finn Towers”, kaksipäinen peto, jonka partioidessa Susijengin korinalustaa ruotsalaispelaajat hädin tuskin uskalsivat katsoa koria kohti.

– Kun korona alkoi vuonna 2020, me Laurin kanssa viestiteltiin, että milloinkohan päästään pelaamaan maaottelussa yhdessä. Nyt se viimein tapahtui. Kun tuon tason pelaajan kanssa pääsee pelaamaan, se tekee koko joukkueelle kaikesta helpompaa molemmissa päissä kenttää, Madsen hymyili.

Nuorten susien saaliinhimo sai jopa harmaaturkkisen jaoston miehet Petteri Koposen (3/0) ja Shawn Huffin (0/3/3 syöttöä) syttymään.

– Mikäs siinä pelatessa nuorten kavereiden rinnalla, kun ne saavat vanhemmat miehet näyttämään niin hyvältä, hehkutti uransa 140. miesten maaottelun pelannut Koponen.

Kotiyleisön suurin mielenkiinto kohdistui odotetulla tavalla ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen pelanneeseen Lauri Markkaseen. Ruotsalaispuolustus sai pidettyä Jyväskylän ison vaalean nuhteessa ensimmäisellä neljänneksellä, mutta solahdettuaan osaksi saumatonta susihyökkäystä oli viiden NBA-kauden veteraani ruotsalaisille parhaimmillaan pysäyttämätön.

– Harvoin tulee tunteet tuolla tavalla pintaan kuin tänään Maamme-laulun soidessa. Se on selvä osoitus siitä, kuinka paljon nämä pelit minulle merkitsevät. Piti vain kerätä itsensä ja keskittyä peliin ja hyvinhän se pienen alkujännityksen jälkeen meni, Markkanen hymyili.

Ottelun ensimmäisen ja toisen neljänneksen välissä Espoo Metro Areenalla koettiin liikuttava hetki, kun hallintäyteinen yleisö nousi osoittamaan seisaaltaan kunnioitustaan neljällä vuosikymmenellä Susijengiä valmentaneelle Henrik Dettmannille. Pitkäaikaiselle susiluotsille omistetussa tribuuttivideossa pääsivät ääneen niin Pentti Salmi, Kari-Pekka Klinga kuin kaikkien aikojen saksalaispelaaja Dirk Nowitzkikin.

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen sunnuntai-iltana Kroatian Rijekassa. MM-jatkokarsinnat käynnistyvät 25. ja 28. elokuuta, juuri ennen Prahan ja Berliinin EM-kisoja.

Lähde: Koripalloliiton tiedote