Alle 18-PM-kisoista Suomeen tuli kultaa sekä hopeaa. Pojat kukistivat päätöspelissään Islannin 100-62 ja painelivat mestaruuteen puhtaalla pelillä. Tytöt varmistivat kakkossijan Islantia vastaan 68-58.

18-vuotiaiden poikien mestaruus Suomeen

18-vuotiaissa pojissa Suomi nappasi pohjoismaiden mestaruuden puhtaalla pelillä. Päätöspelissä Islanti ei kestänyt Sudenpentujen kyydissä neljännestäkään ja voittolukemiksi kirjattiin Suomelle 100-62.

– Pelasimme turnauksen parhaan pelin tärkeimpään paikkaan. Lataus purkautui positiivisena energiana. Meillä on ollut koko turnauksen ajan hyviä heittopaikkoja ja tänään laitettiin heitot kovalla prosentilla sisään. Puolustettiin vahvasti ja päästiin tekemään helppoja koreja siirtymähyökkäyksistä. Islanti käytti koko turnauksen vaihtavaa puolustusta ja sitä oli pelaajien kanssa käyty läpi ennen ottelua. Saatiin heidän puolustustaan murrettua hienosti, josta kaikki kunnia pelaajille, päävalmentaja Mikko Tupamäki kertasi Koripalloliiton tiedotteessa.

Viljami Vartiainen oli hurjassa heittovireessä ja upotti seitsemän kolmen pisteen heittoa. Yhteensä hänelle merkittiin 27 pistettä. Myös Morris Ugusuk esiintyi jälleen hienosti ja sai kasaan 20 pistettä, kuusi levypalloa, viisi koriin johtanutta syöttöä sekä neljä pallon riistoa.

– Nousujohteinen turnaus meiltä. Meillä on ollut pienempiä teemoja turnauksen aikana ja olemme menneet eri osa-alueilla eteenpäin. Turnauksen alussa meidän pelissämme näkyi jännitys, josta ei enää tänään ollut tietoakaan. Henkisesti olemme kasvaneet huimasti, Tupamäki pohti.

Suomen joukkueen laajuus tuli esille jokaisessa ottelussa. Turnauksen tähdistöviisikkoon ylsi Suomen paidasta Eemeli Yalaho. Koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittiin Ruotsin Elliot Cadeau.

– Suomalaisen koripallon peruspilarit nopeatempoinen peli ja stoppien jälkeinen siirtyminen toiseen päähän kehittyi meillä turnauksen aikana huimasti. Siitä esimerkkinä tämän päivän peli, jossa myös Islanti halusi pelata nopeaa koripalloa, mutta me pystyimme heidät voittamaan, Tupamäki sanoi.

Tytöille kaulaan hopeamitalit

U18-tytöt pelasivat Islantia vastaan turnauksen kakkossijasta. Avauspuoliaika oli tasainen, mutta puoliajalle mentiin Sudenpentujen komennossa 35-28. Sama kaava jatkui toisellakin puoliajalla, mutta voitto kirjattiin Suomelle lukemin 68-58. Palkinnoksi joukkue sai hopeiset mitalit kaulaan.

– Tämän päivän ottelu oli todella hankala, johtuen muutamasta syystä. Islanti pelasi erittäin yritteliään ja hyvän pelin, emme onnistuneet pitämään tasoamme kummassakaan päädyssä ja pelinjohtaja Meri Kanerva kannusti tämän ottelun penkiltä. Kaikesta huolimatta raavimme voiton ja pääsimme pokkaamaan hopeamitalit, Suomen päävalmentaja Jussi Laakso kertasi.

Fiia Hellsten teki ottelussa tupla-tuplan 17 pisteellä ja kymmenellä levypallolla. Albina Syla pelasi vahvasti ja keräsi kymmenen pistettä ja kahdeksan levypalloa.

– Turnaus oli joukkueelta melko nousujohteinen lukuun ottamatta tätä viimeistä kamppailua. Saimme paljon hyvää materiaalia tulevaisuutta ajatellen, jota lähdemme työstämään viiden päivän päästä Kisakallion leirillä, Laakso kertasi turnausta.

Suomen joukkueesta tähdistökentälliseen valittiin Elina Aarnisalo ja Anni Mujonen. Aarnisalo valittiin myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Lähde: Koripalloliiton tiedote